Μελλοντικές συγκρούσεις προανήγγειλε ο Τραμπ. Δεν «βλέπει» σύγκρουση συμφερόντων

Μελλοντικές συγκρούσεις προανήγγειλε ο Τραμπ. Δεν «βλέπει» σύγκρουση συμφερόντων
US President-elect Donald Trump answers journalists questions during a press conference on January 11, 2017 in New York.Donald Trump is holding his first news conference in nearly six months Wednesday, amid explosive allegations over his ties to Russia, a little more than a week before his inauguration. / AFP / DON EMMERT (Photo credit should read DON EMMERT/AFP/Getty Images)
US President-elect Donald Trump answers journalists questions during a press conference on January 11, 2017 in New York.Donald Trump is holding his first news conference in nearly six months Wednesday, amid explosive allegations over his ties to Russia, a little more than a week before his inauguration. / AFP / DON EMMERT (Photo credit should read DON EMMERT/AFP/Getty Images)
DON EMMERT via Getty Images

Οι σχέσεις του με την Ρωσία και τον Ρώσο πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν, η σύγκρουση συμφερόντων με τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες και το πρόσφατο σκάνδαλο «Watersports» μονοπώλησαν το ενδιαφέρον της πρώτης προγραμματισμένης συνέντευξης Τύπου του εκλεγμένου Αμερικανού Ντόναλντ Τραμπ από τον Ιούλιο. Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι ο ίδιος αποκάλεσε «ατού» την στήριξη που του παρέχει ο Πούτιν, ενώ παραδέχτηκε για πρώτη φορά την εμπλοκή της Ρωσίας στις διαρροές του Δημοκρατικού Κόμματος. Ακόμα, επέμεινε ότι θα κρατήσει την υπόσχεσή του να χτίσει ένα τείχος με το Μεξικό και ζήτησε από την δικηγόρο του να επαληθεύσει ότι οι επιχειρήσεις του δεν θα επηρεάσουν την πολιτική του δράση.

Η συνέντευξη δόθηκε στον Πύργο Τραμπ στην Νέα Υόρκη και στο βήμα ανέβηκε μεταξύ άλλων ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς. Ο Πενς καταδίκασε την στάση των μέσων μαζικής ενημέρωσης απέναντι στον Τραμπ πριν και μετά την εκλογή του, κάνοντας λόγο για «μετάδοση ψευδών ειδήσεων». Υπενθυμίζουμε ότι λίγες ώρες πριν την συνέντευξη Τύπου, ο Τραμπ κλήθηκε να διαψεύσει δημοσιεύματα που τον ήθελαν να πρωταγωνιστεί σε ερωτικά βίντεο με Ρωσίδες ιερόδουλες, τα οποία φέρονται να έχουν στα χέρια τους Ρώσοι πράκτορες.

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανέβηκε στο βήμα ευχαριστώντας τους δημοσιογράφους που παρευρέθηκαν στην συνέντευξη Τύπου, αλλά και τα μέσα ενημέρωσης που επέλεξαν να μην μεταδώσουν την είδηση για το σκάνδαλο με τα βίντεο από την Ρωσία (Watersports Scandal). Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι επέλεξε στην αρχή του λόγου του να προαναγγείλει ότι θα ακολουθήσουν «διαμάχες στο μέλλον». Ακόμα, ανακοίνωσε ότι ο γαμπρός του, Τζάρεντ Κούσνερ, θα ηγηθεί της κυβερνητικής ομάδας για την προστασία των βετεράνων. Αφότου διέψευσε για μια ακόμα φορά την πληροφορία, κάνοντας λόγο για «ψευδείς ειδήσεις», δήλωσε πως η Ρωσία πράγματι χάκαρε το Δημοκρατικό Κόμμα. Πρόκειται για την πρώτη φορά που ο ίδιος παραδέχεται την εμπλοκή της Ρωσίας στις διαρροές των e-mails του Τζον Ποντέστα, της Χίλαρι Κλίντον και άλλων μελών του Δημοκρατικού Κόμματος.

