Τέλος στο 8ωρο. Πώς τα ευέλικτα ωράρια ωφελούν εργοδότες και εργαζομένους

Τέλος στο 8ωρο. Πώς τα ευέλικτα ωράρια ωφελούν εργοδότες και εργαζομένους
Two leatherworkers discussing product design at table in leather workshop
Two leatherworkers discussing product design at table in leather workshop
Thomas Barwick via Getty Images

Με την ανάπτυξη της τεχνολογίας, οι περισσότερες δουλειές γραφείου μπορούν να γίνουν σε οποιοδήποτε χώρο υπάρχει Wifi και οποιαδήποτε στιγμή. Ακόμα, πολλές θέσεις εργασίας σχετίζονται με την διεκπεραίωση συγκεκριμένων πρότζεκτ που δεν μπορούν να «χωρέσουν» σε μια βάρδια οκτώ ωρών ή χρειάζονται ακόμα λιγότερες ώρες για να ολοκληρωθούν.

Τη μία ημέρα μια ομάδα εργαζομένων μπορεί να χρειαστεί 12 ώρες για να τελειώσει ένα πρότζεκτ και την επομένη μόλις τέσσερις, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που εργάζονται και από το σπίτι γιατί εκεί νιώθουν ότι μπορούν να προσηλωθούν ακόμα περισσότερο στην δουλειά τους. Γιατί λοιπόν οι περισσότεροι εργοδότες έχουν την απαίτηση να βρισκόμαστε συγκεκριμένες ώρες στο γραφείο, ακόμα και εάν η δουλειά μας δεν απαιτεί τον διαχωρισμό των εργαζομένων σε βάρδιες;

Ολοένα και περισσότερες εταιρείες στο εξωτερικό προσφέρουν την δυνατότητα ενός ευέλικτου ωραρίου. Οι εργαζόμενοι δεν έχουν το άγχος να φτάσουν στο γραφείο μια συγκεκριμένη ώρα. Εάν αργήσουν, θα καθίσουν παραπάνω ή ακόμα και λιγότερο. Όσο χρόνο δηλαδή χρειάζονται για να ολοκληρώσουν το έργο που τους έχει ανατεθεί. Αν μια μέρα έχει κίνηση, ο καιρός δεν ευνοεί τις μετακινήσεις ή αισθάνονται αδιαθεσία, μπορούν να εργαστούν από το σπίτι χωρίς κανένα πρόβλημα.

Αυτό μπορεί να φαντάζει ιδιαίτερα ευνοϊκό για τους εργαζομένους, όμως είναι εξαιρετικά ωφέλιμο και για τις ίδιες τις επιχειρήσεις. Οι υπάλληλοι με αυτόν τον τρόπο δίνουν έμφαση στην διεκπεραίωση των αρμοδιοτήτων τους και όχι στο να «περάσει η ώρα στο γραφείο» διαβάζοντας -καλή ώρα- άρθρα στο διαδίκτυο ή κουτσομπολεύοντας με τους συναδέλφους στους διαδρόμους της εταιρείας.

Το Inc.com, παρουσιάζει τρία βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν όλες οι εταιρείες που θέλουν να γίνουν περισσότερο ευέλικτες:

Απομυθοποιήστε το 8ωρο

Το οχτάωρο προέκυψε όταν ο Χένρι Φορντ -της ομώνυμης αυτοκινητοβιομηχανίας- προσπάθησε να προσελκύσει περισσότερους εργάτες στα εργοστάσιά του που ως τότε (τις αρχές του 1900) είχαν συνηθίσει να δουλεύουν σε 12ωρα. Ωστόσο, δεν υπάρχει κάποια επιστημονική βάση που να αποδεικνύει ότι το 8ωρο είναι ωφέλιμο για τις σύγχρονες εταιρείες. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι εργαζόμενοι μένουν περισσότερο προσηλωμένοι σε αυτό που κάνουν όταν δουλεύουν λιγότερες ώρες.

Αφήστε τους εργαζομένους να επιλέξουν τα ωράρια που τους ταιριάζουν

Άλλοι είναι πρωινοί τύποι και άλλοι βραδινοί. Κάποιοι προτιμούν να εργάζονται για πολλές ώρες με μικρά διαλείμματα ενδιάμεσα και ορισμένοι τείνουν να μην κάνουν παύσεις, με αποτέλεσμα να τελειώνουν γρηγορότερα την δουλειά τους. Κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και τα ωράρια τους θα πρέπει να είναι επίσης διαφορετικά.

Συγχρονίστε τα προγράμματα

Για να μπορούν όμως να διεξάγονται meetings και συναντήσεις για brainstorming, θα πρέπει να βρεθούν συγκεκριμένες ώρες την εβδομάδα, όπου όλη η ομάδα θα βρίσκεται στον ίδιο χώρο. Γι΄αυτό, οι μάνατζερς θα πρέπει να εκπαιδευτούν στον σωστό συγχρονισμό των προγραμμάτων των εργαζομένων. Όλα είναι εφικτά αν υπάρχει θέληση.

Δημοφιλή