Έναν Τυνήσιο, γνωστό στις γερμανικές αρχές, αναζητεί η αστυνομία για την επίθεση στο Βερολίνο

Έναν Τυνήσιο, γνωστό στις γερμανικές αρχές, αναζητεί η αστυνομία για την επίθεση στο Βερολίνο
Police patrol inside the Christmas market area two days after an attack with a truck in front of the Kaiser-Wilhelm-Gedaechtniskirche (Kaiser Wilhelm Memorial Church) in Berlin on December 21, 2016.German police on December 21, 2016 stepped up their hunt for the driver of a truck that ploughed through a Berlin Christmas market, in a deadly assault claimed by the Islamic State jihadist group. / AFP / Odd ANDERSEN (Photo credit should read ODD ANDERSEN/AFP/Getty Images)
Police patrol inside the Christmas market area two days after an attack with a truck in front of the Kaiser-Wilhelm-Gedaechtniskirche (Kaiser Wilhelm Memorial Church) in Berlin on December 21, 2016.German police on December 21, 2016 stepped up their hunt for the driver of a truck that ploughed through a Berlin Christmas market, in a deadly assault claimed by the Islamic State jihadist group. / AFP / Odd ANDERSEN (Photo credit should read ODD ANDERSEN/AFP/Getty Images)
ODD ANDERSEN via Getty Images

Η γερμανική αστυνομία έχει επιδοθεί σε ένα ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του δράστη της επίθεσης στο Βερολίνο που κόστισε τη ζωή σε 12 ανθρώπους. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες και όπως μεταδίδει το Spiegel, η αστυνομία τώρα αναζητεί έναν Τυνήσιο έπειτα από τον εντοπισμό εγγράφου ταυτότητας στο φορτηγό, που έπεσε επάνω στο πλήθος που βρισκόταν στη χριστουγεννιάτικη αγορά το βράδυ της Δευτέρας. Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος μεταδίδουν τα γερμανικά μέσα.

Μάλιστα, ο υπήκοος Τυνησίας που θεωρείται ύποπτος για εμπλοκή στο τρομοκρατικό χτύπημα με φορτηγό στο Βερολίνο φέρεται να βρισκόταν πριν την τραγωδία της Δευτέρας στο μικροσκόπιο των γερμανικών αρχών, καθώς υπήρχαν υποψίες σε βάρος του ότι προετοίμαζε μια επίθεση και τον Νοέμβριο είχε ειδοποιηθεί το κέντρο καταπολέμησης της τρομοκρατίας, είπε σήμερα υπουργός της κυβέρνησης της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας.

«Η δικαστική αστυνομία της Ρηνανίας Βόρειας- Βεστφαλίας είχε ξεκινήσει έρευνα με τη συνδρομή της ομοσπονδιακής εισαγγελίας της Γερμανίας εξαιτίας των υποψιών σχετικά με την προετοιμασία μιας σοβαρής εγκληματικής ενέργειας που αντιπροσώπευε κίνδυνο για την ασφάλεια του Κράτους» δήλωσε ο Ραλφ Γέγκερ, ο υπουργός Εσωτερικών αυτού του κρατιδίου στη δυτική Γερμανία όπου διέμενε ο ύποπτος φέτος.

Ο Γερμανός αξιωματούχος επισήμανε επιπλέον ότι ο Τυνήσιος είχε επαφές με ισλαμιστές στη Βόρεια Ρηνανία- Βεστφαλία.

«Οι υπηρεσίες ασφαλείας αντήλλαξαν τα ευρήματά τους και τις πληροφορίες τους σχετικά με αυτό το πρόσωπο με το Κοινό Κέντρο Αντιτρομοκρατίας τον Νοέμβριο του 2016» εξήγησε ο υπουργός σε μια συνέντευξη τύπου που παραχώρησε.

Ο ίδιος είπε ότι ο ύποπτος είχε αιτηθεί να του χορηγηθεί άσυλο στη Γερμανία και η αίτησή του είχε απορριφθεί τον Ιούλιο. Κάθε προσπάθεια απέλασής του προς την Τυνησία δεν καρποφόρησε καθώς δεν διέθετε έγγραφα ταυτότητας και οι αρχές της Τυνησίας αμφισβητούσαν ότι ήταν υπήκοός τους.