«Νομίζω ότι ήταν η Ρωσία, όμως νομίζω ότι δεχόμαστε ηλεκτρονικές επιθέσεις και από άλλες χώρες, άλλους ανθρώπους», είπε.

Αναφορικά με τις σχέσεις του με τον Βλάντιμιρ Πούτιν, ο ίδιος αποκάλεσε «ατού» την στήριξη που του παρέχει ο Ρώσος πρόεδρος, προσθέτοντας ότι και η Χίλαρι Κλίντον θα εκμεταλλευόταν μια τέτοια σχέση: «Εάν στον Πούτιν αρέσει ο Τραμπ, αυτό είναι ένα “ατού”, όχι ένα εμπόδιο, γιατί έχουμε μια πολύ κακή σχέση με την Ρωσία».

Στην συνέχεια, ο εκλεγμένος πρόεδρος Τραμπ ξεκαθάρισε ότι δεν έχει εμπορικές σχέσεις με την Ρωσία, «ούτε δάνεια, ούτε συμφωνίες που εκκρεμούν» και πρόσθεσε ότι πρόσφατα απέρριψε συμφωνία με το Ντουμπάι ύψους δύο δισ. δολαρίων. «Δεν χρειαζόταν να το κάνω, αλλά είναι και η σύγκρουση συμφερόντων γιατί είμαι πρόεδρος», είπε. Στην συνέχεια, τόνισε ότι δεν θα βγάλει στην δημοσιότητα τις φορολογικές δηλώσεις του, λέγοντας πως μόνο οι δημοσιογράφοι ενδιαφέρονται γι' αυτό.

Ο Τραμπ δεν δίστασε να παρουσιάσει μπροστά στις κάμερες και τους δημοσιογράφους μια σειρά από έγγραφα, με τα οποία παραχωρεί τις επιχειρήσεις του στους γιους του. Στο βήμα ανέβηκε και η δικηγόρος του, η οποία ξεκαθάρισε ότι «οι νόμοι περί σύγκρουσης συμφερόντων δεν αφορούν στον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο». Πρόσθεσε ακόμα ότι, παρότι δεν ήταν αναγκασμένος, ο Τραμπ επέλεξε να μην συνεχίσει να ασχολείται με τις επιχειρήσεις του.

«Η διαχείριση του Ιδρύματος Τραμπ πάει στον Ντον Τζ και τον Έρικ και έναν τρίτο συνεργάτη του Τραμπ», είπε.

Ο Τραμπ μίλησε ακόμα για το Obama Care, λέγοντας πως ήταν ζημιογόνο για την αμερικανική οικονομία, και είπε πως θα γίνει «ο μεγαλύτερος δημιουργός θέσεων απασχόλησης που δημιούργησε ποτέ ο Θεός». Ακόμα, κατηγόρησε τον Μπάρακ Ομπάμα ότι δημιούργησε το ISIS και υποσχέθηκε ότι όλα τα κέρδη των ξενοδοχείων του από ξένα κράτη θα τα δωρίζει στο δημόσιο Ταμείο. Πρόσθεσε επίσης ότι δεν έχει καμιά πρόθεση να περιμένει να γίνουν και να ολοκληρωθούν διαπραγματεύσεις με το Μεξικό πριν αρχίσει την ανέγερση ενός τείχους κατά μήκος των συνόρων των δύο χωρών, ξεκαθαρίζοντας ότι με κάποιον τρόπο η γειτονική χώρα θα πληρώσει γι' αυτό.

Τέλος, να αναφέρουμε ότι στην προσπάθειά του να διαψεύσειτο σκάνδαλο «Watersports», είπε ότι φοβάται τα μικρόβια και πως γνωρίζει ότι τέτοιου είδους ξενοδοχεία συνήθως διαθέτουν κοριούς ή και κάμερες, θέλοντας να δείξει ότι δεν θα συμμετείχε ποτέ σε ένα «όργιο» με ιερόδουλες σε προεδρική σουίτα.

Δημοφιλή