Κύκλωμα εκβιαστών: Ο έμπειρος μεσίτης και ο ρόλος του γιου γνωστού τραγουδιστή

Κύκλωμα εκβιαστών: Ο έμπειρος μεσίτης και ο ρόλος του γιου γνωστού τραγουδιστή
Eurokinissi

Ένας 69χρονος έμπειρος μεσίτης, πρώην υπάλληλος της ΔΕΗ, φέρεται από την Αστυνομία ως «εγκέφαλος» του κυκλώματος εκβιαστών με έδρα την Αθήνα που εξαρθρώθηκε από την ΕΛ.ΑΣ.

Πρόκειται για την οργάνωση που απειλούσε μεσίτες, αγοραστές και πωλητές ακινήτων, προκειμένου να παίρνει τα χρήματα από τη μεσιτεία, ανεξαρτήτως αν τα μέλη της οργάνωσης είχαν μεσολαβήσει στις αγοραπωλησίες των ακινήτων.

Ο 69χρονος μεσίτης που φέρεται ως «εγκέφαλος» συνταξιοδοτήθηκε από τη ΔΕΗ πριν από πολλά χρόνια, ενώ στο παρελθόν είχε ασχοληθεί με τα κοινά κατεβαίνοντας ως υποψήφιος στη δυτική Αττική σε δημοτικές εκλογές.

Συμμετοχή στο κύκλωμα είχε και 46χρονος γιος γνωστού τραγουδιστή, ο οποίος φέρεται να είχε το ρόλο του «ταμία». Εκτός αυτού περιγράφεται από τους αστυνομικούς ως το άτομο που αναλάμβανε να βρει τα πρόσωπα που θα απειλούσαν τα θύματα του κυκλώματος. Ο 46χρονος οργάνωνε τις απειλές και τους τραμπουκισμούς για να εισπράξει στη συνέχεια την παράνομη «μεσιτεία» ο 69χρονος «αρχηγός», ο οποίος είναι πεθερός του.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, το κύκλωμα απειλούσε τα θύματά του με απαγωγές παιδιών, απειλές κατά ζωής, εμπρησμούς και ανατινάξεις.

Η οργάνωση ευθύνεται για την ανατίναξη αυτοκινήτου που ανήκε σε πωλητή ακινήτου στο Περιστέρι στις 16 Νοεμβρίου. Σε αυτή την περίπτωση το θύμα φέρεται να έδωσε 7.000 ευρώ στους εκβιαστές, ενώ 4.000 κατέβαλλε και ο αγοραστής για την πώληση του ίδιου ακινήτου.

Σε άλλη υπόθεση το 2010, ο 69χρονος μεσίτης-εκβιαστής είχε κάνει αγωγή σε πολιτικό μηχανικό, διεκδικώντας τη μεσιτεία, παρότι δεν ήταν εκείνος που είχε μεσολαβήσει για την πώληση του ακινήτου. Μετά από συνεχείς απειλές και εκβιασμούς δεν πήγε στο δικαστήριο ουσιώδης μάρτυρας, με αποτέλεσμα να επιδικαστεί χρηματικό ποσό υπέρ του μεσίτη, το οποίο και έδωσε το θύμα του εκβιασμού, ενώ στη συνέχεια εκβίαζε και τον ίδιο τον πολιτικό μηχανικό για να μην ασκήσει έφεση. Αντίστοιχη υπόθεση εκβιασμού καταγράφηκε και το 2006. Συνολικά έχουν εξιχνιαστεί έξι περιπτώσεις παρόμοιων εκβιασμών.

Μετά την ανατίναξη του αυτοκινήτου τον περασμένο Νοέμβριο, τα θύματα του εκβιασμού κατήγγειλαν την υπόθεσή στο τμήμα Δίωξης Εκβιαστών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής και έτσι ξεκίνησε η έρευνα.

Ο αρχηγός και ο ιδιοκτήτης γυμναστηρίου

Αρχηγός του κυκλώματος, σύμφωνα με τους αστυνομικούς, είναι ο 69χρονος μεσίτης, πεθερός του 46χρονου γιου του τραγουδιστή, ο οποίος αναλάμβανε τη διαμεσολάβηση για αγοραπωλησίες ακινήτων. Ωστόσο, απαιτούσε εκβιαστικά τις μεσιτείες, ανεξαρτήτως αν τα ακίνητα πωλούνταν μετά από πρωτοβουλία των ιδιοκτητών μέσω αγγελιών ή άλλων μεσιτών που είχαν προσλάβει παράλληλα.

Τότε ξεκινούσαν οι απειλές, δια ζώσης και τηλεφωνικά. Ο 46χρονος, ιδιοκτήτης γυμναστηρίου και σχολής πολεμικών τεχνών, φέρεται να είχε τον ρόλο του «ταμία» της εκβιαστικής προμήθειας και του «μεσολαβητή» για τον εντοπισμό ατόμων που τους ανέθετε τις απειλές και τους εκβιασμούς. Ένας ακόμη 49χρονος, πελάτης του γυμναστηρίου, ήταν ο «τηλεφωνητής», που επικοινωνούσε με αγοραστές, πωλητές, εργολάβους και μεσίτες απειλώντας τις ζωές των ίδιων, μελών των οικογενειών τους και ανατινάξεις περιουσιακών τους στοιχείων, αν δεν έδιναν την «προμήθεια». Στη συνέχεια, ο 49χρονος, επικοινωνούσε με τον μεσίτη και τον γιο του τραγουδιστή, προκειμένου να τους ενημερώνει για τις εξελίξεις.

Η αστυνομική επιχείρηση

Οι συλλήψεις έγιναν στις 22 Δεκεμβρίου σε Κυψέλη και Ίλιον, ενώ αναζητείται ένας ακόμη συνεργός τους. Ο μεσίτης δεν είχε άδεια λειτουργίας για το γραφείο του τα τελευταία τρία χρόνια, ενώ διαπιστώθηκε πλήθος φορολογικών παραβάσεων. Στο σπίτι και το γραφείο του 69χρονου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ένα μαχαίρι, 1.350 ευρώ, μία κεντρική μονάδα ηλεκτρονικού υπολογιστή, πλήθος σημειώσεων και εγγράφων σχετιζόμενων με μεσιτείες. Στο σπίτι του 49χρονου κατασχέθηκαν ένα πιστόλι ρέπλικα, μία συσκευή ηλεκτρικής εκκένωσης (tazer), ένα πτυσσόμενο μεταλλικό κλομπ, ένα καπνογόνο, ένα μεταλλικό αστέρι πολεμικών τεχνών, ενώ στο σπίτι του 46χρονου γιου του τραγουδιστή ένα πτυσσόμενο μεταλλικό κλομπ και δύο κινητά τηλέφωνα.

Οι τρεις συλληφθέντες με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, εκβιασμούς, απειλές, εκρήξεις, διακεκριμένες περιπτώσεις φθοράς, οπλοκατοχή και παραβάσεις σχετικά με τις εκρηκτικές ύλες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα από τον οποίο πήραν προθεσμία προκειμένου να απολογηθούν την Τρίτη στον Ανακριτή.

Δημοφιλή