Συνάντηση Αναστασιάδη και Ακιντζί στη Γενεύη εν όψει της έναρξης των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό

Συνάντηση Αναστασιάδη και Ακιντζί στη Γενεύη εν όψει της έναρξης των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό
U.N. member of the Committee on Missing Persons (CMP) Paul Henri Arni (R) talks with Greek Cypriot leader and Cyprus President Nicos Anastasiades (C) and Turkish Cypriot leader Mustafa Akinci outside the CMP Anthropological Laboratory in the buffer zone of Nicosia airport December 20, 2015. REUTERS/Yiannis Kourtoglou
U.N. member of the Committee on Missing Persons (CMP) Paul Henri Arni (R) talks with Greek Cypriot leader and Cyprus President Nicos Anastasiades (C) and Turkish Cypriot leader Mustafa Akinci outside the CMP Anthropological Laboratory in the buffer zone of Nicosia airport December 20, 2015. REUTERS/Yiannis Kourtoglou
Yiannis Kourtoglou / Reuters

Για τη Γενεύη αναχώρησε το πρωί ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, όπου τη Δευτέρα θα αρχίσει η κρίσιμη φάση των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.

Σε ανάρτησή του στο Twitter ανέφερε: «Με ελπίδα, αυτοπεποίθηση και ενωμένοι στη Γενεύη, για την Κύπρο μας».

Τον κ. Αναστασιάδη συνοδεύουν ο διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης, τα μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας, τεχνοκράτες, ο υπουργός Εξωτερικών, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και ο αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ο υφυπουργός παρά των προέδρω και υπηρεσιακοί παράγοντες. Με το ίδιο αεροσκάφος αναχώρησαν για τη Γενεύη και οι αρχηγοί των κομμάτων όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων πλην του ακροδεξιού ΕΛΑΜ.Τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας συνοδεύει και η σύζυγός του.

Για τη Γενεύη αναχώρησε και ο Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών στην Τουρκία άλλαξε τα σχέδιά του να μεταβεί εκεί μέσω Κωνσταντινούπολης.

Αναστασιάδης και Ακιντζί θα συναντηθούν το βράδυ της Κυριακής, παρουσία του απεσταλμένου του Γ.Γ. του ΟΗΕ Εσπεν Μπαρθ Αϊντα, για να καθορίσουν τη διαδικασία των τριήμερων συνομιλιών τους πριν από τη διεθνή διάσκεψη για την πτυχή της ασφάλειας την ερχόμενη Πέμπτη.

Ο κ. Αναστασιάδης αναμένεται να έχει επίσης τηλεφωνική επικοινωνία με το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Όπως δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης ένα από τα θέματα, τα οποία θα συζητήσουν, είναι η επιστολή που ο κ.Αναστασιάδης απέστειλε στον Αντόνιο Γκουτέρες σχετικά με τη συμμετοχή του στη διεθνή διάσκεψη και ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οι συνομιλίες, οι οποίες θα αρχίσουν αύριο, θα κορυφωθούν με την ανταλλαγή χαρτών για τις εδαφικές αναπροσαρμογές, ενώ ο επόμενος κρίσιμος σταθμός θα είναι διεθνής διάσκεψη που θα αρχίσει την Πέμπτη.

Σύμφωνα με τις ως τώρα πληροφορίες, θα γίνει τελετή έναρξης, με ομιλία από το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, παρουσία των συμμετεχόντων στη διάσκεψη και ενδεχομένως εκπροσώπων άλλων μερών που θα μεταβούν στη Γενεύη, όπως αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Θέλουμε Κύπρο χωρίς στρατεύματα και εγγυήσεις»

«Με δεδομένη τη βούληση και επιθυμία για λύση του Κυπριακού, με βάση αρχές και αξίες που θα επιτρέψουν να κτίσουμε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, ένα κράτος που να σέβεται τις ανησυχίες των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων να σέβεται γενικότερα τους πολίτες του», προσέρχεται ο Νίκος Αναστασιάδης, όπως δήλωσε, στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις.

Ειδικά για το θέμα αυτό σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους, κατά την πτήση από Λάρνακα –Γενεύη, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας τόνισε ότι ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος «βεβαίως δεν χρειάζεται ούτε εγγυητές ούτε στρατεύματα για να προστατεύουν τάχα αυτά που είναι κοινά αναγνωρισμένα ή κοινά αποδεκτά από όλα τα σύγχρονα κράτη και δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να είμαστε η μοναδική περίπτωση που χρειάζεται τρίτες χώρες να το εγγυηθούν».

Σε ερώτηση αν ο ΓΓ του ΟΗΕ απάντησε στην επιστολή του ο κ. Αναστασιάδης, απάντησε ότι «δεν χρειάζεται να απαντήσει κανείς. Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κράτος αναγνωρισμένο, κράτος μέλος των ΗΕ, κράτος αναγνωρισμένο μέλος της ΕΕ, οι τριμερείς συμμαχίες, συνεργασίες δεν γίνονται με την ελληνική κοινότητα, αλλά το κράτος, η συμμετοχή μας σε διάφορους διεθνείς οργανισμούς δεν γίνεται υπό την ιδιότητα μας ως κοινότητα, αλλά ως κράτος. Συνεπώς, δεν χρειάζεται να αποδείξουμε σε κανένα ποιοι είμαστε».

Επίσης, εξέφρασε την ελπίδα, αυτό που έλειπε στο παρελθόν, ίσως να επικρατήσει τώρα, «δηλαδή η καλή βούληση από τουρκικής πλευράς, και είναι η πρώτη φορά από την εισβολή και έπειτα που συνομιλητής της Κυπριακής Δημοκρατίας θα είναι η Τουρκία, ιδιαίτερα όσον αφορά τα ουσιώδη θέματα της ασφάλειας και στρατευμάτων».

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή