Τι περιμένουμε από τη Γενεύη για το Κυπριακό. Δεν θα υπάρξει συνάντηση Τσίπρα - Ερντογάν

Τι περιμένουμε από τη Γενεύη για το Κυπριακό. Δεν θα υπάρξει συνάντηση Τσίπρα - Ερντογάν
Andrea Bonetti / PM Handout / SOOC

Την παροιμία «όπου ακούς πολλά κεράσια κράτα μικρό καλάθι» θυμίζει η συνάντηση της Γενεύης για το Κυπριακό. Μία εβδομάδα πριν από την έναρξη της διάσκεψης το πιθανότερο είναι να μην υπάρξει λύση, αλλά έναρξη της πορείας για την λύση – γι’ αυτό και επιλέχθηκε η «χωρίς τέλος» διαδικασία που σημαίνει ότι ακόμη και αν δεν υπάρξει συμφωνία τώρα θα ακολουθήσουν σε μεταγενέστερο χρόνο νέες συναντήσεις ώσπου να υπάρξει λύση.

Ουσιαστικά πρόκειται για μία συνάντηση που είναι κρίσιμη, αλλά με χαμηλές προσδοκίες. Και γι’ αυτό ορισμένοι ήδη ξεκινούν το blame game για την εικαζόμενη αποτυχία.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, έγινε γνωστό ότι δεν θα πραγματοποιηθεί τελικά το ραντεβού Τσίπρα - Ερντογάν στη Γενεύη, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι υπάρχει οποιαδήποτε αρνητική εξέλιξη στις διαπραγματεύσεις.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, από την άλλη, έχει σημαντικές συναντήσεις: από το νέο γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Γκουτιέρες και τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Τσαβούσογλου (αμφότερους θα τους δει στη Νέας Υόρκη) έως τον υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βρετανίας. Παράλληλα «οργανώνεται» και η άλλη πλευρά με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί να συναντά το βράδυ τον Ερντογάν στην Άγκυρα.

Ποιοι θα πάνε στη Γενεύη

Ένα ερώτημα είναι ποιοι θα πάνε στη Γενεύη. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα πάει – η μόνη περίπτωση να μην συμμετέχει είναι να μην πάει στη Γενεύη ο Ερντογάν. Αλλά αυτό σημαίνει ότι ο Τούρκος πρόεδρος όχι μόνο έχει αποφασίσει να τορπιλίσει τη διάσκεψη αλλά και «να πάρει πάνω του» τον τορπιλισμό της διαδικασίας που γίνεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Η εκτίμηση της κυβέρνησης είναι ότι ο Ερντογάν δεν θα ακυρώσει την συμμετοχή του.

Γενικά ο Ερντογάν κινείται μέσα σε ένα εσωτερικό και διεθνές πλαίσιο και σε συσχετισμούς που δεν του επιτρέπουν ευελιξίες. Πως θα μπορέσει να εξηγήσει για παράδειγμα την αποχώρηση του τουρκικού στρατού από τα κατεχόμενα την ώρα που ο ίδιος κατηγορεί τους κεμαλιστές ότι στη Λωζάννη εκχώρησαν εθνικό έδαφος στη Μοσούλη και το Αιγαίο;

Υπενθυμίζεται ότι την άνοιξη ο Ερντογάν έχει προγραμματίσει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για να αποκτήσει τις υπερεξουσίες που επιδιώκει. Για να το πετύχει χρειάζεται την στήριξη του εθνικιστικού κόμματος του Μπαχτσελί (που σχετίζεται με τους «Γκρίζους Λύκους» της δεκαετίας του ’80) και όλοι λένε ότι έχει υπάρξει συμφωνία ανάμεσά τους. Το λογικό συμπέρασμα είναι ότι ο Μπαχτσελί δεν θα συμφωνούσε με υποχωρήσεις στο Κυπριακό την ώρα που στηρίζει τις φιλοδοξίες του Ερντογάν.

Τι θέλει η Αθήνα

Από την πλευρά της η Αθήνα έχει θέσει δύο θέματα στις συνομιλίες για το Κυπριακό στη Γενεύη:

  • τον τερματισμό του αναχρονιστικού καθεστώτος των εγγυητριών δυνάμεων. Στο θέμα συμφωνεί η Κύπρος και η Βρετανία (που είναι η τρίτη εγγυήτρια δύναμη), αλλά διαφωνεί η Τουρκία.
  • την αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων, προφανώς μέσα σε ένα χρονοδιάγραμμα. Η τουρκική πλευρά είναι πολύ φειδωλή στο ζήτημα του χρονοδιαγράμματος για την αποχώρηση.

Το εσωτερικό μέτωπο

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και το ελληνικό εσωτερικό μέτωπο. Τη Δευτέρα θα πραγματοποιηθούν οι συναντήσεις του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα με τους πολιτικούς αρχηγούς. Η εκτίμηση της κυβέρνησης είναι ότι τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης συμφωνούν και στο θέμα του τερματισμού του αναχρονιστικού καθεστώτος των εγγυήσεων και στην σταδιακή αποχώρηση του στρατού κατοχής. Παράλληλα συμφωνούν και σε ένα τρίτο ζήτημα που είναι η στήριξη στο πρόεδρο Αναστασιάδη.

Δημοφιλή