Τα 5 πράγματα που πρέπει να ξέρετε σήμερα Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου

Τα 5 πράγματα που πρέπει να ξέρετε σήμερα Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου

Η HuffPost Greece Agenda σας βοηθάει να αρχίσετε την ημέρα σας με τις βασικές ειδήσεις που χρειάζεται να γνωρίζετε:

1) 13η σύνταξη για χαμηλοσυνταξιούχους και αναστολή του αυξημένου ΦΠΑ στα νησιά του Β.Α. Αιγαίου προανήγγειλε ο Τσίπρας

Μέτρα ενίσχυσης των χαμηλοσυνταξιούχων ανακοίνωσε το βράδυ της Πέμπτης ο Αλέξης Τσίπρας, όπως είχε προαναγγείλει η Huffpost Greece. Πιο συγκεκριμένα, διανεμηθούν 617 εκατ. ευρώ σε 1.600. 000 χαμηλοσυνταξιούχους που παίρνουν λιγότερα από 850 ευρώ. Το ποσοστό των δικαιούχων είναι 60,32% στο σύνολο των συνταξιούχων. Ο πρωθυπουργός δέχτηκε οξεία κριτική από τα κόμματα της αντιπολίτευσης μετά το χθεσινό διάγγελμα, με την ΝΔ να δηλώνει πως εμφανίστηκε «ως απερχόμενος και φοβισμένος». Να σημειώσουμε ότι ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε τέλος ότι αναστέλλεται η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά του Ανατολικού και Βορείου Αιγαίου.

2) Νέα μέτρα λιτότητας φέρνει η απόφαση του Eurogroup, σύμφωνα με το ΔΝΤ

«Πρωτογενές πλεόνασμα στον Προϋπολογισμό 3,5% του ΑΕΠ θα επιφέρει πρόσθετα μέτρα λιτότητας για τον ελληνικό λαό, κάτι που δεν επιθυμούμε», δήλωσε την Πέμπτη ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Τζέρι Ράις, στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης. «Το ΔΝΤ δεν ζητά επιπλέον λιτότητα», είπε χαρακτηριστικά. Ο ίδιος ανέφερε ότι οι συζητήσεις μεταξύ των δανειστών και τις ελληνικής κυβέρνησης για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης συνεχίζονται καθημερινώς μέσω τηλεδιασκέψεων. Τέλος, αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι υπάρχει διαφωνία στους κόλπους του Ταμείου μεταξύ της γενικής διευθύντριας Κριστίν Λαγκάρντ και του επικεφαλής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Πολ Τόμσεν για το ελληνικό ζήτημα.

3) Πρόταση της Κομισιόν για επαναφορά της Συνθήκης του Δουβλίνου στην Ελλάδα από τον Μάρτιο του 2017

Σημαντική πρόοδο της Ελλάδας στη λειτουργία του συστήματος ασύλου, διαπιστώνει η Κομισιόν και προτείνει τη σταδιακή επαναφορά της Συνθήκης του Δουβλίνου στην Ελλάδα από τον Μάρτιο του 2017. Με την σταδιακή επαναφορά της Συνθήκης του Δουβλίνου, σημαίνει ουσιαστικά ότι θα μπορεί να αρχίσει η σταδιακή επανέναρξη των επιστροφών μεταναστών στην Ελλάδα. Την ίδια στιγμή, σε προκατασκευασμένα σπίτια θα ζουν πλέον πρόσφυγες οκτώ χώρων φιλοξενίας, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ. Σε άλλες περιπτώσεις, οι πρόσφυγες θα διαμένουν σε ξενοδοχεία και προσωρινά διαμερίσματα, ενώ θα τους δοθούν χειμερινά είδη, όπως μπουφάν και υπνόσακους.

4) Μεγάλος σεισμός 7,8 Ρίχτερ στα νησιά του Σολομώντα

Μεγάλος σεισμός 7,8 βαθμών Ρίχτερ σημειώθηκε τα νησιά του Σολομώντα το απόγευμα της Πέμπτης (ώρα Ελλάδος). Το κέντρο έκδοσης προειδοποιήσεων για τσουνάμι στον Ειρηνικό Ωκεανό είχε μάλιστα ανακοίνωσε ότι υπάρχει κίνδυνος τσουνάμι να χτυπήσουν τις Νήσους Σολομώντα, το Βανουάτου, την Παπούα Νέα Γουινέα, το Ναουρού, καθώς και την Νέα Καληδονία, το Τουβαλού και το Κοσράι. Το επίκεντρο του σεισμού βρίσκεται, σύμφωνα με το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο (USGS), σε απόσταση 70χλμ από τις νήσους Σολομώντα. Το USGS είχε αρχικά κάνει λόγο για σεισμική δόνηση μεγέθους 8 βαθμών. Ο σεισμός είχε εστιακό βάθος 40 χλμ.

5) Νέα 48ωρη απεργία αποφάσισε η ΠΝΟ

Για άλλες δύο ημέρες θα παραμείνουν δεμένα τα πλοία, κατά τη συνεδρίαση της εκτελεστικής της επιτροπής της, η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία αποφάσισε τη συνέχιση της απεργιακής της κινητοποίησης, με νέα 48ωρη απεργία που θα ξεκινά σήμερα, Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου, στις 06.00 και θα λήγει την Κυριακή, 11 Δεκεμβρίου το πρωί στις 06.00.

Δημοφιλή