Πέρα από τη Βιέννη: 7 εναλλακτικοί χριστουγεννιάτικοι προορισμοί για να ζήσετε τις πιο μαγικές γιορτές

Πέρα από τη Βιέννη: 7 εναλλακτικοί χριστουγεννιάτικοι προορισμοί για να ζήσετε τις πιο μαγικές γιορτές

Τα κλισέ είναι κλισέ για κάποιο λόγο. Όπως, για παράδειγμα, το κλισέ που θέλει τους ανθρώπους να προτιμούν κάποιες συγκεκριμένες πόλεις για να περάσουν τα Χριστούγεννα, όπως τη Βιέννη, το Παρίσι ή το Ροβανιέμι της Φινλανδίας. Είναι κλισέ, πολύ απλά γιατί είναι αλήθεια: αν είναι να πας κάπου τα Χριστούγεννα, τότε καλύτερα να πας σε μια περιοχή που ξέρει πώς να τα γιορτάζει, που θα σε βάλει για τα καλά στο εορταστικό κλίμα της εποχής και που, ας είμαστε ειλικρινείς, θα σου παρέχει το τέλειο φόντο για τις χριστουγεννιάτικες φωτογραφίες σου.

Παρά την αδιαμφισβήτητη ομορφιά αυτών των κλισέ χριστουγεννιάτικων προορισμών όμως, και παρά το ότι θα σας χαρίσουν σίγουρα ένα ταξίδι που θα θυμάστε για χρόνια, υπάρχουν και κάποιοι άλλοι, λιγότερο διαφημισμένοι (τουλάχιστον σε σύγκριση με τη Βιέννη) προορισμοί που όχι μόνο θα σας προσφέρουν την ίδια χριστουγεννιάτικη ευτυχία, αλλά κάποιοι από αυτούς, πάντα σε σύγκριση με τους προηγούμενους, θα σας βγουν και αρκετά πιο οικονομικοί.

Έπειτα από σχετική έρευνα, επιλέξαμε 7 υπέροχους χριστουγεννιάτικους προορισμούς για εσάς, που μπορεί να μην τους βλέπετε συχνά να διαφημίζονται ως τέτοιοι, για την ακρίβεια κάποιοι μπορεί και να σας προκαλέσουν έκπληξη με μια πρώτη ματιά, αλλά να είστε σίγουροι πως πληρούν όλες τις προϋποθέσεις για να ζήσετε ένα από τα πιο μαγικά Χριστούγεννα της ζωής σας.

Βαρκελώνη, Ισπανία

Εδώ μπορείτε να απολαύσετε φαντασμαγορικές εκδηλώσεις και μετά τα Χριστούγεννα, καθώς το έθιμο θέλει τους Τρεις Μάγους, Melchior, Gaspar και Balthazar να καταφθάνουν στο λιμάνι της Βαρκελώνης στις 4/1 με το δικό τους πλοίο, όπου και τους υποδέχονται με κανονιοβολισμούς και πυροτεχνήματα ενώ ο δήμαρχος τους παραδίδει το κλειδί της πόλης. Ακολουθεί παρέλαση στους δρόμους της Βαρκελώνης και μάλιστα από τις πιο εντυπωσιακές που έχετε δει.

Βουδαπέστη, Ουγγαρία

Εκτός του ότι ολόκληρη η πόλη μοιάζει σαν ένα πολυπολιτισμικό κινηματογραφικό σετ, η Βουδαπέστη διαθέτει και μια από τις πιο πλούσιες χριστουγεννιάτικες αγορές ενώ κάθε χρόνο τέτοια εποχή πλημμυρίζει από λαμπιόνια και στολίδια -ειδικά το παραδοσιακό τραμ της πόλης μοιάζει με κινούμενο αστέρι.

Στρασβούργο, Γαλλία

Η πόλη του Στρασβούργου γεμίζει με μικρά θεματικά χωριά που την μετατρέπουν στην απόλυτη «Χώρα των Χριστουγέννων». Οι επισκέπτες μπορούν να δοκιμάσουν παραδοσιακές λιχουδιές που ετοιμάζονται ειδικά για την εποχή, ενώ το εορταστικό πρόγραμμα της πόλης διαθέτει από συναυλίες μέχρι παζάρια και street happenings.

Ρέικιαβικ, Ισλανδία

Κοιτάξτε, θα κάνει κρύο. Πολύ, πάρα πολύ κρύο. Αν όμως υπάρχει μια περίοδος του χρόνου που όσο πιο παγωμένη είναι η ατμόσφαιρα τόσο το καλύτερο, αυτή είναι τα Χριστούγεννα. Επίσης, δύσκολα θα βρείτε πιο γραφική απεικόνιση των Χριστουγέννων από αυτή που συμβαίνει στο Ρέικιαβικ, όπου η μία παράδοση είναι πιο διασκεδαστικά παράξενη από την προηγούμενη, οι ντόπιοι τεχνίτες δημιουργούν μικρά και μεγάλα αριστουργήματα και το Βόρειο Σέλας λάμπει πάνω από τα κεφάλια σας σαν φυσικό στολίδι.

Βάλκενμπουργκ, Ολλανδία

Μπορεί να είναι μια μικρή πόλη έξω από το Άμστερνταμ, είναι όμως και η καρδιά των Χριστουγέννων για όλη την Ολλανδία. Εκεί θα βρείτε το σπίτι του Άγιου Βασίλη μέσα σε μια μεγαλοπρεπή σπηλιά, μια τεράστια χριστουγεννιάτικη αγορά, αρχαίες τοιχογραφίες που συντηρούνται ανέπαφες μέχρι σήμερα, αλλά και τα αγάλματα από άμμο που δημιουργούνται κάθε χρόνο τέτοια εποχή στο πλαίσιο του σχετικού φεστιβάλ.

Ζάγκρεμπ, Κροατία

Τις εβδομάδες πριν τα Χριστούγεννα, η πρωτεύουσα της Κροατίας βάζει τα γιορτινά της και διοργανώνει δεκάδες εκδηλώσεις και εορταστικά προγράμματα, πολλά εκ των οποίων βασίζονται σε παραδόσεις της χώρας.

Ελσίνκι, Φινλανδία

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, στο Ελσίνκι συγκεντρώνονται περισσότεροι από 140 τεχνίτες και έμποροι σε μικρά σπιτάκια στο κέντρο της πόλης, προσφέροντας χειροποίητα καλούδια και πλήθος παραδοσιακών εδεσμάτων. Στο κέντρο του χριστουγεννιάτικου χωριού, βρίσκεται κάθε χρόνο το εντυπωσιακό καρουζέλ του Ελσίνκι, για μια βόλτα πάνω στα ξύλινα αλογάκια με το ζεστό κρασί σας στο χέρι.