Τα μέτρα για την πάταξη της λαθρεπιβίβασης στα ΜΜΜ - Ηλεκτρονικό εισιτήριο και τουρνικέ

Τα μέτρα για την πάταξη της λαθρεπιβίβασης στα ΜΜΜ - Ηλεκτρονικό εισιτήριο και τουρνικέ
Eurokinissi

Μέτρα για τη λαθρεπιβίβαση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς θα γίνουν αισθητά το 2017, σε μία προσπάθεια της κυβέρνησης να περιορίσει τη ζημία των 40.000.000 ευρώ που προκαλεί κάθε χρόνο στον ΟΑΣΑ η μη πληρωμή εισιτηρίου από χιλιάδες επιβάτες.

Παράλληλα, μέτρα αναμένεται να ληφθούν για την αντιμετώπιση καταδρομικών επιθέσεων από κουκουλοφόρους σε τρόλεϊ και λεωφορεία του ΟΑΣΑ. Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, στον απόηχο του εμπρησμού τριών τρόλεϊ στην οδό Πατησίων στα Εξάρχεια.

Στο τραπέζι έπεσαν πολλές προτάσεις, χωρίς να είναι γνωστό ποια τελικά από αυτές θα υιοθετηθεί. Μία πρόταση είναι η τοποθέτηση μπουτόν συναγερμού στη θέση του οδηγού των λεωφορείων και των τρόλεϊ με το οποίο θα ειδοποιείται άμεσα η Αστυνομία σε περίπτωση που εμφανιστούν κουκουλοφόροι με απειλητικές διαθέσεις. Έτσι, το επιχειρησιακό κέντρο της ΓΑΔΑ θα ενημερώνεται άμεσα και θα μπορεί να στείλει γρήγορα δυνάμεις στο σημείο αν παραστεί ανάγκη.

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο μέγαρο της λεωφόρου Αλεξάνδρας συμμετείχαν –μεταξύ άλλων- ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΣΑ κ. Γιάννης Σκουμπούρης και ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη κ. Δημήτρης Αναγνωστάκης.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι συναποφασίστηκε η υπογραφή Μνημονίου συνεργασίας μεταξύ ΟΑΣΑ και ΕΛ.ΑΣ. Στο πλαίσιο αυτό προβλέπεται η αύξηση των ανδρών της ασφάλειας που θα βρίσκονται σε συρμούς ΗΣΑΠ και Μετρό, όπως και σε στάσεις λεωφορείων και τρόλεϊ, που βρίσκονται σε «επιβαρυμένες» περιοχές.

Η παρουσία αστυνομικών των ΜΑΤ στη συμβολή των οδών Τοσίτσα και Πατησίων, φαίνεται πως παίρνει μόνιμο χαρακτήρα, μετά τον εμπρησμό τριών τρόλεϊ στο συγκεκριμένο σημείο.

Πρεμιέρα ηλεκτρονικού εισιτηρίου

Οι επικεφαλής της ΕΛ.ΑΣ. αλλά και στελέχη του ΟΑΣΑ, προβληματίζονται από την κλιμάκωση των επιθέσεων, βανδαλισμών και καταστροφών ακυρωτικών μηχανημάτων. Η ανησυχία εντείνεται ενόψει της εφαρμογής του μέτρου του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, το οποίο στοχεύει στην πάταξη της λαθρεπιβίβασης. Η εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου θα ξεκινήσει πιλοτικά από την 1η Φεβρουαρίου στους σταθμούς των ΗΣΑΠ, σε λεωφορεία και τρόλεϊ, και από την πρώτη Απριλίου -τρεις μήνες νωρίτερα από τον αρχικό προγραμματισμό - στο Μετρό.

Στα λεωφορεία θα τοποθετηθούν επικυρωτικά μηχανήματα σε όλες τις θύρες, ενώ στους σταθμούς Μετρό και ΗΣΑΠ θα τοποθετηθούν συνολικά 1.100 περιστρεφόμενες πύλες εισόδου εξόδου (τουρνικέ). Στις σκέψεις των στελεχών του ΟΑΣΑ είναι -στο πλαίσιο της πιλοτικής εφαρμογής στο Μετρό- να εφαρμοστεί το μέτρο του ηλεκτρονικού εισιτηρίου αρχικά στους σταθμούς με τη μεγαλύτερη επιβατική κίνηση, όπως στο Σύνταγμα και στην Ομόνοια. Οι προσπάθειες για πάταξη της λαθρεπιβίβασης θα ενισχυθούν και με την πρόσληψη περίπου 300 νέων ελεγκτών. Ήδη το Γενικό Λογιστήριο του κράτους έχει εγκρίνει την πρόσληψη 165 ελεγκτών.

Δημοφιλή