Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα με ΓΓ του ΟΗΕ: Στη Γενεύη εφόσον υπάρχουν πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας ο πρωθυπουργός

Στη Γενεύη ο Τσίπρας εφόσον υπάρχουν πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας
Greece's Prime Minister Alexis Tsipras listens to Cyprus' President Nicos Anastasiades (R) during a European Union leaders summit in Brussels March 19, 2015. REUTERS/Francois Lenoir
Greece's Prime Minister Alexis Tsipras listens to Cyprus' President Nicos Anastasiades (R) during a European Union leaders summit in Brussels March 19, 2015. REUTERS/Francois Lenoir
Francois Lenoir / Reuters

Σαράντα λεπτά διήρκεσε η τηλεφωνική συνομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, με τον δεύτερο να είναι «πολύ θετικός για τις θέσεις μας», σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Ειδικότερα, ο κ. Γκουτιέρες δεν διαφώνησε με το ενδεχόμενο συμμετοχής της ΕΕ στη Διάσκεψη, κάτι που επιθυμεί η Αθήνα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, ο κ. Τσίπρας, από την πλευρά του επανέλαβε τις πάγιες θέσεις της Ελλάδας, τονίζοντας τη σταθερή προσήλωση της χώρας μας στις συνομιλίες, για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό επί τη βάσει των αποφάσεων του ΟΗΕ.

Στο ερώτημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ για το εάν ο Έλληνας πρωθυπουργός θα μεταβεί στη Γενεύη ή όχι, η ίδια πηγή απάντησε ως εξής: «Θα πάει εφόσον υπάρχουν πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας».

Στην περίπτωση που η Τουρκία δεν αφήσει περιθώρια για λύση, εκτιμάται ότι θα ακολουθηθεί η διεθνής πρακτική διάσωσης των συνομιλιών, δηλαδή παύση -διαβουλεύσεις σε χαμηλότερο επίπεδο- επανέναρξη.

Νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώνυας στον ραδιοφωνικο σταθμό «Αθήνα 9,84» τόνισε ότι «η μη παρουσία Ερντογάν στη Διάσκεψη της Γενεύης αφήνει ανοιχτά πάρα πολλά ενδεχόμενα»και επεσήμανε ότι η Ελλάδα εργάζεται συνεχώς για την καλύτερη δυνατή εξέλιξη, για μία βιώσιμη λύση.

Ο κ. Τζανακόπουλος άφησε να εννοηθεί ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν θα είναι παρών στη Διάσκεψη και ότι θα εκπροσωπηθεί από τον πρωθυπουργό της χώρας, Μπιναλί Γιλντιρίμ.

«Από τη δική μας μεριά έχουμε πει ότι η εκπροσώπηση της χώρας θα γίνει στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο, αλλά η μη παρουσία Ερντογάν αφήνει ανοιχτά πάρα πολλά ενδεχόμενα».

Προσέθεσε δε πως «ο κ. Ερντογάν παίζει έναν κομβικότατο πολιτικό ρόλο και εμείς με δεδομένο αυτό που άφησε να εννοηθεί η τουρκική πλευρά, θα εξετάσουμε τη θέση μας».

Αναστασιάδης: Θέλουμε την Κύπρο χωρίς στρατεύματα και εγγυήσεις

«Με δεδομένη τη βούληση και επιθυμία για λύση του Κυπριακού, με βάση αρχές και αξίες που θα επιτρέψουν να κτίσουμε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, ένα κράτος που να σέβεται τις ανησυχίες των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων να σέβεται γενικότερα τους πολίτες του», προσέρχεται ο Νίκος Αναστασιάδης, όπως δήλωσε, στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, που θα αρχίσουν αύριο, Δευτέρα, στην Γενεύη όπου την Τετάρτη θα συγκληθεί υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών διεθνής διάσκεψη, για να συζητήσει το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων.

Ειδικά για το θέμα αυτό σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους, κατά την πτήση από Λάρνακα – Γενεύη, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας τόνισε ότι ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος «βεβαίως δεν χρειάζεται ούτε εγγυητές ούτε στρατεύματα για να προστατεύουν τάχα αυτά που είναι κοινά αναγνωρισμένα ή κοινά αποδεκτά από όλα τα σύγχρονα κράτη και δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να είμαστε η μοναδική περίπτωση που χρειάζεται τρίτες χώρες να το εγγυηθούν».

Σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, αν ο ΓΓ του ΟΗΕ απάντησε στην επιστολή του ο κ. Αναστασιάδης, απάντησε ότι «δεν χρειάζεται να απαντήσει κανείς. Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κράτος αναγνωρισμένο, κράτος μέλος των ΗΕ, κράτος αναγνωρισμένο μέλος της ΕΕ, οι τριμερείς συμμαχίες, συνεργασίες δεν γίνονται με την ελληνική κοινότητα, αλλά το κράτος, η συμμετοχή μας σε διάφορους διεθνείς οργανισμούς δεν γίνεται υπό την ιδιότητα μας ως κοινότητα, αλλά ως κράτος. Συνεπώς, δεν χρειάζεται να αποδείξουμε σε κανένα ποιοι είμαστε».

Επίσης, εξέφρασε την ελπίδα, αυτό που έλειπε στο παρελθόν, ίσως να επικρατήσει τώρα, «δηλαδή η καλή βούληση από τουρκικής πλευράς, και είναι η πρώτη φορά από την εισβολή και έπειτα που συνομιλητής της Κυπριακής Δημοκρατίας θα είναι η Τουρκία, ιδιαίτερα όσον αφορά τα ουσιώδη θέματα της ασφάλειας και στρατευμάτων».

Το απόγευμα έφθασε στην Γενεύη και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί. Το βράδυ θα συναντηθούν οι δύο ηγέτες για να οριστικοποιήσουν την ημερήσια διάταξη των διαπραγματεύσεων.

Ακιντζί: Μας περιμένει μια δύσκολη εβδομάδα

Όπως γράφει ο «Φιλελεύθερος» ο κ. Ακιντζί μεταβαίνει στη Γενεύη χωρίς αισιοδοξία αλλά και χωρίς υπερβολικές προσδοκίες.

«Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Δεν είμαστε απαισιόδοξοι, αλλά δεν θεωρώ ότι υπάρχει ανάγκη υπερβολής του τύπου ''όλα θα γίνουν''».

«Μας περιμένει μια δύσκολη εβδομάδα», πρόσθεσε.

Ο τ/κ ηγέτης σημείωσε, μεταδίδει ο «Φιλελεύθερος» ότι όλες οι πλευρές πρέπει να ενεργήσουν με υπευθυνότητα, είπε ότι οι Κύπριοι, Τουρκοκύπριοι και Ελληνοκύπριοι πρέπει να έχουν αλληλοκατανόηση και να βοηθήσουν ο ένας τον άλλο αλλά ότι και οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις, ο ΟΗΕ, η ΕΕ και η διεθνής κοινότητα πρέπει να βοηθήσουν τους Κύπριους και ότι ήρθε η ώρα για να έχουν την συμβολή τους.

Δημοφιλή