Εγκύκλιος Χουλιαράκη προς όλα τα υπουργεία για την αποτροπή παρεκκλίσεων από την εκτέλεση του προϋπολογισμού

Εγκύκλιος Χουλιαράκη προς όλα τα υπουργεία για την αποτροπή παρεκκλίσεων από την εκτέλεση του προϋπολογισμού
(Photo by Panayotis Tzamaros/Pacific Press/LightRocket via Getty Images)
(Photo by Panayotis Tzamaros/Pacific Press/LightRocket via Getty Images)
Pacific Press via Getty Images

Σαφείς οδηγίες για την ομαλή εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2017 δίδει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, με εγκύκλιο που απέστειλε σε όλα τα υπουργεία. Μάλιστα, στη συγκεκριμένη εγκύκλιο ενσωματώνεται και ένα τετρασέλιδο «Μνημόνιο Συνεργασίας», το οποίο θα συνυπογράψουν όλα τα μέλη της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, οι υπουργοί δεν θα πρέπει να αναλαμβάνουν την παραμικρή υποχρέωση, εάν προηγουμένως δεν έχουν διασφαλιστεί τα κονδύλια για τη χρηματοδότηση και την κάλυψη της οποιασδήποτε ανάγκης. Ο αναπληρωτής υπουργός ζητεί επίσης από κάθε συνάδελφό του, να δεσμευθεί ότι θα λάβει άμεσα μέτρα για την αποτροπή παρεκκλίσεων στην εκτέλεση του προϋπολογισμού.

Ειδικότερα, τα μέλη της κυβέρνησης καλούνται να υπογράψουν ότι:

*Θα εφαρμόζουν «διορθωτικές παρεμβάσεις σε περίπτωση εμφανούς απόκλισης από τους στόχους».

*Θα λειτουργούν εσωτερικά συστήματα και μηχανισμούς παρακολούθησης της εκτέλεσης του προϋπολογισμού, ώστε να διασφαλίσουν τη χρηστή δημοσιονομική διαχείριση.

*Δεν θα αναλάβουν κάποια υποχρέωση εάν δεν εξασφαλίζεται ότι υπάρχουν τα χρήματα για την κάλυψη της.

*Θα υπογράψουν μνημόνια με τους εποπτευόμενους φορείς για την λήψη κάθε πρόσφορου και αναγκαίου μέτρου, όπως η μείωση των εξόδων του φορέα, σε συνάρτηση με την πορεία υλοποίησης των εσόδων.

*Θα λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για την ρεαλιστικότερη εκτίμηση, πρόβλεψη και παρακολούθηση των εσόδων και εξόδων των εποπτευόμενων φορέων της γενικής κυβέρνησης.

Δημοφιλή