Οι στόχοι που βάλατε για τη νέα χρονιά μάλλον θα αποτύχουν. Καλύτερα να δοκιμάσετε αυτή την έξυπνη λύση

Οι στόχοι που βάλατε για τη νέα χρονιά μάλλον θα αποτύχουν. Καλύτερα να δοκιμάσετε αυτή την έξυπνη λύση

Όταν σκεφτόμαστε τους στόχους που θέλουμε να βάλουμε για τη νέα χρονιά, τα γνωστά και «New Year's Resolutions», ο περισσότερος κόσμος στοχεύει πολύ ψηλά. Λέμε στους εαυτούς μας πως αυτή τη χρονιά θα κόψουμε επιτέλους τους υδατάνθρακες ή θα πηγαίνουμε για τρέξιμο κάθε πρωί ή θα γίνουμε χορτοφάγοι ή θα κόψουμε το αλκοόλ.

Αναπόφευκτα, τρεις εβδομάδες αργότερα, βρισκόμαστε πάλι εκεί που ξεκινήσαμε. Οπότε, ποιο το νόημα;

Όταν μιλάμε για στόχους υγείας, συγκεκριμένα, οι απόλυτοι στόχοι -οι οποίοι βασίζονται συνήθως σε μη ρεαλιστικές προσδοκίες και δεν αφήνουν περιθώριο λάθους- είναι σαν να σκάβουμε τον ίδιο μας τον λάκκο.

Μόλις το 8% των ανθρώπων μένουν πιστοί στους στόχους που θέτουν για τη νέα χρονιά, σύμφωνα με τα συχνά αναφερόμενα στατιστικά στοιχεία. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους ο κόσμος δεν μπορεί να μείνει πιστός σε αυτούς τους στόχους, από το ότι θέτουν πάρα πολλούς μέχρι το ότι αποκαρδιώνονται από τις πρώτες μικρές αποτυχίες, με αποτέλεσμα να τα παρατάνε γρήγορα. Το να θέτεις υπερβολικά φιλόδοξους και αυστηρά περιοριστικούς στόχους -όπως το να κόψεις οριστικά τη ζάχαρη όταν δεν έχεις ξεκινήσει να κάνεις μικρές αλλαγές για να βελτιώσεις τη διατροφή σου- είναι η βασική αιτία αποτυχίας. Ενώ μπορεί αρχικά να αισθάνεσαι δυνατός και γεμάτος ενέργεια χάρη στους στόχους που έβαλες για το 2017, η λάμψη αυτών των αποφάσεων εξασθενίζει γρήγορα όταν συνειδητοποιείς πόσο δύσκολο είναι να τις κρατήσεις.

Οι μικρές, σταδιακές αλλαγές στον τρόπο ζωής μας μπορεί να μην είναι τόσο «σέξι», έχουν όμως πολύ μεγαλύτερη πιθανότητα δημιουργίας πραγματικής αλλαγής. Σύμφωνα με την Dr. Roberta Anding, διαιτολόγο και καθηγήτρια διατροφής στο Baylor College of Medicine, μετριάζοντας τις αποφάσεις μας για τη νέα χρονιά είναι η κίνηση κλειδί για να μην εγκαταλείψουμε τα πάντα μέχρι το Φεβρουάριο και να δημιουργήσουμε μια μόνιμη αλλαγή στον τρόπο ζωής μας.

Όταν οι στόχοι που θέτουμε είναι υπερβολικά φιλόδοξοι, παλεύουμε να αλλάξουμε τις συνήθειές μας, αποθαρρυνόμαστε όταν αποτυγχάνουμε και, τελικά, εγκαταλείπουμε. Γι' αυτό φέτος, αντί να πάρετε μια τεράστια απόφαση ζωής για τη νέα χρονιά, η Anding προτείνει να αυξήσετε τις πιθανότητες επιτυχίας σας για μακροχρόνια επιτυχία, αντιμετωπίζοντας τους στόχους για την υγεία σας ως ένα κουμπί «επαναφοράς».

«Η 1η Ιανουαρίου σηματοδοτεί ένα νέο ξεκίνημα. Ωστόσο, νέα ξεκινήματα μπορούμε να κάνουμε κάθε μέρα, για αυτό και η συγκεκριμένη μέρα είναι ένα κουμπί επαναφοράς», λέει.

