Τι να κάνετε σε περίπτωση που πέσετε μέσα σε παγωμένα νερά

Τι να κάνετε σε περίπτωση που πέσετε μέσα σε παγωμένα νερά
Plowed ice lake road in Minnesota.
Plowed ice lake road in Minnesota.
hauged via Getty Images

Αν τύχει να βρεθείτε σε παγωμένα νερά λίμνης ή ποταμού το πρώτο που δεν πρέπει να επιχειρήσετε να κάνετε είναι να σπάσετε τον πάγο. Αλλά ακόμη κι αν το κάνετε υπάρχουν μερικά βήματα που αν τα ακολουθήσετε θα μπορέσετε να διασωθείτε από τα παγωμένα νερά.

Το Business Insider συγκέντρωσε σε ένα βίντεο όλες τις χρήσιμες πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζετε σε περίπτωση που βρεθείτε αντιμέτωποι με έναν τέτοιου είδους κίνδυνο.

1) Για αρχή θα πρέπει να γνωρίσετε ότι τα παγωμένα νερά θα «χτυπήσουν» το αναπνευστικό σας σύστημα κι αυτό με τη σειρά του θα σας εμποδίσει να πάρετε εύκολα αποφάσεις ώστε να αναλάβετε άμεσα τον έλεγχο της αναπνοής σας.

2) Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αφαιρέσετε κάποιο από τα ρούχα σας. Σε αντίθεση με όσα μπορεί να είχατε υποθέσει, το να βγάλετε κάποιο από τα ρούχα σας δεν θα σας κάνει ελαφρύτερους, εντούτοις ενδέχεται να παγιδευτεί αέρας σε κάποια από τις τσέπες κι αυτό με τη σειρά του δεν θα σας επιτρέψει να επιπλέετε στην επιφάνεια.

3) Γυρίστε από την άλλη πλευρά. Ο πιο εύκολος τρόπος να βγείτε έξω κρύβεται στον τρόπο με τον οποίο πέσατε μέσα στα παγωμένα νερά. Θα έχετε περισσότερες πιθανότητες αν στραφείτε στην πλευρά όπου ο πάγος είναι ακόμα ισχυρός και τοποθετήσετε και τα δυο σας χέρια πάνω του. Αν έχετε πάνω σας κάποιο μυτερό αντικείμενο χρησιμοποιείστε το για να μπορέσετε να τραβήξετε το σώμα σας προς τα έξω. Προσπαθήστε επίσης με κλωτσιές να φέρετε το σώμα σας σε ένα οριζόντιο επίπεδο και μετά βάλτε όλη σας τη δύναμη με τους αγκώνες σας. Με αυτόν τον τρόπο τα ρούχα σας θα στεγνώσουν όσο γίνεται από τα νερά.

4) Αφού ανασηκωθείτε λίγο ρίξτε το βάρος σας στη μεγαλύτερη επιφάνεια του πάγου έτσι ώστε να βεβαιωθείτε ότι δεν θα σπάσει ξανά. Και μετά ρολάροντας προσπαθήστε να οδηγηθείτε εκτός των παγωμένων νερών σε ένα ασφαλές και ζεστό μέρος.

Δημοφιλή