Σκληραίνει το «παιχνίδι» ο Σόιμπλε. Η κυβέρνηση αναμένει κλιμάκωση των πιέσεων. Σε τυπικό επίπεδο οι διαπραγματεύσεις

Σκληραίνει το «παιχνίδι» ο Σόιμπλε. Η κυβέρνηση αναμένει κλιμάκωση των πιέσεων. Σε τυπικό επίπεδο οι διαπραγματεύσεις
German Finance Minister Wolfgang Schaeuble gives a speech during a session at the Bundestag (lower house of parliament) in Berlin on November 25, 2016, during a week of budget debate. / AFP / TOBIAS SCHWARZ (Photo credit should read TOBIAS SCHWARZ/AFP/Getty Images)
German Finance Minister Wolfgang Schaeuble gives a speech during a session at the Bundestag (lower house of parliament) in Berlin on November 25, 2016, during a week of budget debate. / AFP / TOBIAS SCHWARZ (Photo credit should read TOBIAS SCHWARZ/AFP/Getty Images)
TOBIAS SCHWARZ via Getty Images

Κλιμάκωση των πιέσεων από τους σκληροπυρηνικούς των δανειστών αναμένει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, παρά το γεγονός ότι ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε την πρόθεση της Ελληνικής πλευράς να εξηγήσει στους εταίρους ότι οι πρωθυπουργικές εξαγγελίες είναι εντός μνημονιακού πλαισίου.

Κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι από την πλευρά Σόιμπλε επιχειρείται να προκληθεί εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις παρά το γεγονός ότι η αξιολόγηση βρίσκεται πολύ κοντά στην ολοκλήρωση της. «Ήταν αναμενόμενο ότι ο Σόιμπλε θα αναζητήσει αφορμή να καθυστερήσει τις διαπραγματεύσεις, άρα και την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμών μέτρων για το χρέος», αναφέρει στη HuffPost Greece κυβερνητικός παράγοντας ο οποίος μετέχει στις διαπραγματεύσεις.

Η ίδια πηγή υπενθυμίζει ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών και στο τελευταίο Eurogroup επιχείρησε να βάλει εμπόδια στη συμφωνία για τα μέτρα κάτι που αποφεύχθηκε την τελευταία στιγμή. Ωστόσο, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά «ο Σόιμπλε ξαναπήρε το όπλο του και στοχεύει την Ελλάδα».

Άλλη κυβερνητική πηγή έκανε λόγο για «στάση αμηχανίας από κύκλους των Βρυξελλών, εξαιτίας της σφοδρότητας των δηλώσεων από ορισμένους Ευρωπαίους αξιωματούχους, την στιγμή που οι θεσμοί δεν έχουν καταλήξει εάν οι εξαγγελίες δημιουργούν πρόβλημα στην επίτευξη των στόχων».

Σε κάθε περίπτωση το υπουργείο Οικονομικών επιμένει ότι το επίδομα στους συνταξιούχους και η αναστολή της μείωσης του ΦΠΑ στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου, δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα. Όπως εξηγούν θα δοθούν στους δανειστές όλα τα απαιτούμενα στοιχεία, ενώ και η εκτέλεση του προϋπολογισμού αποδεικνύει ότι υπάρχει δημοσιονομικό περιθώριο για την υλοποίηση των εξαγγελιών του πρωθυπουργού.

Οι επιφυλάξεις των δανειστών

Την ίδια άποψη δεν έχει βέβαια μια σημαντική μερίδα αξιωματούχων από την πλευρά των δανειστών με προεξάρχοντα τον «σκληρό» Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Οι Ευρωπαίοι επισημαίνουν ότι ανεξαρτήτως του δημοσιονομικού αποτελέσματος που θα έχει η υλοποίηση των εξαγγελιών, ακόμα μεγαλύτερο θέμα είναι το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν ενημέρωσε για τις προθέσεις της τους θεσμούς.

Είναι αρκετοί αυτοί από την πλευρά των δανειστών που υπενθυμίζουν τις επιφυλάξεις που είχαν διατυπωθεί, κυρίως από την Γερμανική πλευρά, σχετικά με τη χαλάρωση που θα μπορούσε να προκαλέσει στην κυβέρνηση η απόφαση λήψης μέτρων για τη ρύθμιση του χρέους.

Τεχνικές διαπραγματεύσεις

Σε αυτό το τεταμένο κλίμα και εν μέσω της θύελλας που προκάλεσε το «πάγωμα» των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, οι επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών παραμένουν στην Αθήνα και συνεχίζουν τις επαφές με τους Έλληνες υπουργούς.

Ωστόσο, πηγές κοντά στη διαπραγμάτευση μιλούν για «συζητήσεις τυπικού χαρακτήρα» μεταξύ των δύο πλευρών. Και αυτό γιατί στις συναντήσεις δεν αναμένεται να συζητηθεί το φλέγον θέμα των πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων μετά το 2018, τουλάχιστον μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο στις σχέσεις Ευρωπαίων και ΔΝΤ, αλλά και κυβέρνησης και θεσμών.

Αντίθετα, τα θέματα που έχουν βρεθεί έως τώρα στο τραπέζι είναι σε πολύ καλό σημείο, χωρίς να υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ της κυβέρνησης και των θεσμών. Άλλωστε από σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα βρίσκεται στο Βερολίνο μαζί με την υπουργού Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, γεγονός που υποδηλώνει ότι δεν αναμένεται να συζητηθούν τα «καυτά» ζητήματα.

Την ώρα που ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα βρίσκεται στο Βερολίνο (και δεν θα συναντά το Βόλφγκανγκ Σόιμπλε) στην Αθήνα θα υπάρξει ακόμα ένας γύρος επαφών με τους δανειστές με θέματα το συνταξιοδοτικό, τη δικαιοσύνη, την ενέργεια, τις αγορές προϊόντων και για ακόμα μια ημέρα τον εξωδικαστικό συμβιβασμό.

Δημοφιλή