«Εμφύλιος» μεταξύ των δανειστών, με πιθανό κόστος μέτρα άνω των 4,5 δισ. Η «μάχη» για τα πλεονάσματα

«Εμφύλιος» μεταξύ των δανειστών, με πιθανό κόστος μέτρα άνω των 4,5 δισ. Η «μάχη» για τα πλεονάσματα
France's Finance Minister Christine Lagarde, left, talks with Germany's Finance Minister Wolfgang Schauble, before a meeting of the G-20 at the World Bank/IMF Spring Meetings 2011 in Washington, Friday, April 15, 2011. (AP Photo/Jacquelyn Martin)
France's Finance Minister Christine Lagarde, left, talks with Germany's Finance Minister Wolfgang Schauble, before a meeting of the G-20 at the World Bank/IMF Spring Meetings 2011 in Washington, Friday, April 15, 2011. (AP Photo/Jacquelyn Martin)
ASSOCIATED PRESS

Με με μία ιδιόμορφη διελκυστίνδα μεταξύ Ευρωπαϊκών Θεσμών και ΔΝΤ η οποία καθυστερεί τις αποφάσεις και κινδυνεύει να στοιχίσει επιπλέον μέτρα πάνω από 4,5 δισ. ευρώ, παρομοιάζουν κυβερνητικά στελέχη την ανοιχτή κόντρα στους κόλπους των δανειστών.

Η ανυποχώρητη στάση του Βερολίνου, αλλά και οι απαιτήσεις του ΔΝΤ θα κρίνουν τόσο το χρονοδιάγραμμα, όσο και την τύχη των διαπραγματεύσεων. Ως εκ τούτου οι ξεκάθαρες διαφωνίες μεταξύ των δανειστών βάζουν εμπόδια στη λήψη αποφάσεων ενώ δημιουργούν έντονες ανησυχίες στην κυβέρνηση σχετικά με την επόμενη μέρα της αξιολόγησης.

Μετά και την ξεκάθαρη ενόχληση που εξέφρασε μέσω αξιωματούχου του ΔΝΤ η Κριστίν Λαγκάρντ από τις αποφάσεις των Ευρωπαίων για το Ελληνικό χρέος, αλλά και για τη διατήρηση των υψηλών πλεονασμάτων, η ημερομηνία επιστροφής των τεχνοκρατών του ΔΝΤ στην Αθήνα παραμένει άγνωστη.

Αντίθετα το Ευρωπαϊκό σκέλος των Θεσμών σχεδιάζει την ερχόμενη εβδομάδα οι επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων της Κομισιόν, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του ΕSM να βρεθούν και πάλι στην Αθήνα για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Μάχη για τα πλεονάσματα

Το Ταμείο έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι δεν μπορεί να συμφωνήσει με τους στόχους που επιχειρούν να επιβάλουν οι Ευρωπαίοι για τα χρόνια μετά το 2018. Ανώτατος αξιωματούχος του ΔΝΤ τόνισε ότι «Εμείς ζητάμε στόχο που δεν απαιτεί λιτότητα. Άλλοι συμφωνούν σε μη ρεαλιστικούς στόχους που απαιτούν λιτότητα».

Υπό αυτές τις συνθήκες και με την κόντρα μεταξύ Βερολίνου και ΔΝΤ να φουντώνει, φαίνεται ότι απομακρύνεται η πιθανότητα το Ταμείο να αποφασίσει το επόμενο διάστημα για τη συμμετοχή του ή όχι στο Ελληνικό πρόγραμμα. Αυτό βέβαια θα σημάνει ακόμα μεγαλύτερες καθυστερήσεις στην αξιολόγησης, καθώς για μπορέσουν τα Κοινοβούλια Γερμανίας και Ολλανδίας να εγκρίνουν την εκταμίευση των δόσεων προς την Ελλάδα, θα πρέπει να υπάρχει και η υπογραφή του Ταμείου.

Αυτό όμως προϋποθέτει είτε οι Ευρωπαίοι να υποχωρήσουν στο θέματα των πλεονασμάτων ρίχνοντας τον πήχη στο 1,5% του ΑΕΠ, είτε να αποφασιστούν εμπροσθοβαρή μέτρα 4,5 με 5 δισ. ευρώ για την τριετία 2018-2020 που θα συμβάλουν στην επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ.

Οι Ευρωπαίοι από την πλευρά τους αποφεύγουν να ξεκαθαρίσουν τώρα το θέμα των μελλοντικών πρωτογενών πλεονασμάτων. Μάλιστα, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ ισχυρίστηκε προχθές πως ούτε για το ΔΝΤ έχει σημασία πόσα χρόνια θα διατηρηθεί ο στόχος στο 3,5% του ΑΕΠ, «δεδομένου ότι θα πρέπει να επιτευχθεί το 2018 με διατηρήσιμο για τα επόμενα χρόνια τρόπο».

Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, δια στόματος αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη τονίζει ότι δεν θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα, διότι η Ελλάδα θα πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους το 2018. Παρ’ όλα αυτά όπως είπε στην οικονομική και νομισματική επιτροπή του ευρωκοινοβουλίου οι ευρωπαϊκοί θεσμοί δεν ζητούν πρόσθετα μέτρα μετά το 2018 κι ότι το πρόβλημα είναι το ΔΝΤ που ζητάει επιπλέον μέτρα για το 2019 και το 2020 τα οποία αντιστοιχούν στο 2% του ελληνικού ΑΕΠ.

Τα οποία μαζί με το δημοσιονομικό «κενό» του 2018 που υπολογίζεται από 0,3% έως 0,4% του ΑΕΠ αυτά αντιστοιχούν σε παρεμβάσεις που κατ΄ ελάχιστο φθάνουν τα 4,5 δισ. ευρώ. Θεωρούμε ότι η θέση του ΔΝΤ, είπε ο Γιώργος Χουλιαράκης, είναι εντελώς «ιδεολογική» και υπονομεύει την ομαλή και γρήγορη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Δημοφιλή