Δύο νεκροί από το κύμα κακοκαιρίας - Μεγάλα προβλήματα σε όλη την χώρα

Δύο νεκροί από το κύμα κακοκαιρίας - Μεγάλα προβλήματα σε όλη την χώρα
Eurokinissi

Μεγάλα προβλήματα διαπιστώθηκαν σε όλη την χώρα μετά την έλευση του μεγάλου κύματος κακοκαιρίας το Σαββατοκύριακο.

Εν τω μεταξύ όπως έγινε γνωστό ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, συγκαλεί σύσκεψη στην Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (Ευαγγελιστρίας 2, Αθήνα), στις 12 το μεσημέρι, με τη συμμετοχή του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών, Νικόλαου Τόσκα, ενώ θα εκπροσωπηθεί το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Αντικείμενο της σύσκεψης είναι η καταγραφή της κατάστασης και των μέτρων που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση των συνεπειών από τα ακραία καιρικά φαινόμενα στην επικράτεια.

Διαβάστε ακόμα:

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, την ζωή της έχασε από αναθυμιάσεις μια ηλικιωμένη γυναίκα στην Κομοτηνή, η οποία είχε προσπαθήσει να ζεσταθεί ανάβοντας ένα μαγκάλι. Η 78χρονη αποκοιμήθηκε, με αποτέλεσμα να εισπνεύσει για μεγάλο χρονικό διάστημα τις αναθυμιάσεις, γεγονός που στάθηκε μοιραίο για τη ζωή της.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι την ζωή του έχασε από την κακοκαιρία και ένας 76χρονος στην Ναύπακτο. Ο ηλικιωμένος άνδρας είχε φύγει από το σπίτι του, έχασε τον προσανατολισμό του και βρέθηκε για πολλές ώρες εκτεθειμένος στον χιονιά.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, σε Αλόννησο και Σκόπελο το χιόνι ξεπερνά σε ύψος το ένα μέτρο, ενώ σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε και η Κύμη. Τα δύο νησιά έχουν μείνει χωρίς ακτοπλοϊκή σύνδεση. Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός ανέφερε ότι περισσότερα από 100 δέντρα έπεσαν πάνω σε κολώνες της ΔΕΗ, προκαλώντας τα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση της Αλοννήσου.

Στην «κατάψυξη» παραμένει και η Βόρεια Ελλάδα, όπου για ένα ακόμη 24ωρο επικρατούν συνθήκες ολικού παγετού, με τον υδράργυρο καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας να βρίσκεται υπό το μηδέν. Εξαιτίας του παγετού θα μείνουν κλειστά σχολεία, ενώ πολλά νοικοκυριά στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης παραμένουν χωρίς νερό εξαιτίας παγωμένων σωληνώσεων ύδρευσης ή σπασμένων υδρόμετρων. Εξάλλου, οι χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν τα τελευταία 24ωρα στη Θεσσαλονίκη είχαν ως αποτέλεσμα να παγώσουν σωληνώσεις φυσικού αερίου κι αρκετά νοικοκυριά να μείνουν χωρίς θέρμανση ή ζεστό νερό.

Σε κατάσταση ολικού παγετού «ξύπνησε» και σήμερα Δευτέρα η πόλη της Λάρισας, καθώς το θερμόμετρο τις πρώτες πρωινές ώρες έδειξε -8 βαθμούς Κελσίου.

Οι κεντρικοί δρόμοι της πόλης είναι ανοιχτοί, όμως σε πολλά σημεία των συνοικιών οι δρόμοι παραμένουν παγωμένοι, λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών και η ολισθηρότητα στα πεζοδρόμια είναι μεγάλη.

Αλάτι ρίχνεται σήμερα σε όλα τα σχολεία με απόφαση του Δήμου Λάρισας, ενώ η λειτουργία τους για αύριο θα εξαρτηθεί από την πορεία των καιρικών φαινομένων.

Στον υπόλοιπο νομό της Λάρισας παραμένουν έντονα τα φαινόμενα παγετού, ενώ κλειστή παραμένει και σήμερα, σύμφωνα με ενημέρωση της αστυνομίας, η επαρχιακή οδός Ελάφου - Σκλήθρου της Αγιάς Λάρισας, αλλά και η επαρχιακή οδός Καλλιπεύκης, από 1ο έως 12ο χλμ, με όρια με το Νομό Πιερίας, του δήμου Τεμπών.

