Άσαντ: Το ISIS επιτέθηκε στην Παλμύρα χάρη στη στήριξη της Δύσης. Οι ΗΠΑ θέλουν να δημιουργούν χάος

Άσαντ: Το ISIS επιτέθηκε στην Παλμύρα χάρη στη στήριξη της Δύσης. Οι ΗΠΑ θέλουν να δημιουργούν χάος
Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου
Sana Sana / Reuters

Η ανακοίνωση του προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, σχετικά με την άρση του εμπάργκο για τον εξοπλισμό «απροσδιόριστων» αντάρτικων οργανώσεων στη Συρία έλαβε χώρα λίγο πριν το ISIS εξαπολύσει τη μεγάλη του επίθεση εναντίον της Παλμύρας (που κατελήφθη ξανά από τους τζιχαντιστές), δήλωσε στο Russia Today ο Σύριος πρόεδρος, Μπασάρ αλ Άσαντ, προσθέτοντας πως δεν νομίζει ότι ήταν σύμπτωση.

«Η ανακοίνωση της άρσης εκείνου του εμπάργκο σχετίζεται άμεσα με την επίθεση στην Παλμύρα και τη στήριξη άλλων τρομοκρατών έξω από το Χαλέπι, επειδή όταν νικηθούν στο Χαλέπι, οι ΗΠΑ και η Δύση θα πρέπει να υποστηρίξουν τα υποχείριά τους κάπου αλλού» είπε. «Σκοπός εκείνης της ανακοίνωσης είναι η δημιουργία μεγαλύτερου χάους, επειδή οι ΗΠΑ δημιουργούν χάος προκειμένου να διαχειριστούν το χάος», συμπλήρωσε.

Ο Σύριος πρόεδρος στη συνέχεια είπε πως οι δυνάμεις του ISIS επιτέθηκαν «με διαφορετικό και μεγάλο έμψυχο δυναμικό και ισχύ πυρός που ποτέ πριν δεν είχε (το ISIS) πριν αυτή την επίθεση, και επιτέθηκαν σε ένα ευρύ μέτωπο, δεκάδων χιλιομέτρων, που θα μπορούσε να είναι μέτωπο στρατών. Το ISIS θα μπορούσε να το είχε κάνει αυτό μόνο με την υποστήριξη κρατών. Όχι κράτους (state), κρατών (states)».

«Ήρθαν με διαφορετικά πολυβόλα, κανόνια, πυροβολικό, όλα είναι διαφορετικά. Οπότε, αυτό θα μπορούσε να συμβεί μόνο όταν έρχονται στην έρημο υπό την επίβλεψη της αμερικανικής συμμαχίας που υποτίθεται πως τους χτυπά στην αλ Ράκα, τη Μοσούλη και τη Ντέιρ εζ Ζορ».

Όπως είπε, υπάρχει άμεση σύνδεση ανάμεσα στην ανακοίνωση Ομπάμα και στην επίθεση στην Παλμύρα. «Σε ποιον πηγαίνουν αυτά τα όπλα; Στα χέρια του ISIS και του αλ Νόσρα, και υπάρχει συντονισμός ανάμεσα στο ISIS και το αλ Νόσρα».

Όσον αφορά στο Χαλέπι, ο Άσαντ είπε πως «αν το απελευθερώσουμε από τους τρομοκράτες, θα ανησυχούν- οι δυτικοί αξιωματούχοι και τα συστημικά ΜΜΕ- για τους αμάχους. Δεν ανησυχούν όταν το αντίθετο συμβαίνει, όταν οι τρομοκράτες σκοτώνουν αυτούς τους αμάχους ή επιτίθενται στην Παλμύρα...αν δεις τον συγχρονισμό των επιθέσεων, σχετίζεται με αυτό που συμβαίνει στο Χαλέπι. Αυτή είναι η απάντηση σε αυτό που σημαίνει στο Χαλέπι, στην προέλαση του συριακού στρατού». Στη συνέχεια, συμπλήρωσε πως προτεραιότητα των κυβερνητικών δυνάμεων είναι η προστασία της περιοχής και των αμάχων και να δοθεί ευκαιρία στους τρομοκράτες να «αλλάξουν μυαλά» και να αμνηστευθούν.