Ο Τυνήσιος μετακόμισε από τη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία τον Φεβρουάριο του 2016 και προσπάθησε να εγκατασταθεί μόνιμα στη γερμανική πρωτεύουσα, σύμφωνα με τον Γέγκερ. Ο Γερμανός υπουργός πρόσθεσε ότι ο Τυνήσιος που αναζητείται χρησιμοποιούσε διαφορετικά ονόματα.

Σύμφωνα με το Der Spiegel, το οποίο ωστόσο δεν αναφέρει τις πηγές του, το έγγραφο αυτό φέρει το όνομα Ανίς Α και ο κάτοχός του είναι γεννημένος το 1992 στην πόλη Ταταουίν. Ο άνδρας αυτός θεωρείται ότι κυκλοφορεί με πολλά ονόματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες των εφημερίδων Bild και Allgemeine Zeitung του Μάιντς, ο άνδρας αυτός είναι γνωστός με τρία διαφορετικά ονόματα και τρεις διαφορετικές ηλικίες.

Ο άνδρας αυτός είναι γνωστός στις αστυνομικές αρχές για επιθέσεις και τραυματισμούς, αλλά μετά την παραπομπή του σε δίκη εξαφανίστηκε και επιπλέον θεωρείται επικίνδυνος γιατί έχει διασυνδέσεις «με ένα μεγάλο ισλαμιστικό δίκτυο», σύμφωνα με την Bild.

Το έγγραφο, που βρέθηκε στο φορτηγό, είχε επιστραφεί σε έναν αιτούντα άσυλο, το αίτημα του οποίου είχε απορριφθεί χωρίς να απελαθεί.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας επιβεβαίωσε από την πλευρά του ότι αναζητείται ένας νέος ύποπτος για τον ρόλο που φέρεται να έπαιξε στην επίθεση με φορτηγό εναντίον πλήθους ανθρώπων σε χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου, μετά τις σχετικές πληροφορίες που μετέδωσαν πολλά ΜΜΕ της χώρας.

«Υπάρχει ένας νέος ύποπτος, αναζητάμε αυτόν τον ύποπτο» δήλωσε σε δημοσιογράφους από το Βερολίνο ο Τόμας ντε Μεζιέρ, ο οποίος πρόσθεσε ότι «έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης στη Γερμανία καθώς επίσης και για τον χώρο Σένγκεν, δηλαδή την Ευρώπη». ,Ο Τόμας ντε Μεζιέρ έκανε αυτές τις δηλώσεις μετά την συνεδρίαση μιας επιτροπής της Μπούντεσταγκ, όπου οι βουλευτές ενημερώθηκαν για την εξέλιξη της έρευνας. Αν και ο υπουργός αρνήθηκε να δώσει πληροφορίες για την ταυτότητα του υπόπτου, οι βουλευτές που ήταν παρόντες στην αίθουσα επιβεβαίωσαν ότι πρόκειται για έναν υπήκοο Τυνησίας.

«Πρόκειται για έναν Τυνήσιο (…) ηλικίας 21 έως 23 ετών» είπε ο βουλευτής Στέφαν Μέγιερ, διευκρινίζοντας ότι ο νεαρός άνδρας «διαθέτει προφανώς πολλές ταυτότητες».

«Προφανώς πρόκειται για ένα πρόσωπο που θεωρείται επικίνδυνο το οποίο οι υπηρεσίες ασφαλείας γνωρίζουν και το οποίο ανήκει σε ισλαμιστικά-σαλαφιστικά δίκτυα», υπογράμμισε ο βουλευτής.

