Προσδοκίες Vs Πραγματικότητα: 6 εορταστικές προσδοκίες και η σκληρή πραγματικότητα

Προσδοκίες Vs Πραγματικότητα: 6 εορταστικές προσδοκίες και η σκληρή πραγματικότητα
Young people wearing elegant clothes celebrating or having party in front of fringe curtain. They are dancing, smiling and having fun, confetti is in the air, dancing in night club.
svetikd via Getty Images
Young people wearing elegant clothes celebrating or having party in front of fringe curtain. They are dancing, smiling and having fun, confetti is in the air, dancing in night club.

Είναι ελάχιστοι οι άνθρωποι που μπορούν να ξεστομίσουν την φράση «Έρχονται Χριστούγεννα» και να μην χαμογελάσουν. Ακόμα και αν δεν είμαστε φανατικοί των εορτών, δεν θέλει και πολύ για να αρχίσει να μας κυριεύει το κλίμα τον εορτών. Τα χριστουγεννιάτικα δέντρα, λαμπάκια, στολίδια και δώρα είναι αρκετά για να μας φτιάξουν την διάθεση. Από την μία αυτό σημαίνει ότι η ψυχολογία όλων μας είναι καλύτερη και πιο ανεβασμένη, από την άλλη, όμως, η καλή αυτή διάθεση συνοδεύεται από υψηλές προσδοκίες. Σκέψεις όπως «Τα φετινά Χριστούγεννα θα περάσω υπέροχα», «Θα είναι τα καλύτερα Χριστούγεννα της ζωής μου», «Την Πρωτοχρονιά θα τα “σπάσουμε” με την παρέα μου», αρχίζουν να κάνουν δειλά δειλά την εμφάνισή τους και να γίνονται όλο και πιο έντονες όσο πλησιάζουν οι γιορτές. Όπως θα έχετε παρατηρήσει, όμως, η πραγματικότητα έρχεται να καταρρίψει, συχνά, όλες αυτές τις μη ρεαλιστικές προσδοκίες που έχουμε για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.

Έχοντας αυτό στο μυαλό μας, σκεφτήκαμε έξι εορταστικές προσδοκίες που οι περισσότεροι έχουμε στις γιορτές, την σκληρή πραγματικότητα, αλλά και ένα πιο ρεαλιστικό σενάριο που μπορεί να σας βοηθήσει να περάσετε καλύτερα.

«Στο ρεβεγιόν θα περάσω τέλεια.»

Τι περιμένουμε να γίνει: Φέτος θα είναι η χρονιά που η βραδιά του ρεβεγιόν θα είναι όλη δική σας. Θα μπείτε μέσα στο μπαρ/πάρτι/αίθουσα και από την στιγμή που θα πατήσετε το πόδι σας μέχρι να φύγετε να χορεύετε ασταμάτητα μαζί με τους φίλους σας και το αλκοόλ θα ρέει άφθονο.

Τι θα γίνει κατά πάσα πιθανότητα: Μπαίνετε μέσα στο μπαρ και όλοι συνεχίζουν να μιλάνε μεταξύ τους και να πίνουν το ποτό τους. Η μουσική είναι χάλια. Τα παπούτσια σας στενεύουν και το αλκοόλ τελειώνει μετά από μερικές ώρες.

Το ρεαλιστικό σενάριο: Το ρεβεγιόν όπως και κάθε άλλη βραδιά, μπορεί να είναι υπέροχο, μέτριο ή κακό. Επικεντρωθείτε στο γεγονός ότι θα βρεθείτε με τα αγαπημένα σας πρόσωπα, που έχετε καιρό να δείτε και αν τελικά τα πράγματα δεν πάνε και τόσο καλά μην διστάσετε να πάτε για ύπνο. Και αύριο μέρα είναι!

