Συναγερμός στην κυβέρνηση για να μην τραβήξει η αξιολόγηση πέρα από τα όρια

Συναγερμός στην κυβέρνηση για να μην τραβήξει η αξιολόγηση πέρα από τα όρια
Sooc

Συναγερμός έχει σημάνει στο οικονομικό επιτελείο, σε μια προσπάθεια να μην «τραβήξει» η αξιολόγηση πέρα από τα χρονικά όρια που έχει θέσει η κυβέρνηση. Στόχος είναι τις επόμενες ημέρες και μέχρι οι τεχνοκράτες των δανειστών «κλείσουν τους υπολογιστές τους» για τις διακοπές των Χριστουγέννων να υπάρξει πρόοδος στα ανοιχτά μέτωπα της αξιολόγησης.

Η ανταλλαγή στοιχείων μεταξύ των δύο πλευρών συνεχίστηκε από την επόμενη κιόλας μέρα που έφυγαν οι επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών, καθώς η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να χαθεί περισσότερος χρόνος.

Ταυτόχρονα, συνεχίζονται και οι επαφές σε τεχνικό επίπεδο αναφορικά με τα στοιχεία για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για το επίδομα στους συνταξιούχους και την αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου. Το ενδεχόμενο να διεξαχθεί ένα έκτακτο EuroWorking Group εντός της εβδομάδας παραμένει ανοιχτό, προκειμένου να γίνει προσπάθεια να «ξεπαγώσουν» τα μέτρα για το χρέος.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι επιχειρούν να κρατήσουν χαμηλούς τόνους σχετικά με τις προσδοκίες που υπάρχουν από τη συνεδρίαση του EWG και τις πιθανότητες να ομαλοποιηθεί πλήρως η κατάσταση. Παρόλα αυτά όπως αναφέρουν «η αξιολόγηση μπορεί να τραβήξει λίγο περισσότερο, αλλά δεν μιλάμε για μήνες».

Ενδεικτικές του κλίματος αλλά και των έντονων «διαξιφισμών» που υπάρχουν μεταξύ όλων των πλευρών, είναι οι αναφορές από κορυφαία κυβερνητικά στελέχη τα οποία χαρακτήριζαν «αναρμόδιο» των αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις, με αφορμή τις δηλώσεις του ότι οι εξαγγελθείσες παροχές του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για τους χαμηλοσυνταξιούχους έχουν καθυστερήσει την ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης, όμως μπορεί ακόμη να επιτευχθεί συμφωνία τους επόμενους μήνες.

«Δεν υπάρχει θέμα η αξιολόγηση να πάει μέχρι την άνοιξη», έλεγε στη HuffPost Greece κυβερνητικός αξιωματούχος με άμεση εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις, προσθέτοντας ότι «οι συζητήσεις θα κρατήσουν ακόμα λίγο καιρό» με τα εργασιακά να παραμένουν η μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών.

Αυτός είναι άλλωστε και ο τομέας που δεν υπήρξε καμία συζήτηση κατά την πρόσφατη επίσκεψη των επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα. Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση έχει εκθέσει πλήρως τις θέσεις της και περιμένει πλέον από τους δανειστές να βρουν κοινή γραμμή στο θέμα για να συνεχίσουν οι διαπραγματεύσεις. Και αυτή η έλλειψη κοινής γραμμής δεν εντοπίζεται μόνο μεταξύ των θεσμών, αλλά και στο εσωτερικό τους, καθώς σε αντίθεση με τους επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων «οι πολιτικοί προϊστάμενοι των θεσμών είναι υποστηρικτικοί προς την Ελλάδα».

Αναφορικά με το σκηνικό κρίσης που δημιουργήθηκε τα τελευταία 24ωρα, μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, τις παρασκηνιακές παρεμβάσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τη «βροχή» από δηλώσεις από όλες τις πλευρές, κυβερνητικοί παράγοντες εκτιμούν ότι ενεργοποιήθηκαν τα «Ευρωπαϊκά αντανακλαστικά ενός σημαντικού αριθμού αξιωματούχων», που ως αποτέλεσμα είχε να διαφανεί ποιες είναι οι προθέσεις τις κάθε πλευράς.

Δημοφιλή