Η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων είναι απαραίτητη και σήμερα στα εξής σημεία του νομού Λάρισας: Δήμος Αγιάς * Επ. Ο. ΕΠ. Ο. Aγιόκαμπου - Σκλήθρου. * Επ. Ο. Καλαμακίου - Ελάφου. * Επ. Ο. Δήμητρας - Ανατολής. * Επ. Ο Καρίτσας - Κόκκινου Νερού. Δήμος Ελασσόνας * Επ. Ο Ολυμπιάδας - Καρυάς. Δήμος Τεμπών * Επ. Ο Συκουρίου - Σπηλιάς (μέχρι τη Σπήλια). * Επ. Ο Γόννων - Καλλιπεύκης. * Επ. Ο Καλλιπεύκης - Καρυάς.

Το χαμηλό βαρομετρικό, με το όνομα «Αριάδνη», που πλήττει την Ελλάδα διατηρεί σε αρνητικές τιμές τη θερμοκρασία σε όλους τους νομούς της Μακεδονίας και της Θράκης. Οι χαμηλότερες θερμοκρασίες καταγράφηκαν από νωρίς το πρωί στη Φλώρινα, όπου ο υδράργυρος «έδειξε» -18 βαθμούς Κελσίου, ενώ στα Γρεβενά -13 και στον Πολύγυρο Χαλκιδικής -12 βαθμούς Κελσίου. Η Θεσσαλονίκη ξημέρωσε με -5 βαθμούς Κελσίου, το Νευροκόπι με -11, η Βέροια με -7, ενώ ασθενείς χιονοπτώσεις καταγράφηκαν νωρίτερα σε Καβάλα και Ξάνθη, όπου το θερμόμετρο έπεσε στους -6 βαθμούς Κελσίου. Συνεχής η χιονόπτωση σε σε Καβάλα και Δράμα.

Με αντιολισθητικές αλυσίδες ή χιονολάστιχα κινούνται τα οχήματα στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο των νομών Κοζάνης και Φλώρινας. Αλυσίδες χρειάζονται -εξάλλου- οι οδηγοί που κινούνται σημεία του ορεινού εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου των Γρεβενών, της Καστοριάς, της Ημαθίας, της Πέλλας, της Χαλκιδικής, του Κιλκίς και των Σερρών. Κανονικά διεξάγεται, τέλος, η κυκλοφορία των οχημάτων στην Εγνατία Οδό.

Ιδιαίτερα έντονη είναι η χιονόπτωση σε όλη τη δυτική Λέσβο όπου έχει φτάσει μέχρι τις ακτές της Ερεσού και του Σιγρίου, ενώ στις περιοχές Φίλιας και Σκαλοχωρίου φτάνει ήδη το μισό μέτρο. Από τα χαράματα χιονίζει και σε όλη τη βόρεια Χίο. Επί ποδός βρίσκεται από νωρίς το πρωί το σύνολο του κρατικού μηχανισμού και στα Χανιά, προκειμένου να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα που δημιούργησε η κακοκαιρία στην περιοχή. Δεν πραγματοποιήθηκαν επίσης λόγω παγετού οι δύο προγραμματισμένες πτήσεις από το αεροδρόμιο «Ιωάννης Δασκαλογιάννης» προς την Αθήνα. Ωστόσο, τις επόμενες ώρες αναμένεται να βελτιωθούν οι συνθήκες, προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι επόμενες πτήσεις.

Σοβαρά προβλήματα έχουν δημιουργηθεί στις Οινούσσες από τις χιονοπτώσεις των τελευταίων ημερών δεδομένης και της σημερινής έντονης χιονόπτωσης. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Οινουσσών Στέφανο Βογιατζή, εξαιτίας του χιονιά, το νησί παραμένει χωρίς σταθερή τηλεφωνία για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα.

Από το πρωί οι δρόμοι να είναι αδιάβατοι τόσο για πεζούς όσο και για οχήματα ενώ αποκλεισμένες παραμένουν οι καλόγριες του μοναστηριού. Επίσης πρόβλημα αντιμετωπίζουν και κτηνοτρόφοι που δεν μπορούν να πλησιάσουν στις μάντρες τους.

«Εδώ και τέσσερις μέρες φωνάζουμε και κανείς δεν μας δίνει σημασία. Είμαστε χωρίς τηλέφωνα, οι δρόμοι και τα σχολεία είναι κλειστά, οι άνθρωποι δεν μπορούν να πάνε στις μάντρες τους, οι καλόγριες έχουν αποκλειστεί στο μοναστήρι. Αν ακούει κάποιος ας μας βοηθήσει», δήλωσε πριν λίγο οργισμένος ο δήμαρχος Οινουσσών στην ιστοσελίδα

Δημοφιλή