Energean: Πράσινο φως από το Ισραήλ για την απόκτηση των κοιτασμάτων αερίου Karish και Tanin

Energean: Πράσινο φως από το Ισραήλ για την απόκτηση των κοιτασμάτων αερίου Karish και Tanin
Energean

Το υπουργείο Ενέργειας του Ισραήλ, έπειτα από εισήγηση του Συμβουλίου Πετρελαίου, έδωσε την έγκρισή του για την ολοκλήρωση της συμφωνίας πώλησης των κοιτασμάτων φυσικού αερίου Karish και Tanin από τις Delek Drilling και Avner στην Energean Oil & Gas.

Όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση της εταιρείας, η συμφωνία για την αγορά του 100% των δυναμικότητας 2,4 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδιών φυσικού αερίου κοιτασμάτων προβλέπει τίμημα 148 εκατ. δολαρίων καθώς και δικαιώματα επί των εσόδων από την εκμετάλλευση. Τα κοιτάσματα Karish και Tanin, στα οποία έχει εντοπιστεί και ελαφρύ πετρέλαιο της τάξης των 25 εκατ. βαρελιών, βρίσκονται σε βάθος περίπου 1.600 μέτρων στην ΑΟΖ του Ισραήλ.

O πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Energean Oil & Gas κ. Μαθιός Ρήγας δήλωσε τα εξής:

«Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι για αυτήν την εξέλιξη και προχωρούμε άμεσα στην ολοκλήρωση του deal καθώς και στην εκπόνηση και υποβολή προς έγκριση από την ισραηλινή κυβέρνηση ενός ολοκληρωμένου Σχεδίου Ανάπτυξης Κοιτάσματος, με στόχο να υπάρξει παραγωγή φυσικού αερίου από τα δύο κοιτάσματα εντός του 2020. Παράλληλα, η Energean προχωρεί σε διαπραγματεύσεις με πιθανούς αγοραστές του αερίου που θα παραχθεί από τα κοιτάσματα και είναι έτοιμη να προσφέρει ανταγωνιστικές τιμές και υπηρεσίες προς όφελος του ανταγωνισμού και των καταναλωτών της ισραηλινής αγοράς.»

Πρόκειται για το τρίτο Σχέδιο Ανάπτυξης Κοιτάσματος που προχωρεί αυτήν την περίοδο η εταιρεία, παράλληλα με τα σχέδια για τα διαπιστωμένα υπεράκτια πετρελαϊκά κοιτάσματα Έψιλον, στο Βόρειο Αιγαίο, και Δυτικού Κατακόλου, στη Δυτική Ελλάδα, συνολικής αποληψιμότητας 25 εκατ. βαρελιών πετρελαίου.

Συνολικά, το επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας σε έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων φτάνει τα 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια στην Ελλάδα, στην Αίγυπτο, στο Μαυροβούνιο και στο Ισραήλ για την επόμενη 5ετία.

Δημοφιλή