Όσον αφορά στην ισχύ του ISIS αυτή τη στιγμή, είπε πως είναι «όσο δυνατή είναι η στήριξη που λαμβάνει από τη Δύση και τις περιφερειακές δυνάμεις...το χρήμα, το πετρέλαιο, η υποστήριξη των αεροπλάνων των συμμάχων των Αμερικανών, για αυτό είναι δυνατοί».

Στη συνέχεια κατηγόρησε τα δυτικά ΜΜΕ πως υιοθετούν τις θέσεις και την πλευρά των εξτρεμιστών. «Ακόμα και αν δεν αναφέρουν τα “ειδησεογραφικά τους πρακτορεία”, υιοθετούν το αφήγημά τους όπως και να έχει. Αλλά αν δεις τεχνικά το πώς παρουσιάστηκε το ISIS από την αρχή μέσω των βίντεο και των νέων και των ΜΜΕ γενικά και των δημοσίων σχέσεων, χρησιμοποιούν δυτικές τεχνικές. Κοιτάξτε, είναι πολύ εξελιγμένα. Πώς θα μπορούσε κάποιος που πολιορκείται, που τον απεχθάνεται όλος ο κόσμος, που δέχεται αεροπορικές επιθέσεις, που όλος ο κόσμος θέλει να απελευθερώσει κάθε πόλη από αυτόν, να έχει τόσο εξελιγμένες μεθόδους, εκτός και αν έχει την άνεση και στήριξη που χρειάζεται;».

Ο Σύριος πρόεδρος αναφέρθηκε και στον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, λέγοντας πως «η ρητορική του κατά την καμπάνια ήταν θετική όσον αφορά στην τρομοκρατία, που είναι προτεραιότητά μας σήμερα...ξέρετε πως τα περισσότερα συστημικά ΜΜΕ και οι μεγάλες εταιρείες, τα λόμπι, το Κογκρέσο, ακόμα και κάποιοι στο ίδιο του το κόμμα ήταν εναντίον του, θέλουν να έχουν την ηγεμονία, περισσότερη αντιπαράθεση με τη Ρωσία, περισσότερες παρεμβάσεις σε άλλες χώρες, να ανατρέπουν κυβερνήσεις κ.ο.κ. Τοποθετήθηκε προς την αντίθετη κατεύθυνση. Θα μπορέσει να τα συνεχίσει αυτά όταν ξεκινήσει τον επόμενο μήνα; Αυτό είναι το ερώτημα. Αν μπορέσει, νομίζω πως ο κόσμος θα είναι σε διαφορετική κατάσταση, επειδή οι περισσότερες εντάσεις θα καταλαγιάσουν».

Εν συνεχεία, ο Σύριος πρόεδρος κατηγόρησε ξανά τη Δύση πως όλη η βοήθεια που έχουν στείλει οι χώρες της Δύσης έχει πάει στους «τρομοκράτες». «Έχουμε τόσες πολλές πόλεις στη Συρία που μέχρι σήμερα πολιορκούνται από τους τρομοκράτες. Εμποδίζουν οτιδήποτε από το να φτάσει εκεί, τρόφιμα, νερό, οτιδήποτε, όλα τα βασικά είδη. Φυσικά, τους χτυπούν κάθε μέρα με όλμους. Τι έστειλε σε αυτούς η ΕΕ;».

Ερωτηθείς για τα περί διαμελισμού/ διάσπασης της Συρίας, τόνισε πως δεν ανησυχεί για κάτι τέτοιο, καθώς «δεν υπάρχει περίπτωση να το αποδεχτούν οι Σύριοι», τουλάχιστον στην πλειοψηφία τους.

Δημοφιλή