12 Ιρανοί στην φυλακή για τις φωτογραφίες τους στο Instagram

12 Ιρανοί στην φυλακή για τις φωτογραφίες τους στο Instagram
Instagram

Δώδεκα άνθρωποι συνολικά έχουν καταδικαστεί στο Ιράν με την κατηγορία ότι δημοσίευσαν «αντι-μουσουλμανικές πράξεις» στο Instagram, σύμφωνα με τον Independent. Οι καταδικασθέντες εκτίουν ποινές φυλάκισης που ξεκινούν από τους πέντε και φτάνουν τους έξι μήνες.

Στις οκτώ από τις 12 περιπτώσεις, οι κατηγορίες αφορούσαν γυναίκες που φωτογραφίζονταν χωρίς μαντήλα και με «δυτικά» ρούχα. Υπενθυμίζουμε ότι τον προηγούμενο μήνα έκλεισαν επτά πρακτορεία μοντέλων επειδή «έθεταν σε κίνδυνο την ηθική ασφάλεια και την δημόσια τάξη».

Μια από τις συλληφθέντες είναι το μοντέλο Ελάμ Αράμπ, η εμφάνιση της οποίας θα χαρακτηριζόταν ιδιαίτερα σεμνή με βάση τα δυτικά δεδομένα και έχει θίξει κατά καιρούς κοινωνικά θέματα μέσω των social media, όπως για παράδειγμα τον αποκλεισμό παιδιών που γεννιούνται με δυσμορφίες από την κοινωνία. Ωστόσο, οι δικαστικές αρχές του Ιράν έκριναν πως οι φωτογραφίες της είναι επικίνδυνες για την δημόσια ασφάλεια και της επέβαλαν ποινή φυλάκισης.

Έρευνες διεξάγονται και για τις φωτογραφίες ενός διάσημου ζευγαριού που πρόλαβαν να καταφύγουν στο Ντουμπάι για να αποφύγουν τις συνέπειες του νόμου.

Δημοφιλή