Συρία: Βομβαρδισμός του Χαλεπιού από τους αντικαθεστωτικούς μετά την εκκένωση

Συρία: Βομβαρδισμός του Χαλεπιού από τους αντικαθεστωτικούς μετά την εκκένωση
A general view shows damage in the Old City of Aleppo, Syria December 13, 2016. REUTERS/Omar Sanadiki SEARCH
A general view shows damage in the Old City of Aleppo, Syria December 13, 2016. REUTERS/Omar Sanadiki SEARCH
Omar Sanadiki / Reuters

Οι Σύριοι αντικαθεστωτικοί βομβάρδισαν το Χαλέπι την Παρασκευή, με αποτέλεσμα τον θάνατο τριών ατόμων, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση, μία ημέρα μετά την ολοκλήρωση της απόσυρσης των ανταρτών από τον τελευταίο τους θύλακα στην πόλη.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που εδρεύει στη Βρετανία, ανέφερε πως περίπου 10 οβίδες έπεσαν στη συνοικία αλ Χαμντανίγια, στο νοτιοδυτικό Χαλέπι.

Οι αντικαθεστωτικοί που επιθυμούν την πτώση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ έχουν επανειλημμένα προβεί σε βομβαρδισμούς των περιοχών του Χαλεπιού που ήταν υπό τον έλεγχο των κυβερνητικών δυνάμεων κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης. Ωστόσο η καταστροφή σε αυτά τα τμήματα της πόλης είναι μικρότερη από αυτήν στις ανατολικές συνοικίες, που είχαν υπό τον έλεγχό τους οι αντάρτες μέχρι αυτόν τον μήνα.

Οι τελευταίοι αντάρτες εγκατέλειψαν την πόλη αργά την Πέμπτη για την ύπαιθρο στα δυτικά του Χαλεπιού, στο πλαίσιο συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός για την οποία η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού ανέφερε πως περίπου 35.000 άνθρωποι, οι περισσότεροι άμαχοι, έχουν απομακρυνθεί.

Πολλοί από αυτούς που έφυγαν από την πόλη ζουν τώρα σαν πρόσφυγες στις περιοχές στα δυτικά και τα νότια του Χαλεπιού, περιλαμβανομένης της Ιντλίμπ, όπου μπουλντόζες χρησιμοποιήθηκαν για να καθαρίσουν τα χιόνια το πρωί της Παρασκευής, όπως έδειξε η τηλεόραση Orient της αντιπολίτευσης.

Το πρωί της Παρασκευής, ο συριακός στρατός και οι σύμμαχοί του, περιλαμβανομένης της Χεζμπολά, πραγματοποίησαν έρευνες σε περιοχές που είχαν εγκαταλείψει οι αντάρτες με σκοπό την εκκαθάριση ναρκών και άλλων κινδύνων, μετέδωσε το Παρατηρητήριο.

Δημοφιλή