Ανοιχτά μαγαζιά όλες τις Κυριακές φέρεται να ζητά το ΔΝΤ

Ανοιχτά μαγαζιά όλες τις Κυριακές φέρεται να ζητά το ΔΝΤ
Eurokinissi

Θέμα πλήρους απελευθέρωσης της κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων έθεσε το ΔΝΤ με email του στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του «Έθνους», που επικαλείται αποκλειστικές πληροφορίες.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, το ΔΝΤ την περασμένη Παρασκευή έστειλε email στο υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης ζητώντας να νομοθετήσει εντός του Δεκεμβρίου το άνοιγμα των εμπορικών επιχειρήσεων και τις 52 Κυριακές του χρόνου.

Πηγές αναφέρουν στο «Έθνος» ότι η ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης απάντησε αρνητικά στην απαίτηση του ΔΝΤ, κάνοντας όμως γνωστό πως προχωρά στην τροποποίηση της νομοθεσίας, θεσπίζοντας γενικά κριτήρια βάσει των οποίων θα προσδιορίζονται περιοχές ως τουριστικές.

Tο υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, σύμφωνα με πηγές του «Εθνους», απέστειλε στο ΔΝΤ έρευνα που διενήργησε σχετικά με τα αποτελέσματα της εφαρμογής της τρέχουσας νομοθεσίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο μέσος όρος του αριθμού των Κυριακών που είναι ανοικτά τα εμπορικά καταστήματα σε όλους τους νομούς είναι 38,6. Βάσει του νόμου Χατζηδάκη, η λειτουργία καθορίζεται σε οκτώ Κυριακές τον χρόνο, ενώ δίνεται η δυνατότητα στους αντιπεριφερειάρχες να αποφασίζουν με βάση τις ανάγκες των περιοχών και των αγορών τους και επιπλέον Κυριακές.

Το υπουργείο, σύμφωνα με το δημοσίευμα, απάντησε στο ΔΝΤ πως η όποια νομοθετική πρωτοβουλία θα εξαρτηθεί και από την επικείμενη απόφαση του ΣτΕ επί της προσφυγής που έκαναν μικρομεσαίοι και εμποροϋπάλληλοι για την εφαρμογή υπουργικής απόφασης του 2014 που όριζε την πιλοτική λειτουργία των καταστημάτων για όλες τις Κυριακές σε τρεις περιοχές της χώρας.

Δημοφιλή