Πρόταση Τσίπρα να γίνει στη Θεσσαλονίκη η επόμενη τριμερής συνάντηση Ελλάδας- Κύπρου- Ισραήλ

Πρόταση Τσίπρα να γίνει στη Θεσσαλονίκη η επόμενη τριμερής συνάντηση Ελλάδας- Κύπρου- Ισραήλ

Να γίνει στη Θεσσαλονίκη η επόμενη τριμερής συνάντηση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ πρότεινε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον Ισραηλινό ομόλογό του Βενιαμίν Νετανιάχου, στη διάρκεια της συνάντησης που είχαν και εξέτασαν την πορεία της διμερούς συνεργασίας.

Υπενθυμίζεται ότι το Ισραήλ έχει στενές σχέσεις με τη Θεσσαλονίκη λόγω και της παρουσίας της Ισραηλιτικής Κοινότητας, η οποία δέχτηκε τεράστιο πλήγμα κατά το Ολοκαύτωμα τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Στο πλαίσιο της Ο Αλέξης Τσίπρας επισκέφθηκε επίσης τον Πανάγιο Τάφο, μαζί με τον Πατριάρχη Θεόφιλο, όπου ξεναγήθηκε από την Αντωνία Μοροπούλου, επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας του ΕΜΠ που έχει αναλάβει τις εργασίες αναστήλωσης και αποκατάστασης του ιερού κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου. Η κ. Μοροπούλου τους εξήγησε ότι χρησιμοποιούνται οι πλέον εξελιγμένες μέθοδοι και χρησιμοποιείται ως υλικό το τιτάνιο, ενώ ο κ. Τσίπρας εκδήλωσε ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς, όπως είπε και ο ίδιος, είναι και μηχανικός. Σημειώνεται πως η κ. Μοροπούλου ήταν καθηγήτρια του κ. Τσίπρα, όταν ο πρωθυπουργός σπούδαζε στο ΕΜΠ. «Αυτό το έργο θα μείνει στην ιστορία», είπε ο πρωθυπουργός.

«Είναι ευλογία που έγινε επί των ημερών σας αλλά κι εγώ είμαι πολύ χαρούμενος που συνδράμαμε όσο μπορούσαμε. Και πάρα πολύ χαρούμενος είμαι για το πολυτεχνείο και την ανάδειξή του ως ένα από τα κορυφαία επιστημονικά ιδρύματα με διάσταση διεθνή».

Ο πρωθυπουργός έφτασε στην είσοδο της Παλιάς Πόλης και από εκεί πήγε με τα πόδια ως το Πατριάρχειο, όπου τον υποδέχθηκε ο Πατριάρχης και η κ. Μοροπούλου και όλοι μαζί, με πομπή, όπως προβλέπει το σχετικό τελετουργικό, κατευθύνθηκαν στον Πανάγιο Τάφο.

Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης, ο κ. Τσίπρας μετέβη σε κεντρικό ξενοδοχείο της Ιερουσαλήμ, όπου διεξάγονται οι διμερείς συναντήσεις και στη συνέχεια ακολούθησε η τριμερής συνάντηση Ελλάδας- Κύπρου- Ισραήλ, με τη σμμετοχή του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του πρωθυπουργού του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου.

(με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή