Συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς για το Κυπριακό

Συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς για το Κυπριακό
Menelaos Myrillas / SOOC

Αρχίζουν το πρωί της Δευτέρας οι διαδοχικές κατ' ιδίαν συναντήσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τους πολιτικούς αρχηγούς, με αντικείμενο τις εξελίξεις στο Κυπριακό, ενόψει και της πολυμερούς διάσκεψης της Γενεύης, στις 12 Ιανουαρίου.

Πρώτο ραντεβού με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ τελευταίο με τον υπουργό Άμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνο Καμμένο, καθώς οι συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν με βάση τη δύναμη των κομμάτων.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, το πρόγραμμα των συναντήσεων διαμορφώνεται ως εξής:

-10:00 Κυριάκος Μητσοτάκης, πρόεδρος ΝΔ

-12:00 Φώφη Γεννηματά, επικεφαλής Δημοκρατικής Συμπαράταξης

-14:00 Δημήτρης Κουτσούμπας, γενικός γραμματέας ΚΚΕ

-17:00 Σταύρος Θεοδωράκης, επικεφαλής του Ποταμιού

-19:30 Βασίλης Λεβέντης, πρόεδρος Ένωσης Κεντρώων

-20:30 Πάνος Καμμένος, πρόεδρος ΑΝΕΛ

Στη συνέχεια, την Τρίτη, ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.

Στις διαδοχικές, κατ' ιδίαν συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς, ο πρωθυπουργός αναμένεται να παράσχει ενημέρωση για όλες τις επιμέρους πτυχές, όπως και για τις επαφές που πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες ώρες: Την έναρξη των συνομιλιών των δύο πλευρών στη Γενεύη, την τηλεφωνική συνομιλία του κ. Τσίπρα με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ κ. Γκουτέρες, επίσης τις συναντήσεις που έγιναν στη Νέα Υόρκη (την ελληνική πλευρά εκπροσώπησε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς).

Νέο δεδομένο, η διαφαινόμενη, με βάση τις πληροφορίες από την τουρκική πλευρά, απουσία του Προέδρου Ερντογάν από τη Διάσκεψη της Γενεύης και η εκπροσώπηση της Τουρκίας από τον πρωθυπουργό κ. Γιλντιρίμ. Μια στάση που, κατά την ελληνική κυβέρνηση, «αφήνει ανοιχτά πολλά ενδεχόμενα», επιπλέον «δεν είναι, κατά τη γνώμη μας, ορθή», όπως δήλωνε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος στον ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 9.84». Αντιθέτως, η Αθήνα εργάζεται για την επίτευξη λύσης με τα πάγια χαρακτηριστικά και προϋποθέσεις (δίκαιη, βιώσιμη, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ, με κατάργηση των εγγυητριών δυνάμεων και αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής).

Ο Έλληνας πρωθυπουργός εξάλλου, θα συμμετάσχει στη Διάσκεψη της Γενεύης «εφόσον υπάρχουν πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας», σημείωνε κυβερνητική πηγή, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Δημοφιλή