«Σίγουρα κάποιος θα μου πάρει αυτά τα παπούτσια/γυαλιά/βιβλίο που ήθελα»

Τι περιμένουμε να γίνει: Αποκλείεται τόσα υπονοούμενα να έχουν πάει χαμένα. Αυτά τα παπούτσια/γυαλιά κλπ θα γίνουν επιτέλους δικά σας.

Τι θα γίνει κατά πάσα πιθανότητα: Ανοίγετε με ανυπομονησία το καλά τυλιγμένο δώρο που τόσο καιρό κάθεται κάτω από το δέντρο. Βγάζετε με μανία το περιτύλιγμα για να ανακαλύψετε ότι μέσα έχει μία δωροεπιταγή.

Το ρεαλιστικό σενάριο: Όσα υπονοούμενα κι αν έχετε αφήσει (ή νομίζετε ότι έχετε αφήσει- γιατί είναι και αυτό μία πιθανότητα)μπορεί κανείς να μην το έχει πάρει είδηση ή να έχει κάτι άλλο στο μυαλό του για δώρο. Προσπαθήστε να κατανοήσετε ότι μερικοί άνθρωποι δεν δίνουν τόσο μεγάλη έμφαση στην επιλογή των δώρων και προτιμούν, για παράδειγμα, να παίρνουν δώρα που θεωρούν ότι είναι πιο πρακτικά.

«Δεν θα με επηρέασουν οι συγγενείς μου ό,τι κι αν μου πουν»

Τι περιμένουμε να γίνει: Έχετε ήδη έτοιμη την απάντηση στην ερώτηση της θείας που θα σας πει ότι μεγαλώσατε και ακόμα δεν έχετε κάνει παιδί ή δεν έχετε παντρευτεί. Φέτος είναι η χρονιά που θα δείξετε σε όλους πόσο ανεξάρτητοι και δυναμικοί είστε.

Τι θα γίνει κατά πάσα πιθανότητα: Κάθεστε δίπλα στην θεία σας με ψηλά το κεφάλι. Ετοιμάζεστε να βάλετε μία μπουκιά γαλοπούλα στο στόμα και ακούτε την θεία σας να λέει: «πότε θα παντρευτείς;». Αυτό ήταν! Αφήνετε το πιρούνι κάτω και αρχίζετε να μουρμουράτε και να μονολογείτε σαν να μην υπάρχει αύριο. Σηκώνεστε από το τραπέζι. Η όρεξή σας σας έχει κοπεί και επίσημα.

Το ρεαλιστικό σενάριο: Είναι πολύ πιθανό οι συγγενείς σας να αρχίσουν να σας κάνουν σχόλια για το οτιδήποτε, από την εμφάνισή σας μέχρι την οικογενειακή σας κατάσταση. Είναι, επίσης, πολύ φυσιολογικό να ενοχληθείτε. Απαντήστε με ειλικρίνεια σε οποιαδήποτε ερώτηση που θα σας κάνουν οι δικοί σας και αν κάτι σας ενοχλήσει πολύ βρείτε τρόπο να αλλάξετε θέμα ή πείτε απλά ότι δεν θέλετε να το συζητήσετε.

«Δεν θα μιλήσω με κανέναν για πολιτική.»

Τι περιμένουμε να γίνει: Εδώ και μερικά χρόνια, η πολιτική είναι ένα από τα πιο επικίνδυνα θέματα που μπορεί να φέρει κανείς στο γιορτινό τραπέζι, αλλά φέτος δεν πρόκειται να πέσετε σε καμία τέτοια «πολιτική παγίδα». Θα σταθείτε στο ύψος σας, θα κρατήσετε την ψυχραιμία σας και δεν θα εμπλακείτε σε καμία τέτοια συζήτηση.

Τι θα γίνει κατά πάσα πιθανότητα: Λίγη ώρα αφού το γεύμα σας έχει τελειώσει και βρίσκεστε στην δύσκολη διαδικασία της χώνεψης, βρίσκεστε μπλεγμένοι σε μία έντονη συζήτηση σχετικά με την πολιτική, το μνημόνιο και ποιο κόμμα φταίει τελικά για την κρίση.

