Πούτιν: Επετεύχθη συμφωνία κατάπαυσης πυρός στη Συρία και έναρξης ειρηνευτικών συνομιλιών

Πούτιν: Επετεύχθη συμφωνία κατάπαυσης πυρός στη Συρία και έναρξης ειρηνευτικών συνομιλιών
A woman carries a child as she walks near rubble of damaged buildings in al-Rai town, northern Aleppo countryside, Syria December 25, 2016. REUTERS/Khalil Ashawi
A woman carries a child as she walks near rubble of damaged buildings in al-Rai town, northern Aleppo countryside, Syria December 25, 2016. REUTERS/Khalil Ashawi
Khalil Ashawi / Reuters

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν, ανακοίνωσε πως επετεύχθη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Συρία και έναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών.

«Η συμφωνία στην οποία φτάσαμε είναι πολύ εύθραυστη, όπως κατανοούμε όλοι. Χρειάζεται ειδική προσοχή και υπομονή, επαγγελματική στάση και συνεχή επαφή με τους εταίρους μας» δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος σε συνάντηση με τους υπουργούς Άμυνας και Εξωτερικών.

Η συμφωνία περιγράφεται σε τρία έγγραφα, σημείωσε ο Ρώσος πρόεδρος. «Το πρώτο υπέγραψαν η συριακή κυβέρνηση και η συριακή αντιπολίτευση, για παύση των εχθροπραξιών στη Συρία. Το δεύτερο είναι ένα πακέτο μέτρων για τον έλεγχο της κατάπαυσης του πυρός. Το τρίτο είναι μια διακήρυξη πρόθεσης για διευθέτηση του συριακού ζητήματος» πρόσθεσε.

Τη συμφωνία υποστηρίζουν επτά μεγάλες οργανώσεις της αντιπολίτευσης, που έχουν πάνω από 60.000 μαχητές στις τάξεις τους, είπε ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σόιγκου, προσθέτοντας πως, αν η συμφωνία κρατήσει, θα επιτρέψει στη Ρωσία να περιορίσει την στρατιωτική της παρουσία στη Συρία.

Ο Πούτιν ωστόσο διευκρίνισε πως η απόσυρση αυτή δεν θα σημάνει το τέλος της ρωσικής διεθνούς αντιτρομοκρατικής προσπάθειας, συμπληρώνοντας ότι θα έρθει σε επαφή με τον Ιρανό και τον Τούρκο ομόλογό του, για να συζητηθούν τα περαιτέρω βήματα της ειρηνευτικής διαδικασίας. Tην εκεχειρία, είπε ο Πούτιν, θα ακολουθήσουν ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ της κυβέρνησης Άσαντ και της αντιπολίτευσης, που θα πραγματοποιηθούν στο Καζακστάν- χωρίς ωστόσο να προσδιοριστεί ημερομηνία.

Η συμφωνία για κατάπαυση του πυρός σε όλη τη Συρία αποτελεί μια «ιστορική ευκαιρία» έκρινε ο πρόεδρος της Τουρκίας και ευχαρίστησε τη Ρωσία για τις προσπάθειές της και για την διακοπή των αεροπορικών επιδρομών, που κατ' αυτόν συμπεριλαμβάνεται στην ανακωχή.

Ο Ερντογάν διαβεβαίωσε ακόμη ότι οι προσεχείς συνομιλίες για τη Συρία στην Αστάνα, την πρωτεύουσα του Καζακστάν, δεν έχουν σκοπό να υποκαταστήσουν τις διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα του ΟΗΕ στη Γενεύη αλλά να τις συμπληρώσουν.

«Αυτή η ευκαιρία πάση θυσία δεν πρέπει να χαθεί», επέμεινε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.

Η κατάπαυση πυρός θα τεθεί σε εφαρμογή τα μεσάνυχτα της Πέμπτης. Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είχε πει νωρίτερα πως Τουρκία και Ρωσία θα είναι εγγυήτριες.

Η Άγκυρα κάλεσε όλες τις πλευρές που έχουν επιρροή στις ένοπλες ομάδες να υποστηρίξουν τη συμφωνία, με τη Δαμασκό να επιβεβαιώνει πως θα τηρήσει την κατάπαυση του πυρός. Από πλευράς του, ο συριακός στρατός, σε ανακοίνωσή του που δημοσιοποιήθηκε από το κρατικό πρακτορείο SANA, αναφέρει πως κηρύσσεται παύση εχθροπραξιών σε εθνικό επίπεδο τα μεσάνυχτα. Η εκεχειρία, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση, ανοίγει τον δρόμο για επανέναρξη συνομιλιών, και έρχεται μετά από τις «επιτυχίες που σημείωσαν οι ένοπλες δυνάμεις»- μια αναφορά στην κατάληψη τμημάτων του Χαλεπιού που ελέγχονταν από τους αντάρτες.

Οι ένοπλες ομάδες της αντιπολίτευσης που δεν υπέγραψαν τις συμφωνίες για την κατάπαυση του πυρός στη Συρία θα θεωρηθούν αυτομάτως τρομοκρατικές οργανώσεις, διαμήνυσε ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σόιγκου.

Στη συνάντηση που είχε λίγο νωρίτερα στο Κρεμλίνο με τον Βλαντίμιρ Πούτιν ο υπουργός ενημέρωσε τον Ρώσο πρόεδρο ότι η Μόσχα εγκαθίδρυσε έναν δίαυλο επικοινωνίας με την Τουρκία, προκειμένου οι δύο χώρες να ενεργήσουν ως εγγυήτριες για την εφαρμογή των συμφωνιών.

"Η ουσία του ελέγχου (εφαρμογής των συμφωνιών) είναι ότι οι οργανώσεις που δεν θα σταματήσουν τις επιχειρήσεις μάχης θα θεωρηθούν τρομοκρατικές" και θα ληφθούν εναντίον τους τα μέτρα που ισχύουν για το Ισλαμικό Κράτος και το Φάταχ αλ Σαμ (πρώην Μέτωπο αλ Νόσρα), είπε ο υπουργός.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, είπε ότι εκπρόσωποι των Ηνωμένων Εθνών θα κληθούν να συμμετάσχουν στην εφαρμογή των συμφωνιών. "Φυσικά θα προσκαλέσουμε εκπροσώπους του ΟΗΕ. Έτσι θα συνεχιστεί η πολιτική διαδικασία με βάση τις αρχές που υιοθετήθηκαν με το ψήφισμα 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας", εξήγησε, προσθέτοντας ότι τα μέλη του ΣΑ θα ενημερωθούν για τις συμφωνίες και θα απαντηθούν τυχόν ερωτήματά τους.

Δημοφιλή