Aυτές είναι οι 10 σημαντικότερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις του 2016 (και δυο είναι ελληνικές)

Aυτές είναι οι 10 σημαντικότερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις του 2016 (και δυο είναι ελληνικές)
yppo

Η λίστα με τις 10 σημαντικότερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις στον κόσμο για το 2016 σύμφωνα με το αμερικανικό περιοδικό «Archaeology», περιλαμβάνει και δύο ελληνικές.

Περιλαμβάνουν τα πρώτα δείγματα γραφής από το Λονδίνο του 50 μ.Χ. όταν ήταν ακόμα μια Ρωμαϊκή πόλη που ονομαζόταν Λοντομίνιουμ (!!),το παλαιότερο φόρεμα του κόσμου που βρέθηκε στην Αίγυπτο και τοποθετείται χρονικά μεταξύ του 3482 και του 3103 π.Χ.αλλά και νέα ευρήματα από τη σπηλιά Bruniquel στη Γαλλία που δείχνουν ότι οι κατασκευές μέσα χτίστηκαν 176.000 χρόνια πριν. Όλη η λίστα εδώ.

Η πρώτη ελληνική "ανακάλυψη" ήταν απρόσμενη: H ομαδική ταφή 80 δεσμωτών στο Φαληρικό Δέλτα, βρέθηκαν προ εκπλήξεως όταν στα πλαίσια του έργου κατασκευής του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σ. Νιάρχος, ανακάλυψαν τους σκελετούς 80 ανδρών, αλυσοδεμένων μεταξύ τους στους καρπούς, σε ομαδικό τάφο. Όπως αναφέρει το περιοδικό, οι πιο πρόσφατες οστεολογικές εξετάσεις διαπίστωσαν ότι η πλειονότητά τους είναι άνδρες μεταξύ 20 και 30 ετών (οι τέσσερις από αυτούς ακόμα πιο νέοι) και ότι όλοι σκοτώθηκαν με τον ίδιο τρόπο: με ένα μοιραίο χτύπημα στο κεφάλι. Η ανακάλυψη δυο μικρών αγγείων θαμμένων μαζί τους επέτρεψε τη χρονολόγηση της ταφής στα μέσα με τέλη του 7ου αι. π. Χ., γεγονός που, σύμφωνα με την επικεφαλής των ερευνών, προϊσταμένη της Εφορείας Δυτικής Αττικής, Πειραιώς και Νήσων, Στέλλα Χρυσουλάκη, υποδηλώνει ότι οι άνδρες αυτοί εκτελέστηκαν κατά τη διάρκεια της προσπάθειάς τους να αποκτήσουν την πολιτική πρωτοκαθεδρία.

Όπως είναι, δε, γνωστό, η εποχή αυτή, δηλαδή τα τέλη του 7ου αι. π. Χ., είναι μια ιδιαίτερα ταραγμένη περίοδος στην ιστορία της Αθήνας, γεμάτη εξεγέρσεις και επαναστάσεις μεταξύ οπαδών των αριστοκρατών και επίδοξων ανατροπέων, η οποία μπορεί να συσχετιστεί, όσον αφορά το συγκεκριμένο εύρημα, είτε με το Κυλώνειον Άγος και τις ταραχές που ακολούθησαν είτε με αντίστοιχα ιστορικά γεγονότα. Σημειώνεται ότι το Κυλώνειον Άγος ήταν μια σειρά από δυστυχίες και θεομηνίες που έπληξαν την αρχαία Αθήνα και οι οποίες αποδόθηκαν στην οργή των θεών για τη σφαγή των οπαδών του Κύλωνα, ενός δημοφιλούς Αθηναίου που επιχείρησε να καταλάβει την εξουσία στην Αθήνα γύρω στο 632 π.Χ.

Η δεύτερη ανακάλυψη αφορά το σκελετό άντρα που βρέθηκε στο Ναυάγιο των Αντικυθήρων το μεγαλύτερο, πλουσιότερο και ίσως το πιο διάσημο αρχαίο ναυάγιο του κόσμου. Το ναυάγιο ανακαλύφθηκε το 1900 αλλά φέτος το καλοκαίρι, έγινε άλλη μια σημαντική ανακάλυψη στο ναυάγιο: Η εύρεση ενός ανθρώπινου σκελετού για πρώτη φορά μετά από 40 χρόνια. Τα υπολείμματα, που περιλαμβάνουν τμήμα κρανίου, γνάθου,

Σύμφωνα μάλιστα με τον ειδικό στο αρχαίο DNA, Hannes Schroeder, η ανακάλυψη παρέχει μιας πρώτης τάξης ευκαιρία να εξεταστεί το γενετικό υλικό ενός αρχαίου ναυτικού. «Ανθρώπινα υπολείμματα από αρχαία ναυάγια είναι εξαιρετικά σπάνια», δηλώνει ο ίδιος, σύμφωνα με το «Archaeology». «Η ανάλυση DNA μπορεί δυνητικά να μας δώσει συναρπαστικές νέες πληροφορίες για τη γενετική καταγωγή του πληρώματος και τη γεωγραφική του προέλευση», προσθέτει.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοφιλή