Σπάνια συνάντηση με μια υποβρύχια αμμο-στοιβάδα σε υποβρύχιο φαράγγι

Σπάνια συνάντηση με μια υποβρύχια αμμο-στοιβάδα σε υποβρύχιο φαράγγι
California's famous coastline.
California's famous coastline.
A330Pilot via Getty Images

Επιστήμονες παρατήρησαν μια υποβρύχια χιονοστοιβάδα -ή, για να είμαστε ακριβείς, αμμοστοιβάδα-, μια σπάνια κατακρήμνιση άμμου και βράχων, που κινούνταν με 8 μέτρα το δευτερόλεπτο.

Μια ομάδα επιστημόνων από όλο τον κόσμο (CCE) ήρθε αντιμέτωπη με το φαινόμενο ενώ έκανε κατάδυση στο υποβρύχιο φαράγγι του Μοντερέι, κοντά στις ακτές της Καλιφόρνια. Όπως εξήγησε στο BBC ο δόκτορας Νταν Πάρσονς που συμμετείχε στην έρευνα, οι κατακρημνύσεις αυτές οφείλονται στα λεγόμενα τουρβιδικά ρεύματα, μία από τις πιο ισχυρές δυνάμεις της Γης.

Σύμφωνα με παλαιότερη μελέτη του Πανεπιστημίου Πατρών, τα υψηλής πυκνότητας τουρβιδικά ρεύματα έχουν ως αποτέλεσμα την απόθεση άμμου και χαλικιών σε βαθιές θαλάσσιες λεκάνες, ενώ προέρχονται από την διάλυση και την μετατροπή επεισοδιακών ολισθήσεων και δεβριτικών ροών ή από την μετατροπή της ροής των κόκκων στα ανώτερα τμήματα των φαραγγιών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτά τα ρεύματα μεταφέρουν θρεπτικά συστατικά και άλλα στοιχεία στα μεγάλα βάθη των ωκεανών και έτσι γίνεται εφικτή η ύπαρξη ζωής στις αβύσσους. Η πρόσφατη παρατήρηση του φαινομένου αναμένεται να ρίξει περισσότερο φως στο φαινόμενο αυτό.

Βίντεο για τα τουρβιδικά ρεύματα από το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον:

Δημοφιλή