Ο Ασάντζ δημοσιοποίησε την κατάθεσή του όσον αφορά στις καταγγελίες για βιασμό στη Σουηδία

Ο Ασάντζ δημοσιοποίησε την κατάθεσή του όσον αφορά στις καταγγελίες για βιασμό στη Σουηδία
FILE - In this Oct. 4, 2016 file photo, WikiLeaks founder Julian Assange participates via video link at a news conference marking the 10th anniversary of the secrecy-spilling group in Berlin. WikiLeaks said on Monday, Oct. 17, 2016, that Assange's internet access has been cut by an unidentified state actor. (AP Photo/Markus Schreiber, File)
FILE - In this Oct. 4, 2016 file photo, WikiLeaks founder Julian Assange participates via video link at a news conference marking the 10th anniversary of the secrecy-spilling group in Berlin. WikiLeaks said on Monday, Oct. 17, 2016, that Assange's internet access has been cut by an unidentified state actor. (AP Photo/Markus Schreiber, File)
ASSOCIATED PRESS

Ο ιδρυτής του WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάντζ, «πέταξε το γάντι» στους Σουηδούς εισαγγελείς, τους οποίους κατηγορεί πως του έχουν στερήσει την ελευθερία εδώ και έξι χρόνια, δημοσιοποιώντας τις απαντήσεις που τους έδωσε όταν ανακρίθηκε στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο τον προηγούμενο μήνα σχετικά τις καταγγελίες σε βάρος του για βιασμό.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Guardian, η απόφαση δημοσιοποίησης της κατάθεσης, η οποία περιλαμβάνει για πρώτη φορά λεπτομερείς περιγραφές της συνάντησης του ιδρυτή του WikiLeaks με μια γυναίκα τον Αύγουστο του 2010, η οποία τον κατηγόρησε για βιασμό, σηματοδοτεί μια νέα εξέλιξη στην πολύκροτη υπόθεση. Σημειώνεται πως ο Ασάντζ υποστηρίζει πως μια πρώιμη διαρροή πληροφοριών από τη σουηδική αστυνομία έχει διαμορφώσει την όλη σχετική εικόνα. Η κατάθεση της γυναίκας διέρρευσε στα ΜΜΕ τον Δεκέμβριο του 2010, συμβάλλοντας, σύμφωνα με τον Ασάντζ, στη δημιουργία μιας «αύρας ενοχής» γύρω του.

Έκτοτε ο Ασάντζ έχει επανειλημμένα ζητήσει να του επιτραπεί να δώσει τη δική του εκδοχή για την όλη υπόθεση στους εισαγγελείς, αλλά μέχρι πρόσφατα αυτοί επέμεναν ότι πρέπει να πάει στη Σουηδία για να ανακριθεί. Ο Ασάντζ έχει καταφύγει στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο από τον Ιούνιο του 2012.

«Δημοσιοποιώ την κατάθεσή μου στο κοινό» λέει ο Ασάντζ σε επιστολή του που συνοδεύει το έγγραφο. «Ο λόγος είναι απλός. Θέλω ο κόσμος να μάθει την αλήθεια για το πόσο άδικη είναι αυτή η διαδικασία».

Σύμφωνα με τον Guardian, η δημοσιοποίηση της κατάθεσης θεωρείται ότι θα προκαλέσει δυσαρέσκεια στη Σουηδία, όπου η επιθυμία των εισαγγελέων να παραμείνουν κρυφές οι προσωπικές πτυχές της υπόθεσης τους οδήγησε στο να αρνηθούν στον Ασάντζ πρόσβαση στα στοιχεία σε βάρος του, εξαιτίας του κινδύνου δημοσιοποίησής τους.

