28χρονος άνοιξε πυρ σε πιτσαρία Ελληνοαμερικανού για να σώσει παιδιά από «κύκλωμα πορνείας» της Κλίντον

Pizzagate: 28χρονος άνοιξε πυρ σε πιτσαρία για να σώσει παιδιά από υποτιθέμενο «κύκλωμα πορνείας» της Κλίντον
WASHINGTON, DC - DECEMBER 05: Jared Peterson leaves a sign outside Comet Ping Pong on Monday Decmmber 05, 2016 in Washington, DC. A man identified as Edgar Maddison Welch was arrested Sunday after coming to the restaurant armed. The incident was linked to a series of fake news stories that have been dubbed 'Pizzagate'. (Photo by Matt McClain/The Washington Post via Getty Images)
WASHINGTON, DC - DECEMBER 05: Jared Peterson leaves a sign outside Comet Ping Pong on Monday Decmmber 05, 2016 in Washington, DC. A man identified as Edgar Maddison Welch was arrested Sunday after coming to the restaurant armed. The incident was linked to a series of fake news stories that have been dubbed 'Pizzagate'. (Photo by Matt McClain/The Washington Post via Getty Images)
The Washington Post via Getty Images

Η είδηση ότι ένας άνδρας άνοιξε πυρ σε μια πιτσαρία στις Ηνωμένες Πολιτείες την Κυριακή πέρασε στα «ψιλά». Από το 1966 έως το 2012 το ένα τρίτο των μαζικών ένοπλων επιθέσεων στον κόσμο σημειώθηκαν στην χώρα της Ελευθερίας που προασπίζεται όσο τίποτα άλλο το δικαίωμα στην οπλοκατοχή. Ωστόσο, λεπτομέρειες γύρω από τα κίνητρα του δράστη που βγήκαν σήμερα, Τετάρτη, στην δημοσιότητα, δίνουν άλλη διάσταση στην είδηση.

Ο Ένταρ Γουέλτς, ένας 28χρονος πυροσβέστης από την Βόρεια Καρολίνα, εισήλθε στην φημισμένη πιτσαρία Comet Ping Pong στην Ουάσινγκτον κραδαίνοντας μια καραμπίνα. Πυροβόλησε μια φορά στο πάτωμα, χωρίς -ευτυχώς- να τραυματιστεί κανείς, και στην συνέχεια παραδόθηκε στους αστυνομικούς που τύχαινε να περνούν έξω από το εστιατόριο. Μπορεί στα μάτια των περισσοτέρων ο Γουέλτς να ήταν ένας «μοναχικός λύκος» με ψυχολογικά προβλήματα, όμως ο ίδιος έβλεπε τον εαυτό του σαν ήρωα που έκανε μια προσπάθεια να σώσει αθώες ζωές από τους ανθρώπους που κινούν τα νήματα στην περιοχή. «Να ψάξετε την υπόθεση Pizzagate», φώναζε στους αστυνομικούς.

Ο όρος Pizzagate, κατά το Watergate, φαντάζει αστείος, όμως για μια μεγάλη μερίδα Αμερικανών, αποτελεί την ονομασία για ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα που αποκαλύφθηκαν ποτέ. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για μια ακραία θεωρία συνωμοσίας των υποστηριχτών του Τραμπ που γεννήθηκε στα «άδυτα» του 4chan και που κάθε λογικός νους θα περίμενε πως δεν θα γινόταν ποτέ πιστευτή. Ωστόσο, χάρη στην εξάπλωσή της, την Κυριακή παρολίγον να θρηνήσουμε νεκρούς.

Η θεωρία συνωμοσίας βάζει στο στόχαστρο την Χίλαρι Κλίντον, τον στενός Ελληνοαμερικανό συνεργάτη της Τζον Ποντέστα και τον επίσης Ελληνοαμερικανό επιχειρηματία Τζέις – Αχιλλέα Αλεφαντή. Σύμφωνα με αυτή, τα τρία πρόσωπα έχουν δημιουργήσει ένα κύκλωμα παιδικής πορνείας που έχει σαν βάση τα σκοτεινά υπόγεια της πιτσαρίας του Αλεφαντή. Χωρίς καμία απολύτως απόδειξη, το εστιατόριο Comet Ping Pong έγινε στόχος μιας μεγάλης μερίδας συνωμοσιολόγων που απειλούσαν τον ιδιοκτήτη του με θάνατο.

Σύμφωνα με το Vox και την Washington Post, όλα άρχισαν από τις διαρροές των WikiLeaks, όπως συμβαίνει σχεδόν με κάθε θεωρία συνωμοσίας στην οποία πρωταγωνιστεί η Κλίντον. Η ιστοσελίδα είχε δημοσιεύσει μια σειρά από e-mails που είχαν ανταλλάξει ο Ποντέστα με τον Αλεφαντή για την διοργάνωση μιας εκδήλωσης για την συγκέντρωση δωρεών που θα κατέληγαν στην καμπάνια της Δημοκρατικής υποψήφιας. Πράγματι, η πιτσαρία Comet Ping Pong έχει ανοίξει πολλές φορές τις πόρτες της σε μέλη του Δημοκρατικού Κόμματος και οι δύο Ελληνοαμερικανοί διατηρούν φιλικές σχέσεις.

Κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, η συγκεκριμένη είδηση, η οποία αναδημοσιεύτηκε και στο 4Chan, άρχισε να παραλλάσσεται από χρήστες του διαδικτύου και κατέληξε κάπως έτσι: «Το 4Chan αποκάλυψε κύκλωμα παιδικής πορνείας της Κλίντον». Το πρώτο tweet για το συγκεκριμένο θέμα άρχισε από ένα προφίλ που φαίνεται να ανήκει σε έναν δικηγόρο από την Νέα Υόρκη, χωρίς ωστόσο να είναι βέβαιη η εγκυρότητά του. Ο Ντέιβιντ Γκόλντμπεργκ επικαλούνταν μια μαρτυρία στο Facebook που με την σειρά της επικαλούνταν ανύπαρκτες αστυνομικές πηγές.

Με την πάροδο του χρόνου οι φήμες άρχισαν να φουντώνουν και άγνωστοι δημιούργησαν το ψεύτικο «γλωσσάρι» των παιδεραστών. Όποιος παράγγελνε πίτσα στην «πραγματικότητα» ήθελε να συνευρεθεί ερωτικά με ένα κορίτσι, τα μακαρόνια ήταν το συνθηματικό για τα μικρά αγόρια και ούτω καθεξής. Η είδηση της Κυριακής επιβεβαιώνει ότι οι θεωρίες συνωμοσίας ίσως να είναι περισσότερο επικίνδυνες από ό,τι πιστεύαμε και πολύ πιο ισχυρές από ό,τι θα θέλαμε. Ο 28χρονος Γουέλτς παραμένει στα χέρια των αρχών. Ευτυχώς, χάρη σε καθαρή τύχη, το Comet Ping Pong δεν βάφτηκε στο αίμα στο όνομα της συνωμοσιολογίας.

Δημοφιλή