L'Odyssée: Μια βιογραφική ταινία έρχεται να μας γνωρίσει μια άλλη πτυχή του Jacques Cousteau

L'Odyssée: Μια βιογραφική ταινία έρχεται να μας γνωρίσει μια άλλη πτυχή του Jacques Cousteau

Από την Πέμπτη, 8/12, το ελληνικό κοινό θα έχει την ευκαιρία να ανακαλύψει μια πιο προσωπική πλευρά του Jacques Cousteau, μέσα από το «L’Odyssée», την νέα ταινία του Jerome Salle που ακολουθεί τη ζωή του θρυλικού Γάλλου κατακτητή των ωκεανών που επηρέασε γενιές επί γενεών και άλλαξε για πάντα το πρόσωπο της σύγχρονης θαλάσσιας εξερεύνησης. Το «L’Odyssée» κόστισε περίπου $20εκ και γυρίστηκε μέσα σε διάστημα πέντε μηνών, βουτώντας από τα παγωμένα βάθη της Ανταρκτικής μέχρι τα γεμάτα καρχαρίες νερά στις Μπαχάμες.

Η ταινία αναπαριστά κάποιες από τις δημοφιλέστερες περιπέτειες του Cousteau αλλά, ταυτόχρονα, εξερευνά και την προσωπικότητα του ανθρώπου πίσω από τον θρύλο, ενός άντρα που ζούσε επί χρόνια διπλή ζωή διατηρώντας μια παράνομη σχέση και μια δεύτερη, κρυφή οικογένεια. Η ταραχώδης σχέση του Cousteau με τον δεύτερο γιο του, Philippe, ο οποίος πέθανε σε αεροπορικό δυστύχημα το 1979, καθώς και η σχέση του με την πρώτη γυναίκα του, Simone, την οποία υποδύεται η Audrey Tautou, μπαίνουν επίσης στο επίκεντρο της ιστορίας. Μάλιστα ο 58χρονος Γάλλος ηθοποιός Lambert Wilson που υποδύεται τον μεγάλο ωκεανογράφο κατά τις ηλικίες 37-70, χρειάστηκε να χάσει 10 κιλά για τις ανάγκες του ρόλου.

«Είναι ο μεγαλύτερος αυτόπτης μάρτυρας στην ιστορία της ανθρωπότητας», είπε στη Dauphiné Libéré ο Francois Sarano, ο οποίος πέρασε 13 χρόνια στο σκάφος Calypso του Cousteau ως επιστημονικός του σύμβουλος και βοήθησε στην υλοποίηση της ταινίας. «Ανακάλυψε έναν νέο κόσμο. Κινηματογράφησε τα βάθη των θαλασσών και μας έκανε να αναλογιστούμε την ευθύνη μας (απέναντι στη θάλασσα). Είχε την ικανότητα να δει την αλλαγή που είχε προκαλέσει ο άνθρωπος στο περιβάλλον του».

Ο Salle επέλεξε να πραγματοποιήσει γυρίσματα εκτός στούντιο, σε περιοχές που κανείς δεν είχε γυρίσει ταινία μέχρι σήμερα. «Λες στον εαυτό σου πως, αν κανείς δεν είχε κάνει γυρίσματα στην Ανταρκτική στο παρελθόν, υπάρχει λόγος για αυτό. Είναι σαν να κάνεις γύρισμα στο φεγγάρι», είπε στο FranceTV.

Οι σινεφίλ ανακάλυψαν τον Cousteau το 1956, μέσα από το ντοκιμαντέρ του «Le Monde du Silence» (Ο Κόσμος της Σιωπής), το οποίο κέρδισε το Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Καννών την ίδια χρονιά, καθώς και το Όσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ. Τόσο το έργο όσο και η προσωπική ζωή του σπουδαίου αυτού πρωτοπόρου εξακολουθούν να συγκεντρώνουν ποικίλα σχόλια και απόψεις μέχρι και σήμερα, καθώς πολλοί πιστεύουν πως ο Cousteau δεν έπρεπε να εμπλακεί σε τόσο μεγάλο βαθμό με την πανίδα της θάλασσας και να διαταράξει τις ισορροπίες των πλασμάτων που κατοικούν υπό την επιφάνεια του νερού. Επίσης, το γεγονός πως η γυναίκα του, Simone, πέθανε το 1990 αγνοώντας την ύπαρξη της δεύτερης οικογένειας που είχε δημιουργήσει ο άντρας της με την πρώην αεροσυνοδό της Air France, Francine, η οποία έγινε αργότερα σύζυγός του και ανέλαβε το Cousteau Society μετά το θάνατο του ωκεανογράφου το 1997, προκαλεί ακόμα συγκεχυμένα συναισθήματα στο κοινό.

Οι πρώτες κριτικές για το «L’Odyssée» κάνουν λόγο για μια ταινία καλή μεν, που μένει στην επιφάνεια των πραγμάτων δε, αλλά αυτό είναι κάτι που μπορείτε να διαπιστώσετε και μόνοι σας από σήμερα, σε μια κινηματογραφική αίθουσα δίπλα σας.

Δημοφιλή