Αγώνας δρόμου για την κυβέρνηση και τους φορολογουμένους για την διευθέτηση των εκκρεμοτήτων τους

Αγώνας δρόμου για την κυβέρνηση και τους φορολογουμένους για την διευθέτηση των εκκρεμοτήτων τους
Business man is running with his coffee cup in his hands and musical player with headphones in pocket.
Business man is running with his coffee cup in his hands and musical player with headphones in pocket.
Ekaterina Nosenko via Getty Images

Μέσα στις επόμενες τρείς ημέρες θα δοκιμαστεί η επίτευξη του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016, αλλά και οι αντοχές των φορολογούμενων οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν 3,6 δισ. ευρώ για τα τέλη κυκλοφορίας του 2017, τη 4η δόση του ΕΝΦΙΑ, την 6η δόση του φετινού φόρου εισοδήματος για τα νομικά πρόσωπα, αλλά και μία δόση από τις ρυθμίσεις για φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές.

Αν και λογιστικά η κυβέρνηση θα μπορεί να περιμένει και κάποια από τα έσοδα των πρώτων δύο μηνών του 2017 για να οριστικοποιήσει το πλεόνασμα, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να τακτοποιήσουν όλες τους τις εκκρεμότητες μέχρι την Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου. Διαφορετικά, από την 1η Ιανουαρίου του 2017 ξεκινούν να τρέχουν τα πρόστιμα και οι προσαυξήσεις που προβλέπει η φορολογική νομοθεσία.

Αναλυτικότερα, μέχρι την Παρασκευή πρέπει να πληρωθούν:

1. Τα τέλη κυκλοφορίας του 2017, τα οποία αφορούν 5 εκατ. ιδιοκτήτες οχημάτων και το ποσό που υπολογίζει να εισπράξει το ελληνικό Δημόσιο φτάνει τα 1,1 δισ. ευρώ. Τα τέλη διαμορφώνονται ανάλογα με τα κυβικά και το έτος πρώτης κυκλοφορίας ενώ για τα αυτοκίνητα που κυκλοφόρησαν από την 1η Νοεμβρίου 2010 και μετά τα τέλη κυκλοφορίας υπολογίζονται με βάση τις εκπομπές ρύπων.

Η πληρωμή των τελών κυκλοφορίας γίνεται στις τράπεζες ή τα ΕΛΤΑ με τον κωδικό πληρωμής που αναγράφεται στο ειδοποιητήριο. Για ακόμα μια χρονιά το υπουργείο Οικονομικών τονίζει ότι δεν πρόκειται να δοθεί παράταση για την εξόφλησή των τελών κυκλοφορίας και υπενθυμίζει ότι σε περίπτωση εκπρόθεσμης εξόφλησης, το ποσό διπλασιάζεται.

2. Η τέταρτη από τις πέντε δόσεις του φετινού ΕΝΦΙΑ. Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών υπολογίζουν ότι το Δημόσιο θα εισπράξει περί τα 700 εκατομμύρια ευρώ. Τον Ιανουάριο ακολουθεί άλλη μία δόση που θα πρέπει να πληρωθεί και είναι η τελευταία για τον ΕΝΦΙΑ του 2016.

3. Η 6η δόση του φετινού φόρου εισοδήματος για τις επιχειρήσεις που υπέβαλαν δήλωση τον Ιούλιο. Το ποσό της τελευταίας δόσης φτάνει τα 300 εκατ. ευρώ.

4. Ο ΦΠΑ για τις επιχειρήσεις που τηρούν διπλογραφικά βιβλία, οι οποίες θα πρέπει μέχρι την Παρασκευή να υποβάλουν την περιοδική δήλωση ΦΠΑ για τον Νοέμβριο και να αποδώσουν τον φόρο που απορρέει βάσει των συναλλαγών που πραγματοποίησαν. Οι εισπράξεις για τα δημόσια ταμεία υπολογίζονται στο 1δις ευρώ.

5. Μαζί με όλους τους παραπάνω φόρους χιλιάδες φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν και ακόμα μία δόση για τις οφειλές που έχουν εντάξει στις ρυθμίσεις για την πληρωμή των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο (εφορία, ασφαλιστικά ταμεία), το ύψος της οποίας φτάνει τα 630 εκατ. ευρώ.

Πρέπει να σημειωθεί ότι όσοι φορολογούμενοι αδυνατούν να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις μπορούν με αίτησή τους να ενταχθούν στην πάγια ρύθμιση τμηματικής εξόφλησης οφειλών (σε 12 ή 24 δόσεις) ή να πληρώσουν τις οφειλές προς την εφορία (τέλη κυκλοφορίας, ΕΝΦΙΑ) μέσω της πιστωτικής τους κάρτας.

Δημοφιλή