Μπλοκάρισμα των κινητών όταν κινείται το αυτοκίνητο εξετάζει η Αγγλία για να μειώσει τα τροχαία

Μπλοκάρισμα των κινητών όταν κινείται το αυτοκίνητο εξετάζει η Αγγλία για να μειώσει τα τροχαία
distracted driver texting while in car
distracted driver texting while in car
Michael Krasowitz via Getty Images

Οδήγηση και κινητό είναι ένας από χειρότερους συνδυασμούς που μπορείτε να κάνετε. Για εσάς, ως οδηγούς, για τους συνεπιβάτες σας και για όσους κινούνται γύρω από το αυτοκίνητό σας. Πεζούς και μη. Παρά όμως τις αλλεπάλληλες επισημάνσεις που έχουν γίνει, τις ενημερωτικές καμπάνιες και τα πρόστιμα που επιβάλλονται πολλοί είναι οι οδηγοί που συνεχίζουν να χρησιμοποιούν το κινητό τους ενώ οδηγούν. Είτε μιλώντας στο τηλέφωνο και στέλνοντας μηνύματα, είτε τσεκάροντας mail, facebook κλπ.

Γι αυτό και στη Αγγλία τώρα σκέφτονται πως ο μόνος τρόπος για να μειωθούν τα τροχαία που προκαλούνται εξαιτίας της χρήσης κινητών τηλεφώνων εν ώρα οδήγησης, ο καλύτερος τρόπος να είναι η αδρανοποίηση τους. Όπως αναφέρει ο Independent η Υπηρεσία των Μεταφορών εξετάζει το ενδεχόμενο υιοθέτησης τεχνολογικών μέσων που θα μπλοκάρουν το σήμα.

Το software θα καθιστά ουσιαστικά άχρηστα τα κινητά εντός των οχημάτων, απενεργοποιώντας κάθε λειτουργιά που απαιτεί πρόσβαση σε δίκτυο κινητής τηλεφωνίας και στο διαδίκτυο.

Οι αρμόδιοι υπουργοί αναμένεται να έχουν συνάντηση με κατασκευαστές και εταιρείας κινητής τηλεφωνίας κατά το νέο έτος για να συζητήσουν το θέμα.

Σημειώνεται πως στη χώρα ένας στους τρεις οδηγούς παραδέχεται πως κάνει χρήστη του κινητού ενώ οδηγεί και 17.500 άτομα οδηγήθηκαν ενώπιον της Δικαιοσύνης σε μια χρονιά. Σε σχετική έρευνα ένας τους πέντε δηλώνει πως πιστεύει ότι είναι ασφαλές να οδηγεί και να χαζεύει και σε σελίδες των social media ή να στέλνει μηνύματα ενώ είναι ακινητοποιημένος εξαιτίας της κίνησης.

Από τους κατασκευαστές κινητών τηλεφώνων πάντως έχει ζητηθεί να δημιουργήσουν ένα drive safe mode παρόμοιο με την επιλογή flight mode, που θα μπλοκάρει κλήσεις, μηνύματα, mails και δεν θα αποσπά την προσοχή των οδηγών.

Τα πρόστιμα στην Αγγλία για χρήση κινητού εν ώρα οδήγησης ανέρχονται στις 200 λίρες και κοστίζουν έξι penalty points ενώ νέοι οδηγοί μπορεί να χάσουν το δίπλωμά τους.

Δημοφιλή