Τοξική ή υγιής; 7 σημάδια για να δείτε σε ποια κατηγορία ανήκει η σχέση σας

Τοξική ή υγιής; 7 σημάδια για να δείτε σε ποια κατηγορία ανήκει η σχέση σας
Happy couple lying on the grass
Astarot via Getty Images
Happy couple lying on the grass

Βρίσκεστε σε μία σχέση, αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η σχέση σας είναι υγιής ή ότι ο σύντροφός σας είναι ο κατάλληλος για εσάς. Θέλετε να ανακαλύψετε αν βρίσκεστε στην σωστή σχέση; Αρκεί να έχετε υπόψη σας, τα παρακάτω 7 σημάδια.

1. Νιώθετε ελεύθεροι να ασχοληθείτε με τα χόμπι σας και να διατηρήσετε τις φιλίες σας.

Η ταυτότητά σας δεν πρέπει να αλλάξει δραστικά επειδή είστε σε μία νέα σχέση. Ένας ώριμος σύντροφος μπορεί να αναγνωρίσει ότι είναι σημαντικό να έχετε ασχολίες που είναι έξω από την σχέση.

2. Δεν συμπεριφέρεστε διαφορετικά όταν είστε μαζί του/της.

Εάν έχετε άλλη συμπεριφορά όταν είστε μόνοι με τους φίλους σας και άλλη όταν είστε με τον/την σύντροφό σας, τότε κάτι δεν πάει καλά. Μία υγιής σχέση επιτρέπει στο άτομο να είναι ο εαυτός του και να μην αλλάζει ανάλογα με τις περιστάσεις ή τα άτομα που έχει γύρω του.

3. Υπάρχει ισότητα στην δύναμη που έχει ο καθένας.

Σε μία υγιή σχέση η δύναμη αλλά και οι ευθύνες είναι μοιρασμένες ίσα. Είναι σημαντικό να μπορείτε να βασίζεστε στον σύντροφό σας για να βοηθήσει στο σπίτι ή να κάνει τα ψώνια της εβδομάδας, ώστε να μπορείτε να πάτε κι εσείς στην δουλειά σας και να κυνηγήσετε την καριέρα σας.

4. Μπορείτε να κυνηγήσετε τα όνειρά σας.

Δεν χρειάζεται τα όνειρα και οι στόχοι σας να είναι εντελώς ευθυγραμμισμένα με του/της συντρόφου σας, αλλά είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι έχετε την στήριξή του/της. Αυτό δεν σημαίνει ότι χρειάζεται να συμφωνεί μαζί σας για τα πάντα, αλλά τελικά να γνωρίζετε ότι θα σας υποστηρίξει ό,τι κι αν συμβεί.

5. Οι διαφορές που έχετε ως άνθρωποι δεν σας προκαλούν προβλήματα.

Εσείς μεγαλώσατε στο χωριό, εκείνος στην πόλη. Εσείς είστε χορτοφάγος και εκείνη όχι. Οι διαφορετικές απόψεις και οι διαφορές στον τρόπο ζωής σας είναι εκείνες που σας τράβηξαν αρχικά. Σίγουρα, υπάρχουν διαφορές στις απόψεις και τα πιστεύω που δεν γίνεται να ξεπεραστούν, αλλά οι μικρές διαφορές διαφορές είναι εκείνες που διατηρούν το ενδιαφέρον σε μία σχέση.

6. Μπορείτε να αφήσετε το κινητό σας τηλέφωνο χωρίς επιτήρηση.

Σε μία υγιή σχέση πρέπει να νιώθετε άνετα να αφήσετε το κινητό σας στο σαλόνι χωρίς να είστε εσείς κοντά. Σας φαίνεται περίεργο; Να μπορείτε να αφήσετε το κινητό σας, χωρίς να φοβάστε ότι κάποιος θα το ανοίξει και θα παραβιάσει την ιδιωτικότητά σας, όχι επειδή έχετε μέσα κάτι για το οποίο φοβάστε μην βγει στην επιφάνεια, αλλά επειδή μερικά πράγματα είναι προσωπικά. Επιπλέον με αυτόν τον τρόπο είναι σαν να σας λέει ότι δεν σας εμπιστεύεται.

7. Μπορείτε να πείτε στον/την σύντροφό σας ότι σας έχουν πληγώσει.

Μην ανησυχείτε αν είχατε έναν καβγά με τον/την σύντροφό σας. Οι συγκρούσεις είναι φυσιολογικές και πολλές φορές αποτελούν ένδειξη ότι υπάρχει υγιής επικοινωνία ανάμεσά σας/ Αυτό που θα πρέπει να σας ανησυχεί είναι να νιώθετε άβολα να εκφράσετε αυτά που νιώθετε ή να πείτε στο άλλο σας μισό ότι είστε πληγωμένοι ή στεναχωρημένοι.

Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε αρχικά στην αμερικάνικη έκδοση της HuffPost.