Το Κρεμλίνο λανσάρει μάρκα τροφίμων που προορίζονταν αποκλειστικά για τον Πούτιν και λίγους εκλεκτούς

«Kremlin Quality», για όσους θέλουν να απολαμβάνουν τρόφιμα που προορίζονται αποκλειστικά για τον Πούτιν
Russian President Vladimir Putin pours tea for Sonya, 8, a patient of the Rogachev Federal Research and Clinical Center of Pediatric Hematology, Oncology and Immunology during her visit to the Kremlin May 9, 2012. . REUTERS/Alexei Nikolsky/RIA Novosti/Pool (RUSSIA - Tags: POLITICS) THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS
RIA Novosti / Reuters
Russian President Vladimir Putin pours tea for Sonya, 8, a patient of the Rogachev Federal Research and Clinical Center of Pediatric Hematology, Oncology and Immunology during her visit to the Kremlin May 9, 2012. . REUTERS/Alexei Nikolsky/RIA Novosti/Pool (RUSSIA - Tags: POLITICS) THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS

Ποιος δεν θα ήθελε να πάρει μια πραγματική...γεύση από το Κρεμλίνο; Το φρούριο-μνημείο της Μόσχας με τα χρόνια έχει καταστεί συνώνυμο της χλιδής που απολαμβάνουν οι κυβερνώντες και πρωτίστως η ηγεσία της χώρας, δηλαδή στις μέρες μας ο ισχυρός ανήρ Βλαντιμίρ Πούτιν. Μεταξύ των προνομίων αυτών είναι και οι πολύ ιδιαίτερες γαστρονομικές απολαύσεις που, όπως και στα χρόνια της ΕΣΣΔ, απευθύνονται μόνο στους λίγους.

Τώρα λοιπόν, η ρωσική κυβέρνηση, αποφάσισε να δώσει και τους....κοινούς θνητούς την ευκαιρία να δοκιμάσουν μια σειρά από λιχουδιές που προορίζονταν μόνο για τους εντός των τειχών προνομιούχους.

Η υπεύθυνη για θέματα Τύπου του Γραφείου του Προέδρου της Ρωσίας, Έλενα Κριλοβα, ανακοίνωσε πως τη νέα χρονιά ξεκινά η λειτουργία ενός ηλεκτρονικού καταστήματος πώλησης γαλακτοκομικών προϊόντων που θα φέρει την επωνυμία «Kremlin Quality» δηλαδή «Ποιότητα Κρεμλίνο».

Σύμφωνα με την ρωσική εφημερίδα Komsomolskaya Pravda «το γάλα, το βουτυρόγαλα, το γιαούρτι και το τυρί» που παρασκευάζονται κατ' αποκλειστικότητα για την προεδρία της χώρας, τους βουλευτές και το προσωπικό που απασχολούν θα προσφέρεται πλέον σε όλους και όχι μόνο σε επιλεγμένα πρόσωπα.

Σημειώνεται πως στη Ρωσία οι ανώτατοι και ανώτεροι κρατικοί υπάλληλοι συνεχίζουν να απολαμβάνουν προνομιακής πρόσβασης σε τρόφιμα που παράγονται αποκλειστικά για αυτούς, κάτι που αποτελεί κατάλοιπο της σοβιετικής περιόδου. Τότε, μια σειρά τροφίμων παράγονταν και διατίθεντο σε εξέχοντα μέλη του Κομμουνιστικού Κόμματος που απέφευγαν φυσικά να καταναλώνουν τα χαμηλότερης έως και κακής ποιότητας, τρόφιμα που διατίθεντο στους πολίτες.

Η κ.Κρίλοβα μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Govorit Moskva, ανέφερε πως οι τιμές δεν θα είναι υψηλότερες από αυτές τις σουπερ-μάρκετ καθώς οι αρχές επιθυμούν τα προϊόντα που θα διατεθούν «να είναι προσιτά σε όλους».

Πάντως, σύμφωνα με εκπρόσωπο της ιστοσελίδες Kremlin Quality οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης θα συνεχίζουν να απολαμβάνουν κάποιων προνομίων καθώς εκείνοι θα μπορούν να παραλάβουν τα προϊόντα που παραγγέλνουν στους χώρους εργασίας.

Η εφημερίδα αναφέρει ακόμη πως η Προεδρία της Ρωσίας επεξεργαζόταν την ιδέα να εισέλθει στην αγορά τροφίμων από το 2012 με τις σοκολάτες «Kremlin Squirrel» ενώ διάφορα γαλακτοκομικά προϊόντα έχουν κάνει την εμφάνισή τους σε κάποια καταστήματα προκειμένου να δοκιμαστούν στην αγορά.

Οι on line αντιδράσεις πάντως μέχρι στιγμής είναι ποικίλες αλλά σε σημαντικό βαθμό έχουν...ισχυρές δόσεις χιούμορ. Άλλοι δηλώνουν πως θα ήθελαν να απολαύσουν ένα πλήρες γεύμα αλά Κρεμλίνο και υπό το έμβλημα του δικέφαλο αετού ενώ κάποιοι φαίνονται ενοχλημένοι επισημαίνοντας πως ακόμη και σήμερα η ηγεσία της χώρας απολαμβάνει προνομιακή πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας προϊόντα τροφίμων. Υπάρχουν βέβαια και ρωτούν εάν μεταξύ των προϊόντων προς διάθεση θα είναι και η βότκα ενθυμούμενοι τα οινοπνευματώδη που παρασκευάζονταν για την σοβιετική ηγεσία στο Moscow Cristall Distillery.

H κ.Κρίλοβα πάντως απάντησε πως «κυκλοφορεί ήδη αρκετή βότκα εκεί έξω...», κόβοντας την όρεξη σε όσους ονειρεύονται και Kremlin Quality Vodka.