Τα νέα πρόσωπα της Ομάδας των Επτά «συστήνονται» στην Ταορμίνα

Τα νέα πρόσωπα της Ομάδας των Επτά «συστήνονται» στην Ταορμίνα
San Salvatore procession, Piazza IX Aprile, Taormina, Sicily, Italy
San Salvatore procession, Piazza IX Aprile, Taormina, Sicily, Italy
Ingolf Pompe / LOOK-foto via Getty Images

Η 43η σύνοδος κορυφής της Ομάδας των Επτά (G7) θα πραγματοποιηθεί το διάστημα 26-27 Μαΐου του 2017 στην ιστορική πόλη της Ταορμίνα στην Σικελία της Ιταλίας.

Οι ηγέτες του Καναδά, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ιαπωνίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, των ΗΠΑ, ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ και ο Ντόναλντ Τουσκ θα συναντηθούν στην γραφική πόλη του ιταλικού Νότου με στόχο να βρουν κοινές γραμμές για την προστασία των δημοκρατικών αξιών και των ατομικών ελευθεριών. Σε αντίθεση με την προηγούμενη σύνοδο, που έθεσε σε προτεραιότητα στην οικονομία, αυτή θα επικεντρωθεί σε αμιγώς πολιτικά ζητήματα.

Αρκετοί πολιτικοί αναλυτές την χαρακτηρίζουν «ιστορική σύνοδο», ενώ τονίζουν ότι το πως θα εξελιχθεί η συνάντηση των G20 στο Αμβούργο θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από όσα θα λεχθούν στην Ταορμίνα. Η συνάντηση θα έχει πράγματι μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς θα αποτελέσει μια πρώτη γνωριμία ορισμένων νέων ηγετών, που θα αναλάβουν καθήκοντα το νέο έτος, με τους ομολόγους τους. Υπενθυμίζουμε ότι τα ηνία της Ιταλίας έχει πλέον αναλάβει ο Πάολο Τζεντιλόνι, ενώ πρόεδρος των ΗΠΑ θα είναι ο Ντόναλντ Τραμπ. Θα έχουν ακόμα προηγηθεί οι γαλλικές εκλογές.

Εκτός από την πολιτική κρίση και την υπονόμευση της Δημοκρατίας, στην ατζέντα των συζητήσεων θα βρίσκονται το μεταναστευτικό, η κλιματική αλλαγή, η φορολογία, η διαφάνεια, το εμπόριο, η διεθνής τρομοκρατία και το μέλλον της Ευρώπης. Μεγάλη έμφαση θα δοθεί και στην διαχείριση κρίσιμων ζητημάτων που προκύπτουν στην Βόρεια Αφρική, κυρίως στην Λιβύη, ένα θέμα που συνδέεται άμεσα με το μεταναστευτικό και απασχολεί σε μεγάλο βαθμό την Ιταλία.

Δημοφιλή