Το «th» θα εξαφανιστεί από την αγγλική γλώσσα μέχρι το 2066, υποστηρίζουν οι γλωσσολόγοι

Το «th» θα εξαφανιστεί από την αγγλική γλώσσα μέχρι το 2066, υποστηρίζουν οι γλωσσολόγοι
do you speak english
do you speak english
anyaberkut via Getty Images

Μέχρι το 2066, οι γλωσσολόγοι προβλέπουν ότι ο φθόγγος «th» ενδέχεται να εξαφανιστεί εντελώς από την αγγλική γλώσσα καθώς πολλοί άνθρωποι από μη αγγλόφωνες χώρες του κόσμου δίνουν πραγματική μάχη για να τον προφέρουν, όπως αναφέρει η Telegraph.

Ήδη η αγγλική διάλεκτος «Εstuary», που χρησιμοποιείται κυρίως από τις εργατικές τάξεις του Λονδίνου έχει αρχίσει να αντικαθίσταται σταδιακά από μία κοινωνιόλεκτο η οποία φέρει επιρροές από την Καραϊβική, τη Δυτική Αφρική και τις κοινότητες της Ασίας.

Όμως μέσα στις επόμενες δεκαετίες η μετανάστευση θα συμβάλει στην αλλαγή της αγγλικής γλώσσας, σύμφωνα με τους ειδικούς του πανεπιστημίου του York.

Ο οδοντικός φθόγγος «th» («θ») είναι αρκετά πιθανό να αντικατασταθεί από το «f» («φ») ή το «v» («β») πράγμα που σημαίνει ότι η αγγλική λέξη που σημαίνει μητέρα (mother) θα γράφεται πλέον «muvver».

Ο δρ. Dominic Watt, ένας κοινωνιογλωσσολόγος από το πανεπιστήμιο του York ανέφερε: «Δεδομένου ότι το Λονδίνο θεωρείται από γλωσσολογική άποψη ως η πόλη όπου τα αγγλικά έχουν υποστεί τις περισσότερες επιρροές των υπόλοιπων διαλέκτων, αναμένουμε ότι θα υπάρξουν σημαντικές αλλαγές από σήμερα μέχρι τα μέσα αυτού του αιώνα.

«Οι κυριότερες αλλαγές θα περιλαμβάνουν απλουστεύσεις στην προφορά των λέξεων, η δομή των οποίων ίσως γίνει πιο σύντομη, μέσα στα επόμενα 50 χρόνια».

«Παρατηρώντας κατά πόσο έχουν αλλάξει τα αγγλικά τα τελευταία 50 χρόνια μπορούμε να εντοπίσουμε συγκεκριμένα μοτίβα. Η βρετανική προφορά φαίνεται να σχετίζεται λιγότερο με την κοινωνική τάξη στις μέρες μας.

Οι γλώσσες επίσης αλλάζουν όταν έρχονται σε επαφή με άλλες. Τα αγγλικά έχουν δανειστεί χιλιάδες λέξεις από άλλες γλώσσες, κυρίως από τα γαλλικά, τα λατινικά και τα ελληνικά, αλλά υπάρχουν «δανεικές λέξεις» από εκατοντάδες άλλες λέξεις». [...]

H τεχνολογία θα αλλάξει επίσης τον τρόπο με τον οποίο μιλούν οι άνθρωποι και οι ειδικοί προβλέπουν ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα οδηγήσει στην επινόηση νέων λέξεων από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Ο δρ. Watt προσέθεσε: «Είναι πιθανό ότι μερικές καινούριες λέξεις που θα ενσωματωθούν στα αγγλικά τα επόμενα 50 χρόνια θα έχουν επινοηθεί από τους υπολογιστές διότι όσο οι υπολογιστές γίνονται ολοένα και πιο «έξυπνοι» ίσως να αρχίσουν να δημιουργούν δικές τους λέξεις».

Δημοφιλή