Το τετ-α-τετ Κοτζιά - Τσαβούσογλου στη Νέα Υόρκη πριν τη διάσκεψη για το Κυπριακό στη Γενεύη

Το τετ-α-τετ Κοτζιά - Τσαβούσογλου στη Νέα Υόρκη πριν τη διάσκεψη για το Κυπριακό στη Γενεύη
Eurokinissi

Εξαιρετικά καλό το κλίμα αλλά η απόσταση παραμένει. Αυτό προκύπτει από τη συνάντηση που είχαν στη Νέα Υόρκη ο Νίκος Κοτζιάς και ο Τούρκος ομόλογός του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, λίγο πριν τη διάσκεψη για το Κυπριακό στη Γενεύη.

Η συνάντηση αφορούσε φυσικά το Κυπριακό και το μείζον θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας και συμφωνα με πληροφοριες, δεν έχει βρεθει η χρυσή τομή για να καμφθούν οι σοβαρές διαφορες.

Όπως μεταδίδει η εφημερίδα Greek News, ελληνική διπλωματική πηγή ανέφερε ότι συνάντηση διεξήχθη σε εξαιρετικά θετικό κλίμα, χωρίς ωστόσο να γεφυρωθούν κάποιες διαφορές. Το πρόγευμα εργασίας διήρκεσε μία ώρα και 35 λεπτά.

«Δεν υπήρχε κάποια νέα εξέλιξη, συνεπώς βρισκόμαστε περίπου στα ίδια με πριν. Προχωρούμε και συνεχίζουμε τις συζητήσεις», ανέφερε η ίδια πηγή.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει η εφημερίδα, τελικά ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν δεν πρόκειται να παρευρεθεί στη διάσκεψη της Γενεύης και παραμένει αβέβαιο αν πριν τις 12 Ιανουαρίου υπάρξει νέα υψηλού επιπέδου ελληνοτουρκική συνάντηση.

Θυμίζουμε ότι χθες, Πέμπτη, έγινε γνωστό ότι δεν θα πραγματοποιηθεί τελικά το ραντεβού Τσίπρα - Ερντογάν στη Γενεύη, αλά παρέμενε άγνωστο εάν ο Τούρκος πρόεδρος αποφάσιζε να μην παρευρεθεί στις συνομιλίες.

Τσαβούσογλου: Η Γενεύη το τελευταίο παράθυρο ευκαιρίας

Μιλώντας στους Τούρκους δημοσιογράφους, ο κ. Τσαβούσογλου χαρακτήρισε την προσπάθεια που λαμβάνει χώρα στο κυπριακό ως το τελευταίο παράθυρο ευκαιρίας. Σύμφωνα με τουρκικές δημοσιογραφικές πηγές, ο κ. Τσαβούσογλου χαρακτήρισε την ασφάλεια και τις εγγυήσεις πολύ ευαίσθητο θέμα για τους Τουρκοκύπριους.

«Κανείς δεν πρέπει να περιμένει οι Τουρκοκύπριοι να ξεχάσουν αυτό που πέρασαν από το 1960 μέχρι το 1974. Και σήμερα η περιοχή αντιμετωπίζει πρόβλημα ασφάλειας», φέρεται να είπε.

Πρόσθεσε ότι πάντοτε η Τουρκία είναι μπροστά στο θέμα της λύσης, από την οποία θα κερδίσουν όλοι.

Ο Ζαν Κλοντ Γιουνκερ θα εκπροσωπήσει την Κομισιόν στη Γενεύη

Όπως επιβεβαίωσε και ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, η Κομισιόν θα εκπροσωπηθεί από τον πρόεδρο της, Ζαν Κλοντ Γιουνκερ, στη διάσκεψη της Γενεύης για το Κυπριακό.

«Σήμερα μπορώ να επιβεβαιώσω ότι ο Πρόεδρος της Κομισιόν, Ζ.Κ.Γιούνκερ, θα ηγηθεί της αποστολής της ΕΕ στη Γενεύη», δήλωσε ο Σχοινάς, σημειώνοντας ότι «όπως αναφέρει το κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, η Κύπρος είναι κράτος μέλος της ΕΕ και η επανενωμένη Κύπρος θα συνεχίσει να είναι κράτος μέλος της ΕΕ, οπότε η εξαιρετική σημασία της συμμετοχής του Προέδρου Γιούνκερ είναι προφανής, καθώς αυτός βρισκόταν σε στενή επαφή με τους δύο ηγέτες όλο το τελευταίο διάστημα».

Τσίπρας: Θα υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα

«Δηλώνουμε την αποφασιστικότητά μας να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, όπως αυτά ορίζονται από τις διεθνείς συνθήκες» δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, πριν την τελετή του Αγιασμού των υδάτων.

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε την Ελλάδα φάρο μεγάλων αξιών, κάτι που «έχει καταστήσει τη χώρα μας ως πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας», συμπληρώνοντας πως στα ανατολικά σύνορα της Ευρώπης «χτυπάει η καρδιά της Ελλάδας».

Δημοφιλή