Σε μετωπική με Σόιμπλε και ΔΝΤ η κυβέρνηση: «Τα όρια στην διαπραγμάτευση τελειώνουν»

Σε μετωπική με Σόιμπλε και ΔΝΤ η κυβέρνηση: «Τα όρια στην διαπραγμάτευση τελειώνουν»
Greek Prime Minister Alexis Tsipras kneels next to a girl as he meets with refugee families and unaccompanied refugee minors at the parliament building in Athens, Greece, December 22, 2016. REUTERS/Alkis Konstantinidis
Greek Prime Minister Alexis Tsipras kneels next to a girl as he meets with refugee families and unaccompanied refugee minors at the parliament building in Athens, Greece, December 22, 2016. REUTERS/Alkis Konstantinidis
Alkis Konstantinidis / Reuters

Σε μετωπική με Σόιμπλε και ΔΝΤ εισέρχεται η ελληνική κυβέρνηση, καθώς τα όρια στην διαπραγμάτευση τελειώνουν. Ακόμη και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σχολίασε εμμέσως πλην σαφώς τις απαιτήσεις για μείωση συντάξεων και κατάργηση του αφορολόγητου. Ωστόσο στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι συνολικά έχουν αλλάξει οι συσχετισμοί στην Ευρώπη υπέρ των ελληνικών θέσεων, γεγονός που ανοίγει το δρόμο για την πολιτική συμφωνία.

Στο ίδιο κλίμα ήταν και ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, αλλά και ανώτατη κυβερνητική πηγή που όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους αν τρελάθηκε ο Σόιμπλε απάντησε εμφατικά: «καλό δεν είναι αυτό; Μάλλον γιατί δεν περνάει το δικό του». Και για το ΔΝΤ άλλη κυβερνητική πηγή τόνισε πως «πρέπει να καταλάβει ότι εδώ είναι Ευρώπη».

«Πρέπει επιτέλους όσοι, ιδίως τούτες τις μέρες, μας κουνάνε και το δάχτυλο στο όνομα των συμφωνιών και απευθύνονται με ιταμό τρόπο στον ελληνικό λαό, να ξέρουν ότι πρέπει πρώτα να τηρούν αυτοί τις δεσμεύσεις τους και μετά να απευθύνονται σε εμάς», είπε στη Βουλή ο πρωθυπουργός κατά την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα. Και πρόσθεσε χαρακτηριστικά «εμείς, βέβαια, μέρες που είναι και έχοντας και το πνεύμα των Χριστουγέννων θα τους ανταποδώσουμε λέγοντάς τους Χρόνια Πολλά, Καλά Χριστούγεννα και καλή καρδιά. Να έχουν την ευλογία, να αισθάνονται καλά και να είναι ευτυχισμένοι στην ψυχή τους. Όσοι δεν είναι καλά στην ψυχή τους δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα της χώρας τους, ούτε τα προβλήματα της Ευρώπης, ούτε τα προβλήματα του κόσμου ολόκληρου». Υπογραμμίζεται ότι ανώτατη κυβερνητική πηγή υπογράμμισε ότι αυτές οι αναφορές του Αλ. Τσίπρας δεν ήταν για τον Β. Σόιμπλε.

Και ο Νίκος Βούτσης χαρακτήρισε «βλακείες άνευ προηγουμένου και ανόητες απόψεις» αυτές που ζητάνε περαιτέρω μειώσεις σε συντάξεις με τον ισχυρισμό ότι είναι ακόμα υψηλές και υπάρχει λίπος.

Επισημαίνεται ότι κυβερνητική πηγή εκτιμούσε χθες πως «κάποιες κυβερνήσεις δεν νοιώθουν άνετα με μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ» και προειδοποιούσε ότι «μια τεχνητή αναζωπύρωση πολιτικού ζητήματος στην Ελλάδα θα μπορούσε να προέλθει από μία αδιάλλακτη στάση κάποιου για δική του εσωτερική κατανάλωση. Δεν μπορεί εσωτερικές συγκρούσεις να ορίζουν την τύχη του προγράμματος όταν η ελληνική οικονομία είναι σε θετική πορεία.

Η ίδια κυβερνητική υπογράμμισε πως το ΔΝΤ «πρέπει να κατανοήσει ότι εδώ είναι Ευρώπη. Υπάρχει το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο και οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, που ανήκουν στο ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο, θα πρέπει να επανέλθουν».

Δημοφιλή