«Πάγος» από ESM στα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος μετά τις εξαγγελίες Τσίπρα

«Πάγος» από ESM στα βραχυπρόθεσμα μετά τις εξαγγελίες Τσίπρα
SOOC

«Πάγο» στην υλοποίηση των βραχυπρόθεσμών μέτρων διευθέτησης του χρέους μέχρι να δoθούν οι απαραίτητες διευκρινίσεις βάζει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) μετά τον «κόφτη» που έβαλε το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, με αφορμή τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για το έκτακτο βοήθημα για του συνταξιούχους και την αναστολή αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά.

Αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι «οι θεσμοί ζητούν πρόσθετες διευκρινίσεις για τις παροχές του πρωθυπουργού στους συνταξιούχους και τα νησιά και σε αυτό το πλαίσιο διαπραγματευόμαστε».

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στην κυβέρνηση δεν περίμεναν τέτοια ταύτιση απόψεων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας με το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, ειδικά την στιγμή που τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού δείχνουν υπεραπόδοση των εσόδων, γεγονός που αποδεικνύει ότι οι εξαγγελίες δεν δημιουργούν πρόβλημα στους στόχους του προγράμματος.

Σύμφωνα με το Bloomberg, εκπρόσωπος του ESM μέσω email γνωστοποίησε τη θέση του Ταμείου. Η απόφαση έρχεται τη στιγμή που οι επαφές των επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των δανειστών με την κυβέρνηση είναι σε εξέλιξη και αξιολογούν τον αντίκτυπο των εξαγγελιών προκειμένου η διοίκηση του EFSF και του ESM να εξετάσει τις εκτιμήσεις των θεσμών και να αποφασίσει τα επόμενα βήματα.

Η εμπλοκή στην εφαρμογή των μέτρων για το χρέος που αποφάσισε το Eurogroup ξεκίνησε από το Βερολίνο καθώς, το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας έκανε γνωστό ότι έχει ζητήσει από τους θεσμούς κατά πόσο οι ελληνικές εξαγγελίες είναι συμβατές με τους όρους του προγράμματος.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, οι απαντήσεις θα πρέπει να έρθουν άμεσα προκειμένου να μην υπάρξει καθυστέρηση στην εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων στο χρέος,

«Περιμένουμε γρήγορη αποσαφήνιση στο θέμα, έτσι ώστε η εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων στο χρέος να μην καθυστερήσουν», δήλωσε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.

«Προφανώς όλα τα θέματα/μεταρρυθμίσεις συζητούνται με τους θεσμούς στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης», ήταν η απάντηση από κύκλους του υπουργείου Οικονομικών.

Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος της Κομισιόν το μεσημέρι επανέλαβε πως οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού «συζητούνται και αξιολογούνται» στο πλαίσιο της αποστολής των θεσμών στην Αθήνα, σημειώνοντας πως η συμφωνία στην οποία κατέληξε το Eurogroup πάνω στα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος προχωράει με βάση τους κανόνες του ESM.

Δημοφιλή