Μέχρι τώρα, ο Ασάντζ δεν είχε περιγράψει τη σεξουαλική του επαφή με τη γυναίκα που τον κατηγορεί (αν και δεν έχουν απαγγελθεί επίσημα κατηγορίες). Στην κατάθεση, που ο Ασάντζ διάβασε στους ερευνητές απαντώντας στις ερωτήσεις τους, προβαίνει σε επίθεση κατά της εισαγγελίας, υποστηρίζοντας ότι η ανάκριση/ συνέντευξη στο Λονδίνο ήταν «απλά ένα τέχνασμα για να πληρούνται οι προϋποθέσεις ώστε να με πάνε σε δίκη». Σύμφωνα με τον σουηδικό νόμο, απαιτείται συνέντευξη με τον ύποπτο πριν απαγγελθούν κατηγορίες. Ο Ασάντζ υποστηρίζει πως κινδυνεύει με έκδοση από τη Σουηδία στις ΗΠΑ για κατηγορίες κατασκοπείας, και πιθανώς ποινή ισόβιας φυλάκισης.

Η κατάθεση

Στην κατάθεσή του, ο Ασάντζ λέει πως, λόγω της εχθρικής στάσης των ΗΠΑ απέναντι στο WikiLeaks, οι κάρτες του μπλοκαρίστηκαν αμέσως μετά την άφιξή του στη Σουηδία το καλοκαίρι του 2010, στο αποκορύφωμα της αντιπαράθεσής του με το Πεντάγωνο σχετικά με τη δημοσιοποίηση ενός μεγάλου όγκου διπλωματικών και στρατιωτικών εγγράφων. Αυτό, όπως υποστήριξε, τον έκανε να εξαρτάται από τη φιλοξενία άλλων.

Η γυναίκα, γνωστή ως «SW», φάνηκε να «συμπάσχει στα δεινά μου και επίσης φάνηκε να επιδεικνύει ενδιαφέρον ρομαντικού χαρακτήρα» λέει ο Ασάντζ. «Δεν ήταν κοντά σε ανθρώπους που ήμουν εγώ κοντά, οπότε φάνηκε πως αυτοί που ήθελαν να με βλάψουν θα ήταν απίθανο να προσπαθήσουν να με βρουν παρακολουθώντας τις κινήσεις της».

Η γυναίκα «κατέστησε ξεκάθαρο ότι ήθελε σεξουαλική επαφή» και έβαλε τα χέρια του στο στήθος της όταν βρίσκονταν στο σινεμά, υποστηρίζει ο Ασάντζ. «Με προβλημάτισε η ένταση του ενδιαφέροντός της και επίσης εγώ αγαπούσα βαθιά μια άλλη γυναίκα, κάτι που ήταν στο μυαλό μου και με επηρέασε συναισθηματικά».

Η ένταση του ενδιαφέροντός της, συνεχίζει, τον έκανε να ανησυχήσει για το πώς θα αντιδρούσε εάν ένιωθε πως την απορρίπτει. Όπως ισχυρίζεται, αργότερα διαπίστωσε ότι η ίδια είχε συγκεντρώσει δεκάδες φωτογραφίες του τις εβδομάδες πριν συναντηθούν, με τον λογαριασμό της στο Flickr να είναι γεμάτος εικόνες του.

Αφού έκαναν σεξ χωρίς προφυλάξεις, η γυναίκα του ζήτησε να κάνει εξετάσεις για σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, συνεχίζει στην κατάθεση. «Ήμουν σύμφωνος και κανόνισα να συναντηθούμε την επόμενη ημέρα σε κοντινό πάρκο κατά την ώρα του φαγητού, όταν θα είχα χρόνο να κάνω τις εξετάσεις. Όπως είπε, ήταν καλά και φαινόταν ήρεμη. Μπορείτε να φανταστείτε πώς δυσκολεύτηκα το επόμενο πρωί να πιστέψω ότι είχα συλληφθεί ερήμην μου για “βιασμό” και ότι η αστυνομία έψαχνε για εμένα σε όλη τη Στοκχόλμη».

Ο Ασάντζ υποστηρίζει πως γραπτά μηνύματα τα οποία απεστάλησαν από την ίδια- στα οποία οι δικηγόροι του είχαν πρόσβαση μόνο για λίγο, σε πρώιμο στάδιο της υπόθεσης- δείχνουν πως η ίδια δεν κοιμόταν κατά το σεξ. «Ήμουν σίγουρος ότι δεν κοιμόταν. Ήμουν επίσης σίγουρος πως συναίνεσε ξεκάθαρα στο σεξ χωρίς προφυλάξεις, πριν αρχίσει η επαφή». Η γυναίκα έχει επιμείνει πως είχε θέσει ως απαραίτητο όρο για το σεξ να χρησιμοποιηθεί προφυλακτικό.

