Διανομή 617 εκατ. ευρώ σε χαμηλοσυνταξιούχους προανήγγειλε ο Τσίπρας

Διανομή 617 εκατ. ευρώ σε χαμηλοσυνταξιούχους προανήγγειλε ο Τσίπρας
eurokinissi

Μέτρα ενίσχυσης των χαμηλοσυνταξιούχων ανακοίνωσε το βράδυ της Πέμπτης ο Αλέξης Τσίπρας, όπως είχε προαναγγείλει η Huffpost Greece. O πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι αναστέλλεται η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά του Ανατολικού και Βορείου Αιγαίου.

«Δέσμευση αυτής της κυβέρνησης είναι κάθε ευρώ που πλεονάζει από τους διαθέσιμους πόρους να αναδιανέμεται στους πιο αδύναμους συμπολίτες μας. Σήμερα, παραμένοντας σταθεροί στην δέσμευσή, αποφασίζουμε την άμεση διανομή της υπεραπόδοσης των εσόδων του 2016 στους χαμηλοσυνταξιούχους», δήλωσε.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, θα υπάρξει η δυνατότητα να δοθεί 13η σύνταξη σε χαμηλοσυνταξιούχους. Πιο συγκεκριμένα, θα διανεμηθούν 617 εκατ. ευρώ σε 1.600. 000 χαμηλοσυνταξιούχους που παίρνουν λιγότερα από 850 ευρώ. Το σχέδιο θα εφαρμοστεί αντισυμμετρικά, δηλαδή όσοι παίρνουν μικρότερη σύνταξη θα λάβουν μεγαλύτερη ενίσχυση. Το χαμηλότερο ποσό που θα λάβει κάποιος θα είναι τα 300 ευρώ.

Σύμφωνα με το Μαξίμου, ο αριθμός των δικαιούχων συνταξιούχων ανέρχεται σε 1,6 εκατ. σε σύνολο 2,7 εκατ. συνταξιούχων. Το ποσοστό των δικαιούχων είναι 60,32% στο σύνολο των συνταξιούχων.

Αναλυτικά:

  • Από 500 έως 830 ευρώ θα λάβει περίπου το 10% των συνταξιούχων (περίπου 270 χιλιάδες συνταξιούχοι).
  • Από 300 έως 500 ευρώ θα λάβει περίπου το 20% των συνταξιούχων (περίπου 570 χιλιάδες συνταξιούχοι).
  • 300 ευρώ θα λάβει περίπου το 30% των συνταξιούχων (περίπου 750 χιλιάδες συνταξιούχοι).
  • Το ποσό που θα διανεμηθεί είναι 4,7 φορές μεγαλύτερο από το ποσό του ΕΚΑΣ που περικόπηκε το 2016.
  • Τα ποσά θα πιστωθούν στους δικαιούχους στις 22 Δεκεμβρίου, μαζί με τις συντάξεις του Ιανουαρίου.

Ακόμα, ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε την αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά του Ανατολικού και Βορείου Αιγαίου που, όπως είπε, σηκώνουν «το βάρος ολόκληρης της Ευρώπης».

«Τους χρωστά η Ευρώπη, τους χρωστά η ελληνική Πολιτεία», είπε.

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως όσο θα ανακάμπτει η οικονομία, τόσο πιο ισχυρή θα είναι η κοινωνική προσφορά. Αναφερόμενος στην απόφαση του Eurogroup, φάνηκε αισιόδοξος, δήλωνοντας πως η χώρα κάνει ένα σημαντικό βήμα για να βγει σταδιακά στις αγορές.

«Διανύουμε τα τελευταία δύσκολα μέτρα ένός πολύ δύσκολου μαραθώνιου. Θα βγούμε από την κρίση όρθιοι και δυνατοί», είπε.

Στη αρχή της ομιλίας του, ο κ. Τσίπρας υπενθύμισε ότι το προηγούμενο διάστημα η κυβέρνηση προχώρησε στην ένταξη 2,5 εκατομμυρίων ανασφάλιστων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, υλοποιήθηκε το Πρόγραμμα για την Αντιμετώπιση της Ανθρωπιστικής Κρίσης και προσλήφθηκαν 5.000 νοσηλευτές και γιατροί, ώστε να καλυφθούν τα κενά στα δημόσια νοσοκομεία.

Δημοφιλή