«The Year Ahead» με 4 μωρά προσφύγων γεννημένα στην Ελλάδα στο πιο εμπνευσμένο επετειακό εξώφυλλο του Time

«The Year Ahead» με 4 μωρά προσφύγων γεννημένα Ελλάδα στο πιο εμπνευσμένο επετειακό εξώφυλλο του Time
time magazine

Ένα πολύ ξεχωριστό επετειακό τεύχος με όχι ένα αλλά τέσσερα διαφορετικά εξώφυλλα και υπό τον κοινό τίτλο «The Year Ahead» αναμένεται να κυκλοφορήσει στις 26 Δεκεμβρίου το περιοδικό Time.

Σε κάθε ένα από τα εξώφυλλα υπάρχει η φωτογραφία ενός νεογέννητου. Είναι τέσσερα από τα περισσότερα από 1.000 όπως υπολογίζεται παιδιά που γεννήθηκαν το 2016 στην Ελλάδα από Σύριους γονείς που έφτασαν στη χώρα μας ως πρόσφυγες. Γιατί αν μη τι άλλο κάθε παιδί που γεννιέται είναι ελπίδα αυτού του κόσμου για το αύριο...

Με τον τρόπο αυτό το περιοδικό προωθεί παρουσιάζει και προωθεί το μεγάλο project «Finding Home» στο πλαίσιο του οποίου θα καταγραφεί το πρώτο έτος ζωής των τεσσάρων μωρών Rahaf, Heln, Hamida και Faraj και ήδη οι πρώτες φωτογραφίες στο πλαίσιο αυτού του project έχουν ανέβει σε ειδικό λογαριασμό στο Instagram. Σε αυτές βλέπουμε το εξώφυλλο με την μικρή Rafah, την μητέρα της Nour έγκυο ακόμη και αργότερα στο μαιευτήριο, τον πατέρα του Yousef να τον κοιτάζει χαμογελώντας μέσα στη σκηνή τους, τη μικρή να την πλένουν μέσα σε μια μικρή λεκάνη...

Μια από τις μητέρες, η μόλις 22 ετών Sanaa γέννησε το μωρό της στη Θεσσαλονίκη στις 27 Σεπτεμβρίου 2016 και όπως λέει στο περιοδικό ο σύζυγός της Hamza: «Το πρώτο μου παιδί γεννήθηκε ως πρόσφυγας στην Τουρκία, και αυτό στην Ελλάδα. Είναι παιδιά του θεού τώρα και ο θεός θα φροντίσει γι αυτά».

Για τη δουλειά αυτή έχουν συνεργαστεί η Aryn Baker – που υπογράφει και το σχετικό ρεπορτάζ στο περιοδικό- η εικονολήπτρια Francesca Trianni και η φωτογράφος Lynsey Addario συνομίλησαν με τέσσερις οικογένειες και κατέγραψαν τις ιστορίες τους.

«Τυλιγμένα σε κουβέρτες που τους δόθηκαν από δωρεές και σε χρησιμοποιημένα ρούχα, τα παιδιά αυτά θα περάσουν τουλάχιστον 12 μήνες από τη ζωή τους σε κέντρο φιλοξενίας προσφύγων, με ελάχιστη έως μηδαμινή προστασία από τις δύσκολες καιρικές συνθήκες του χειμώνα, σε κρύο ή σε υψηλές θερμοκρασίες το καλοκαίρι. Βρίσκονται ανάμεσα σε διαφορετικούς κόσμους. Σε έναν κόσμο που στοιβάζονται και ομαδοποιούνται με αγνώστους και σε έναν άλλο κόσμο, αυτόν της πατρίδας των γονιών τους, που θα τη δουν μονάχα όταν ενηλικιωθούν» αναφέρει μεταξύ άλλων η δημοσιογράφος.

Όπως τονίζει, θα ακολουθήσουν τις τέσσερις οικογένειες καταγράφοντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν προσπαθώντας να μεγαλώσουν με λίγες κουβέρτες, λίγα ρούχα, χωρίς παιχνίδια. «Θα τους ακολουθήσουμε μέσα στο λαβύρινθο της προσπάθειας λήψης ασύλου αλλά και στο επόμενο ταξίδι τους, στην επόμενη χώρα που θα πάνε, όπου κι αν βρεθούν».

Σημειώνεται πως το project υποστηρίζεται από με χρηματοδότηση από Pulitzer Center on Crisis Reporting ενώ στο ρεπορτάζ συνέβαλαν οι ABEER ALBADAWI, MOHAMMED FREEJ, IRENE LIOUMI και FRANCESCA TRIANNI.

Δημοφιλή