Εν αναμονή «σεισμού» στο «επιχειρείν» στις αρχές του 2017 , με μαζικό κλείσιμο βιβλίων επαγγελματιών λόγω φόρων

Εν αναμονή «σεισμού» στο «επιχειρείν» στις αρχές του 2017 , με μαζικό κλείσιμο βιβλίων επαγγελματιών λόγω φόρων
Eurokinissi

«Σεισμό» αναμένεται να φέρει στο «επιχειρείν» το νέο φοροεισπρακτικό πακέτο μέτρων του 2017 και ο νέος τρόπος υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών, προκαλώντας κύμα κλεισίματος βιβλίων από ελεύθερους επαγγελματίες, μετασχηματισμού εταιρειών, αλλαγών στις συνθέσεις των ΔΣ μικρών και μεγάλων ανώνυμων εταιρειών κ.α., σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής».

Όπως σημειώνεται, το πακέτο μέτρων που ενεργοποιείται την Πρωτοχρονιά αναμένεται να πλήξει σημαντικά τους λίγους που δηλώνουν τα υψηλότερα εισοδήματα, ενώ επίσης μειώνει τα φορολογικά και ασφαλιστικά βάρη για τους πολλούς που εμφανίζουν αποδοχές από επαγγελματική δραστηριότητα κάτω των 9.000 ευρώ ετησίως.

Βάσει των κυβερνητικών σχεδιασμών, τα έσοδα από τις ασφαλιστικές εισφορές των επαγγελματιών θα αυξηθούν εντός του του 2017 κατά 49 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2016, ωστόσο υπάρχει κίνδυνος να ανοίξει «τρύπα» στον νέο ασφαλιστικό φορέα.

Η πρώτη κυβερνητική πρόβλεψη είναι πως οι λίγοι επαγγελματίες με τις υψηλότερες αποδοχές θα εξακολουθήσουν το νέο έτος να δηλώνουν ίδιες αμοιβές και από αυτές θα αποδίδονται στο Δημόσιο μέχρι και 60-70%, υπό μορφή φόρων ή εισφορών. Ωστόσο, όπως υπογραμμίζεται στο δημοσίευμα, υπάρχει μεγάλη κίνηση από επιτηδευματίες σε λογιστικά γραφεία, που αναζητούν τρόπο αποφυγής της αύξησης των επιβαρύνσεων. Πρώτη αντίδραση από πλευράς πολλών αναμένεται να είναι το κλείσιμο βιβλίων με ημερομηνία 31/12, ενώ μεγάλο κύμα αναμένεται μέσα στον Ιανουάριο. Άλλες τάσεις αναμένεται να είναι ο μετασχηματισμός εταιρειών από ομόρρυθμες και ετερόρρυθμες σε ιδιωτικές κεφαλαιουχικές, για να περιοριστεί η υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών, καθώς και η «ανασύνθεση» των ΔΣ στις ανώνυμες εταιρείες, καθώς μέτοχοι ΑΕ με ποσοστό άνω του 3% κινδυνεύουν να πληρώσουν ασφαλιστικές εισφορές βάσει των εισοδημάτων από μερίσματα, καθώς εάν υιοθετηθεί αυτή η λύση από το υπουργείο Εργασίας, ο μέτοχος θα καταβάλλει σε φόρους και εισφορές ακόμα και άνω του 65% των κερδών της εταιρείας. Τρόπος αποφυγής αυτού είναι το ΔΣ να στελεχωθεί από άτομα που θα κατέχουν συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας κάτω του 3%, για να μην έχουν υποχρέωση ασφάλισης.

Η δεύτερη κυβερνητική πρόβλεψη είναι η μείωση του αριθμού των ασφαλισμένων που δεν καταβάλλουν εμπρόσθεσμα τις ασφαλιστικές εισφορές. Από τους 700.000 ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ, οι 297.000 απλά συσσωρεύουν χρέη. Για τους περισσότερους από τους 700.000, το 2017 θα φέρει μείωση ασφαλιστικών εισφορών (κυρίως όσους δηλώνουν καθαρά εισοδήματα κάτω των 10.000-15.000 ευρώ). Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα της «Καθημερινής», το ελάχιστο ποσό, από τα 250 ευρώ τον μήνα, θα περιοριστεί στα 157 μηνιαίως. Θα φανεί πρακτικά αν αυτή η μείωση θα είναι αρκετή για όσους έχουν οφειλές να αρχίσουν να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους.

Επίσης, σημειώνεται πως το 2016 κλείνει με σημαντική μείωση στον αριθμό ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ, μια τάση που συνεχίζεται από το 2009: Πριν τα μνημόνια, οι ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ ήταν άνω των 830.000, ενώ το 2016 αναμένεται να πέσουν κάτω από τις 700.000.

Δημοφιλή