Η αστυνομία τον αναγνώρισε χάρη σε ένα δελτίο ταυτότητας που βρέθηκε στην καμπίνα του φορτηγού το οποίο σκότωσε 12 ανθρώπους προχθές το βράδυ σε μια χριστουγεννιάτικη αγορά, όπως μετέδωσαν νωρίτερα γερμανικά μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Ένας άλλος βουλευτής που ήταν επίσης παρών στην συνεδρίαση της ομοσπονδιακής κάτω Βουλής επισήμανε από την πλευρά του ότι οι αρχές ανακάλυψαν το «πορτοφόλι» του υπόπτου στο σημείο, αλλά η αστυνομία δεν μπορεί να επιβεβαιώσει ότι ο Τυνήσιος πράγματι επέβαινε στο φορτηγό.

Σύμφωνα με τον Μέγιερ, ο άνδρας έφθασε «στη Γερμανία μέσω Ιταλίας εκμεταλλευόμενος την προσφυγική κρίση».

«Υπάρχει επομένως μια σχέση μεταξύ της προσφυγικής κρίσης και του τρομοκρατικού κινδύνου» πρόσθεσε ο βουλευτής της CSU, της Ένωσης Χριστιανοκοινωνιστών, των βαυαρών συμμάχων της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ.

Η γερμανική αστυνομία διεξάγει έρευνες σε κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στη δυτική Γερμανία, όπου ο Τυνήσιος που θεωρείται ύποπτος για την επίθεση στο Βερολίνο, πιστεύεται πως διέμενε, έγραψε σήμερα μια εφημερίδα.

Η Rheinische Post έγραψε ότι το κέντρο φιλοξενίας προσφύγων βρίσκεται στην πόλη Έμεριχ, σε απόσταση 140 χιλιομέτρων βόρεια της πόλης της Κολωνίας, κοντά στα σύνορα με την Ολλανδία.

Είχε εκδοθεί από τις τοπικές αρχές της πόλης Κλέβε της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, η οποία βρίσκεται στα σύνορα με την Ολλανδία, σύμφωνα με την Allgemeine Zeitung του Μάιντς.

Σημειώνεται ότι η Τυνησία είναι μία από τις χώρες με τους περισσότερους στρατολογημένους σε τζιχαντιστικές οργανώσεις--περίπου 5.500 Τυνήσιοι είναι μέλη τέτοιων οργανώσεων και δρουν στη Συρία, το Ιράκ ή τη Λιβύη.Εξάλλου, Τυνήσιος ήταν ο δράστης και της επίθεσης με φορτηγό στη Νίκαια της Γαλλίας στις 14 Ιουλίου με 86 νεκρούς--μία επίθεση την ευθύνη για την οποία είχε επίσης αναλάβει το Ισλαμικό Κράτος.

Επιπλέον, ο δημόσιος ραδιοφωνικός σταθμός της χώρας rbb μετέδωσε ότι τα ξημερώματα η αστυνομία συνέλαβε έναν ακόμη ύποπτο σε σχέση με την ίδια επίθεση που στοίχισε τη ζωή σε 12 ανθρώπους.

Xθες το απόγευμα, της Τρίτης, η αστυνομία άφησε ελεύθερο έναν Πακιστανό, ο οποίος ζητούσε πολιτικό άσυλο κι είχε συλληφθεί κοντά στον τόπο της τραγωδίας έπειτα από την επίθεση, ενώ οι αρχές προειδοποίησαν ότι ο δράστης κυκλοφορεί ελεύθερος και ενδέχεται να οπλοφορεί.

Υπενθυμίζεται ότι το 25 τόνων φορτηγών, το οποίο ανήκει σε πολωνική εταιρεία μεταφορών, κατέπεσε στα ξύλινα κιόσκια που πουλάνε κρασί και λουκάνικα σκοτώνοντας 12 ανθρώπους και τραυματίζοντας 45. Ο Πολωνός οδηγός του βρέθηκε νεκρός από σφαίρα μέσα στην καμπίνα του οχήματος και σύμφωνα με την Bild ήταν ζωντανός μέχρι τη στιγμή της επίθεσης. Η εφημερίδα επικαλείται έναν ερευνητή ο οποίος δήλωσε ότι πρέπει να προηγήθηκε συμπλοκή με τον δράστη, ο οποίος μάλιστα ενδεχομένως να έχει τραυματιστεί.

(Με επιπλέον πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Δημοφιλή