25 χρόνια «τι και πώς» στο DIY

25 χρόνια «τι και πώς» στο DIY
PRAKTIKER

Η εταιρεία που εξοικείωσε τους Έλληνες με το do it yourself συμπληρώνει 25 χρόνια παρουσίας στη χώρα μας.

Αν έπρεπε κανείς να συνοψίσει σε λίγες λέξεις το τι σημαίνει Praktiker, η φράση «φτιάξ’το μόνος σου» θα ήταν ίσως η πιο ταιριαστή. Μπορεί το DIY να είναι μόνο ένα τμήμα της φιλοσοφίας αυτής της μεγάλης εταιρίας που δραστηριοποιείται στο λιανεμπόριο, αλλά ειδικά όσον αφορά την Ελλάδα η επιρροή του στη νοοτροπία των καταναλωτών ήταν καίρια και σε μαζική κλίμακα. Τέτοια, που δικαιώνει απόλυτα την προσθήκη του σλόγκαν «το κλειδί για το σπίτι σου» στο λογότυπό της.

Από το Νοέμβριο του 1991, όταν έκανε εγκαίνια το πρώτο κατάστημα στην περιοχή του Ελληνικού, έως και σήμερα που το 90.000 τετραγωνικών μέτρων δίκτυο της εταιρείας είναι απλωμένο σε κομβικά σημεία της επικράτειας, η Praktiker προσφέρει προϊόντα για το σπίτι, τον κήπο, τις κατασκευές, τον ελεύθερο χρόνο και το αυτοκίνητο. Προτείνει σε 6.000.000 ανθρώπους ετησίως λύσεις για να κάνουν καλύτερη και πιο όμορφη τη ζωή τους. Τους υποδεικνύει «τι» θα μπορούσε να τους χρησιμεύσει, κυρίως όμως τους δείχνει το «πώς», παρέχοντάς τους ιδέες και εκπαίδευση για ιδιοκατασκευές. Η Praktiker συμπληρώνει 25 χρόνια στη ζωή των Ελλήνων οι οποίοι, σερφάροντας στους διαδρόμους των καταστημάτων της, άντλησαν έμπνευση και κίνητρο να ασχοληθούν πιο ενεργά με τη βελτίωση του προσωπικού τους χώρου. Ακόμη και όσοι προηγουμένως δεν είχαν έφεση στα μαστορέματα, συνειδητοποίησαν ότι μπορούν και μόνοι τους, ότι τελικά πιάνει το χέρι τους και ότι το DIY δεν έχει μόνο οικονομική διάσταση - σχετίζεται επίσης με τη χαρά της δημιουργίας.

Σε ότι αφορά το δίκτυο καταστημάτων της Praktiker, αξίζει να σημειωθεί ότι πρόσφατα αυξήθηκε κατά ένα, στο νησί της Ρόδου και μάλιστα τα εγκαίνια του νέου καταστήματος συνοδεύτηκαν από την εφαρμογή και την παρουσίαση της νέας εταιρικής ταυτότητας, η οποία θα υιοθετηθεί βαθμιαία και από τα υπόλοιπα 14 καταστήματα του δικτύου, ξεκινώντας από το Praktiker Ταύρου.

Εκτός όμως από την εκτεταμένη φυσική παρουσία των καταστημάτων της ανά τη χώρα, η Praktiker διαθέτει κι ένα δυναμικά αναπτυσσόμενο E-shop, με πάνω από 1 εκατομμύριο επισκέψεις ανά μήνα και το πρώτο στον κλάδο του από το 2012. Όμως, η συνεισφορά της εταιρείας στην ελληνική κοινωνία έχει και άλλες σημαντικές διαστάσεις. Το εργασιακό δυναμικό της αυξήθηκε κατά 7% το 2016 σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Αριθμεί ήδη 1.400 εργαζόμενους οι οποίοι έχουν την ευκαιρία να επιμορφώνονται συνεχώς, μέσα από εντατικά προγράμματα που πλέον έχουν υπερβεί τις 200.000 ανθρωποώρες. Το κόστος της μισθοδοσίας της στο διάστημα της δραστηριοποίησής της στην Ελλάδα πλησιάζει το μισό δισεκατομμύριο ευρώ, ενώ οι άνθρωποί της επωφελούνται από το ομαδικό ασφαλιστικό πρόγραμμα νοσηλείας, ήδη από το 1993. Επόμενο είναι να δηλώνουν ικανοποιημένοι με τον εργοδότη τους και να αναπτύσσουν μακροχρόνια σχέση μαζί του, με το 89,5% να παραμένει εντός εταιρείας για τουλάχιστον 10 χρόνια.

Επιπλέον, το δίκτυο των 400 και πλέον προμηθευτών της Praktiker απαρτίζεται κατά 76% από ελληνικές εταιρείες, ενώ η συμβολή της εταιρίας στην οικονομία της χώρας αποτυπώνεται και σε μεγέθη όπως ο κύκλος εργασιών, που στη διάρκεια της 25ετίας ανήλθε σε 4,2 δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά και στις δαπάνες της που κατά το ίδιο διάστημα κατευθύνθηκαν στα δημόσια ταμεία: 27 εκατομμύρια σε φόρο μισθωτών υπηρεσιών, 160 εκατομμύρια σε ασφαλιστικές εισφορές, 93 εκατομμύρια σε φόρους εισοδήματος, 262 εκατομμύρια σε Φ.Π.Α.

Στις πολυεπίπεδες δραστηριότητες του οργανισμού κατά τη διάρκεια των 25 ετών παρουσίας του στην Ελλάδα εντάσσονται και δράσεις που σχετίζονται με τον κοινωνικά υπεύθυνο χαρακτήρα του. Η Praktiker υποστηρίζει ενεργά πάνω από 200 οργανώσεις και εκπαιδευτικά ιδρύματα, έχει αναλάβει περισσότερες από 50 περιβαλλοντικές δράσεις, ενώ είναι η πρώτη εταιρεία που ξεκίνησε την ανακύκλωση μπαταριών. Παράλληλα, δεν έχει μείνει απαθής στις συνέπειες που έχει η κρίση στην ελληνική κοινωνία. Με τη βοήθειά της Praktiker, ανακαινίστηκαν περισσότερα από 100 σπίτια οικογενειών που είχαν ανάγκη.

Φέτος η Praktiker στα γενέθλια των 25 χρόνων της στην Ελλάδα το γιόρτασε με μία σειρά από εορταστικές εκδηλώσεις οι οποίες περιελάμβαναν δράσεις και προσφορές για τους πελάτες της, από τις οποίες περισσότεροι από 4.000 κέρδισαν δώρα, αλλά και μια μεγάλη γιορτή για όλους τους εργαζομένους της πανελλαδικά.

Η Praktiker συνεχίζει τη δυναμική της πορεία στηρίζοντας με αυτόν τον τρόπο και την ίδια την Ελλάδα. Ήδη από το 1991, οι επενδύσεις της στην Ελλάδα ανέρχονται σε 90 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το αναπτυξιακό της πλάνο για τα επόμενα χρόνια προβλέπει την επέκτασή της με αυτοχρηματοδοτούμενες επενδύσεις.