Ποια είναι η διαφορά; Ένας νέος στόχος αντιπροσωπεύει μια οριστική απόφαση για να κάνουμε ή να μην κάνουμε κάτι, η επαναφορά όμως είναι μια ευκαιρία για να «ρυθμίσουμε πάλι» τις ανάγκες μας ή να ρυθμίσουμε τις συνήθειές μας με ένα διαφορετικό τρόπο. Με την επαναφορά, δεσμευόμαστε σε ελεγχόμενους, ρεαλιστικούς στόχους και στο να κάνουμε μικρές αλλαγές κάθε μέρα -και όχι μόνο την 1η Ιανουαρίου. Η επαναφορά προσφέρει επίσης ευελιξία όσο προοδεύουμε, αφήνοντάς μας περιθώριο για να εξετάσουμε τι λειτουργεί πάνω μας και τι όχι.

«Παίρνοντας απόφαση να μην ξαναφάτε κάτι συγκεκριμένο, όπως ζυμαρικά, ίσως να μην είναι ο πιο πρακτικός στόχος», λέει η Anding στη Huffington Post. «Η επαναφορά σας επιτρέπει να έχετε ένα εφεδρικό σχέδιο, καθώς η σκέψη είναι πως βάζετε στόχους που είναι εφικτοί για εσάς, την οικογένειά σας και τις εκάστοτε περιστάσεις».

Ας πούμε πως σκέφτεστε να κόψετε το κόκκινο κρέας, ως απόφαση για τη νέα χρονιά. Αν ακολουθήσετε την προσέγγιση της Anding, μπορείτε να βάλετε στόχο να τρώτε μόνο ένα μπέργκερ μια στο τόσο ή να μειώσετε τις μερίδες κρέατος που καταναλώνετε στο μισό και να προσθέσετε περισσότερα λαχανικά στο πιάτο σας.

«Μπορείτε να έχετε ένα αγαπημένο φαγητό, αλλά το μέγεθος της μερίδας είναι το κλειδί», προσθέτει η Anding. «Επίσης σας επιτρέπει να συνεχίσετε να έχετε κοινωνικές συναναστροφές, όπως να μπορείτε να φάτε σε ένα εστιατόριο με την οικογένειά σας ή με φίλους, χωρίς περιορισμούς».

Ένα άλλο μειονέκτημα των απόλυτων στόχων που θέτουμε κάθε Πρωτοχρονιά, είναι πως έχουν μια ξεκάθαρη ημερομηνία αρχής, όπως η 1η Ιανουαρίου, και έτσι ξεγελούν τον εγκέφαλό σας κάνοντάς τον να πιστεύει πως υπάρχει και μια ημερομηνία τέλους, αντίστοιχα. Η επαναφορά, αντίθετα, έχει να κάνει με τη δημιουργία υγιεινών συνηθειών που θα κρατήσουν, ιδανικά, για πάντα.

«Αν ο στόχος σας είναι να τρώτε περισσότερα φρούτα και λαχανικά, μπορείτε να επαναφέρετε αυτό το στόχο κάθε μέρα. Αν δεν επιτύχετε το στόχο σας μια μέρα, μπορείτε να τον επαναξιολογήσετε την επόμενη», λέει η Anding.

Με το να είστε ρεαλιστές, όμως, δεν σημαίνει πως πρέπει να συμβιβαστείτε με τους στόχους σας. Αν οι «επαναφορές» σας έχουν επιτυχία, μπορείτε να προσπαθήσετε περισσότερο για να εξαλείψετε εντελώς ένα φαγητό από τη διατροφή σας ή να μετατρέψετε μια νέα συνήθεια σε καθημερινή.

Σε ό,τι κι αν αποφασίσετε να δεσμευτείτε, το σημαντικό είναι να χρησιμοποιήσετε την ενέργεια που θα σας δώσει η νέα ρονιά ως μια ευκαιρία για να κάνετε σημαντικές αλλαγές στην υγεία σας.

«Όταν θέτετε στόχους για την νέα χρονιά, φροντίστε να είναι επικεντρωμένοι στην υγεία σας», λέει η Anding. «Το πιο σημαντικό είναι να επενδύσετε στο σώμα σας και στην ευημερία σας».

Μπορούμε να τα καταφέρουμε. Πάμε.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε αρχικά στη The Huffington Post.