Το ρεαλιστικό σενάριο: Όσο κι αν όλοι θα θέλαμε να μην λαμβάνουμε μέρος σε τέτοιες συζητήσεις, δεν είναι στο χέρι μας να επιλέξουμε την θεματολογία της παρέας μας ή της οικογένειάς μας. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να σκεφτόμαστε ότι σε αυτές τις συζητήσεις σπάνια γίνεται διάλογος. Τις περισσότερες φορές, ο καθένας επαναλαμβάνει τις πάγιες απόψεις του, τις οποίες δεν σκοπεύει να αλλάξει, ούτε και να συζητήσει στ' αλήθεια.

«Δεν θα φάω πολύ.»

Τι περιμένουμε να γίνει: Όχι, δεν πρόκειται να χαλάσετε την διατροφή σας μέσα στις γιορτές. Δεν πειράζει και να μην φάτε μελομακάρονα και κουραμπιέδες και σίγουρα μπορείτε να αντισταθείτε σε οποιονδήποτε μπουφέ βρεθεί στο διάβα σας.

Τι θα γίνει κατά πάσα πιθανότητα: Βλέπετε μπουφέ, κοιτάζετε αδιάφορα. Ξαναβλέπετε μπουφέ και σκέφτεστε «λίγα μακαρόνια δεν πείραξαν ποτέ κανέναν». Βλέπετε το πιάτο σας να ξεχειλίζει από μακαρόνια, γαλοπούλα, τυροπιτάκια, κεφτεδάκια και στην τσέπη σας έχετε βάλει και μελοκάρονα και κουραμπιέδες.

Το ρεαλιστικό σενάριο: Δεν υπάρχει κανένας λόγος να βάλετε περιορισμούς στον εαυτό σας γιατί αυτό θα έχει ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα. Έχετε κατά νου ότι θα φάτε κάτι παραπάνω, όσο κι αν είναι αυτό, και μετά θα συνεχίσετε κανονικά την ζωή σας και την διατροφή σας σαν να μην συνέβη τίποτα.

«Θα τελειώσω με την δουλειά ή το διάβασμα.»

Τι περιμένουμε να γίνει: Οι γιορτές είναι η τέλεια ευκαιρία για να ασχοληθείτε με όλα αυτα που δεν είχατε χρόνο τόσο καιρό. Να πάτε για τρέξιμο, να διαβάσετε για το πανεπιστήμιο, να πιάσετε εκείνα τα λογοτεχνικά βιβλία που τόσο καιρό σκονίζονται στην βιβλιοθήκη ή να κάνετε μερικές δουλειές που έχετε αφήσει στην άκρη.

Τι θα γίνει κατά πάσα πιθανότητα: Ο καναπές σας είναι η μόνη δουλειά που σας ενδιαφέρει σε αυτές τις γιορτές και τίποτα δεν πρόκειται να σας σηκώσει από αυτόν. Κάθε μέρα λέτε στον εαυτό σας ότι η επόμενη θα είναι εκείνη που θα κάνετε ό,τι έχετε βάλει στην άκρη και κάθε επόμενη μέρα σας βρίσκει στον καναπέ σας να βλέπετε σειρές.

Το ρεαλιστικό σενάριο: Στις γιορτές, όπως και στην ζωή, δεν χρειάζεται να είναι όλα άσπρο ή μαύρο, όλα ή τίποτα. Φυσικά, καλό θα ήταν να μην περάσετε όλα τα Χριστούγεννα στον καναπέ σας, βουλιάζοντας στα μαξιλάρια, αλλά αν έχετε τόσο υψηλές απαιτήσεις από τον εαυτό σας, δύσκολα θα τις ικανοποιήσετε. Προτιμήστε να βάλετε στο πρόγραμμά σας μικρά και ρεαλιστικά πράγματα κάθε μέρα.