Ο Ασάντζ επίσης ισχυρίζεται πως τα μηνύματα δείχνουν ότι η γυναίκα είχε πει αρχικά ότι «δεν ήθελε να καταγγείλει τον Τζούλιαν Ασάντζ», αλλά πως «η αστυνομία ήθελε να τον πιάσει», και πως η SW «σοκαρίστηκε όταν τον συνέλαβαν» επειδή «το μόνο που ήθελε ήταν να κάνει εξετάσεις».

Κατά τον Ασάντζ, τα μηνύματα αποδεικνύουν πως το σεξ μεταξύ αυτού και της SW ήταν «συναινετικό και ωραίο», και υπήρξε επαφή τέσσερις ή πέντε φορές.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Russia Today, στα μηνύματα περιλαμβάνονται τα εξής:

-Στις 14 Αυγούστου 2010, η SW έγραψε σε έναν φίλο «τον θέλω, τον θέλω»

-Στις 17 Αυγούστου έγραψε σε φίλο ότι έκαναν μακρά προκαταρκτικά, αλλά δεν έγινε κάτι παραπάνω. Αργότερα έγραψε πως το σεξ «ήταν εντάξει», πέρα από τον κίνδυνο εγκυμοσύνης και σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων.

-Στις 20 Αυγούστου, η SW, ενώ ήταν σε αστυνομικό τμήμα, έγραψε πως «δεν ήθελε να απαγγείλει κατηγορίες σε βάρος του Τζούλιαν Ασάντζ», αλλά πως η αστυνομία «ήθελε πολύ να τον πιάσει».

-Στις 21 Αυγούστου έγραψε πως «δεν ήθελε να κατηγορήσει» τον Ασάντζ «για οτιδήποτε, και ότι ήταν η αστυνομία που έστησε τις κατηγορίες».

Σύμφωνα με τα κείμενα που διέρρευσαν στον Guardian το 2010, η γυναίκα είπε στην αστυνομία πως συνάντησε τον Ασάντζ σε ένα σεμινάριο όπου ο ίδιος μιλούσε, και μετά πήγε μαζί του στο σινεμά, όπου φιλήθηκαν. Δύο ημέρες μετά, κανόνισαν να συναντηθούν και πήγαν στο διαμέρισμά του. Εκεί άρχισαν να κάνουν σεξ, αλλά η ίδια απομακρύνθηκε επειδή ο Ασάντζ δεν ήθελε να χρησιμοποιήσει προφυλακτικό, και ο ίδιος αποκοιμήθηκε. Η SW είπε στην αστυνομία πως αργότερα έκαναν σεξ τουλάχιστον μια φορά, όταν ο ίδιος φόρεσε «χωρίς να το θέλει» προφυλακτικό, αλλά το επόμενο πρωί, αφού η ίδια πήγε να πάρει πρωινό και μετά ξανάπεσε στο κρεβάτι και κοιμήθηκε, ξύπνησε και αντιλήφθηκε πως ο Ασάντζ έκανε σεξ μαζί της χωρίς προφυλακτικό. Σύμφωνα με την κατάθεση, του είπε «ελπίζω να μην έχεις HIV» και αυτός απάντησε «και βέβαια όχι» αλλά «δεν μπορούσε να του το ξαναπεί, επειδή μιλούσαν για το προφυλακτικό όλο το βράδυ. Δεν είχε κάνει ξανά σεξ χωρίς προφυλάξεις». Σύμφωνα με την κατάθεση, πήρε το «χάπι της επόμενης ημέρας» και έκανε εξετάσεις για σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, αλλά όταν τηλεφώνησε στον Ασάντζ και του ζήτησε να κάνει και αυτός, της είπε πως δεν είχε χρόνο.

Δημοφιλή