Τι κοινό έχουν όλες οι αποτελεσματικές δίαιτες;

Τι κοινό έχουν όλες οι αποτελεσματικές δίαιτες;
Young woman choosing cake or carrots, indoors
Influx Productions via Getty Images
Young woman choosing cake or carrots, indoors

Κάθε χρόνο κάνει την εμφάνισή της μία νέα δίαιτα ή τρόπος διατροφής που υπόσχεται άμεσα αποτελέσματα και ανακηρύσσεται ως η καλύτερη δίαιτα της χρονιάς. Πριν από μερικά χρόνια ήταν η Atkins, ακολούθησε η δίαιτα με τις σούπες και τα τελευταία χρόνια έχουν κάνει την εμφάνισή τους η paleo διατροφή ή το clean eating.

Αντί, όμως, να επικεντρώνονται οι επιστήμονες και οι διατροφολόγοι, σχετικά με το ποια είναι γενικά η καλύτερη δίαιτα, είναι πιο χρήσιμο να διαπιστώσει κανείς ποια είναι η καλύτερη δίαιτα για τον καθένα ξεχωριστά, ανέφερε ο Christopher Gardner, ερευνητής καθηγητής ιατρικής στο Stanford University School of Medicine, σε συνέδριο που μίλησε.

Όπως αναφέρει η The Huffington Post, o Gardner ξεκίνησε την ομιλία του με μία μικρή αναδρομή στην ιστορία της απώλειας βάρους. Για παράδειγμα, το 1988, το Εθνικό Ινστιτούτο της Υγείας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η καλύτερη δίαιτα για απώλεια βάρους είναι εκείνη που έχει χαμηλά λιπαρά. Το 2013, το American College of Cardiology and The Obesity Society δημοσίευσε οδηγίες που αφορούσαν 15 διαφορετικά είδη δίαιτας, από χορτοφαγικές έως δίαιτες υψηλές σε πρωτεΐνη.

Όπως αναφέρει ο Gardner, η παγίδα με αυτά τα πολλά διαφορετικά είδη δίαιτας. «Όλες οι δίαιτες λειτουργούν αν επιτευχθεί μείωση της ενέργειας που λαμβάνει κανείς», τονίζει ο ίδιος. Με λίγα λόγια, αν κάποιος καταναλώνει λιγότερες θερμίδες.

Κάποιες δίαιτες τονίζουν ότι το άτομο πρέπει να λαμβάνει λιγότερες θερμίδες, ενώ άλλες όχι. Παρ' ολ' αυτά, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι δίαιτες απώλειας βάρους είναι αποτελεσματικές αν δεν έχουν περιορισμούς στην ενέργεια, αλλά δίνουν την αίσθηση της ενεργειακής αυτάρκειας. Αυτό σημαίνει ότι κάποιος λαμβάνει λιγότερες θερμίδες, όχι επειδή του το επιβάλλει κάποιος, αλλά επειδή καταλήγει να συμβαίνει από μόνο του.

«Αυτό είναι το κλειδί. Αυτό που μας εμποδίζει τόσα χρόνια είναι το αίσθημα ότι έχουμε χορτάσει», συμπλήρωσε. Άλλωστε, εάν κανείς δεν σας επιβάλλει να καταναλώνετε λιγότερες θερμίδες, αλλά συμβαίνει από μόνο του σημαίνει ότι δεν πεινάτε πια.

Τι πρέπει να έχει, λοιπόν, κανείς στο μυαλό του πριν ξεκινήσει μία δίαιτα;

Ο Gardner αναφέρει ότι οι οδηγίες που έχουν έρθει από την αμερικανική κυβέρνηση αναφέρουν ότι η ημερήσια διατροφή ενός ενήλικα πρέπει να αποτελείται από υδατάνθρακες σε ποσοστό 45-65%, από πρωτεΐνη σε ποσοστό 10-35% και λιπαρά 20-35%.

Επιπλέον, όλες οι δίαιτες, που έχουν τελικά επιτυχία, έχουν τα εξής τρία κοινά χαρακτηριστικά σύμφωνα με τον Gardner. Έχουν όλες λαχανικά και τονίζουν ότι πρέπει να αποφεύγει κανείς τόσο τη ζάχαρη, όσο και τα επεξεργασμένα δημητριακά.

Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε αρχικά στην αμερικάνικη έκδοση της HuffPost.