Εισαγγελέας: Όχι στην έκδοση 2 Τούρκων αξιωματικών

Εισαγγελέας: Όχι στην έκδοση 2 Τούρκων αξιωματικών
Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Με το σκεπτικό ότι αν εκδοθούν στην Τουρκία «υπάρχει κίνδυνος να υποβληθούν σε βασανιστήρια και απάνθρωπη μεταχείριση», η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θεοδώρου, ζήτησε να μην εκδοθούν τελικά οι δύο αξιωματικοί που βρέθηκαν σήμερα ενώπιον του ποινικού τμήματος.

Μετά την αναίρεση της εφετειακής απόφασης, οι δύο Τούρκοι βρέθηκαν στον Άρειο Πάγο ζητώντας και πάλι από την ελληνική Δικαιοσύνη να μην εκδοθούν στη χώρα τους.

Η εισαγγελική λειτουργός λαμβάνοντας υπόψη τις καταθέσεις των δύο Τούρκων αλλά και μαρτύρων, εισηγήθηκε την απόρριψη του αιτήματος της έκδοσής τους χαρακτηρίζοντάς το νομικά απαράδεκτο. Επεσήμανε πως η περιγραφή των περιστατικών στο κατηγορητήριο είναι παντελώς αόριστη καθώς και ότι «από τα πρακτικά της πρωτοβάθμιας δίκης και τα έγγραφα της δικογραφίας και όσων ακούστηκαν προκύπτει ότι δεν υπάρχουν εν προκειμένω όλες οι προϋποθέσεις έκδοσης που ορίζονται στα άρθρα της ΕΣΔΑ». Μάλιστα, τόνισε ότι από την πλευρά τους οι τουρκικές αρχές δεν απάντησαν επί συγκεκριμένων ερωτημάτων της Εισαγγελίας Εφετών, σύμφωνα με την αρχή της ειδικότητας.

Ακόμα όμως, και στο ενδεχόμενο που το δικαστήριο μπει στην ουσία της υπόθεσης, υποστήριξε ότι και πάλι θα πρέπει να απορριφθεί επικαλούμενη την πιθανότητα βασαντιστηρίων. «Κινδυνεύουν να μην έχουν δίκαιη δίκη, να υποστούν βασανιστήρια και εξευτελιστική απάνθρωπη συμπεριφορά» ανέφερε προς τους ανώτατους δικαστές, υπενθυμίζοντας την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η γείτονα χώρα.

«Έχουν συλληφθεί 10 μέλη της ανώτερης Εθνοσυνέλευσης, αντίπαλοι του κόμματος Ερντογάν. 150 δημοσιογράφοι, 3.000 δικαστές και εισαγγελείς έχουν απολυθεί, το 1/5 δηλαδή του δικαστικού σώματος, απολύθηκαν επίσης χωρίς προφανή λόγο 129.000 δημόσιοι υπάλληλοι, συνελήφθησαν 40.000 πολίτες και πάνω από 31.000 παραμένουν υπό κράτηση» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Κάθε άνθρωπος δικαιούται σεβασμό στη ζωή και προστασία από βασανιστήρια. Είναι δικαιώματα που δεν περιορίζονται, ούτε αναστέλλονται».

Ανάμεσα στους μάρτυρες που κατέθεσαν σήμερα ήταν και ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Μιχ. Σταθόπουλος, ο οποίος είπε σχετικά: «Αν ήμουν εγώ υπουργός Δικαιοσύνης δε θα ενέκρινα την εκδοσή τους. Δεν είναι αντιτουρκική ενέργεια η μη έκδοση. Οι διεθνείς σχέσεις πρέπει να υποχωρούν τη θεμελιώδη αρχή να μην βασανίζονται οι άνθρωποι. Η ιστορία θα δικαιώσει μια απόφασή σας κατά της έκδοσης».

Ήρθαμε στην Ελλάδα για να σώσουμε τη ζωή μας

Νωρίτερα, το λόγο έλαβαν και οι δύο αξιωματικοί οι οποίο αναφέρθηκαν στην οικογένειά τους που βρίσκονται στην Τουρκία. «Ήρθαμε στην Ελλάδα για να σώσουμε τη ζωή μας και μας λένε προδότες» ανέφερε ο πρώτος εξηγώντας ότι: «Οι τραπεζικοί μας λογαριασμοί και η περιουσία μας έχει δημευθεί. Έχουν απομακρύνει από τη δουλειά τους, χωρίς καμία δικαιολογία, τη σύζυγό μου, τον αδερφό μου και τη σύζυγό του. Άρχισαν να συλλαμβάνονται οι σύζυγοι στρατιωτικών. Μας πονάει πολύ που είπανε ότι πουλήσαμε στρατιωτικά μυστικά στην Ελλάδα».

Σε άλλο σημείο της κατάθεσής του υποστήριξε ότι τα βασανιστήρια ειναι μία πραγματικότητα στην Τουρκία: «Λένε πως υπάρχουν αυτοκτονίες στις φυλακές, πως αφήνουν σε στάβλους τους ανθρώπους γυμνούς χωρίς φαγητό και όταν χάνουν τις αισθήσεις τους τους βάζουν να υπογράφουν διάφορα. Στην Τουρκία οι στρατιωτικοί είναι σαν καταραμένοι. Λυπάμαι που λέω όλα αυτά για τη δική μου πατρίδα».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η κατάθεση του δεύτερου αξιωματικού: «στο σχολείο τα παιδιά μου δέχονται σχόλια. Τους λέμε ότι είμαι προδότης. Ο νόμος κατάστασης ανάγκης παρατάθηκε για ακόμη τρεις μήνες. Δεν υπάρχουν πια ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία. Αγωνιώ για το μέλλον των παιδιών μου».

Η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί στα τέλη του Ιανουαρίου.

Πηγή: News247

Δημοφιλή