Οι χειρότερες δικαιολογίες των Βρετανών εργοδοτών για τους χαμηλούς μισθούς των υπαλλήλων τους

Οι χειρότερες δικαιολογίες των Βρετανών εργοδοτών για τους χαμηλούς μισθούς των υπαλλήλων τους
Bored pin-up girl waiting for her customers at food place.
Bored pin-up girl waiting for her customers at food place.
BraunS via Getty Images

Oι χειρότερες δικαιολογίες που χρησιμοποιούν οι Βρετανοί εργοδότες για να αιτιολογήσουν κατά κάποιον τρόπο τον λόγο για τον οποίο οι υπάλληλοί τους πληρώνονται με λιγότερα χρήματα από εκείνα που απαιτεί ο κατώτατος μισθός στο Ηνωμένο Βασίλειο ήρθαν στο φως της δημοσιότητας.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο Guardian, τα «αποκαλυπτήρια» για τους «αδίστακτους» Βρετανούς εργοδότες έγιναν στο πλαίσιο μίας διαφημιστικής καμπάνιας που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του βρετανικού υπουργείου Εργασίας και η οποία αφορά στα εργασιακά δικαιώματα των Βρετανών εργαζομένων.

Σύμφωνα λοιπόν με το βρετανικό δημοσίευμα, οι κακοπληρωτές εργοδότες συχνά αναφέρουν πως δεν γνωρίζουν ότι ο κατώτατος μισθός αφορά εξίσου τους αλλοδαπούς υπαλλήλους τους. Επιπλέον, υποστηρίζουν ότι δεν πληρώνουν τους υπαλλήλους των καταστημάτων τους όταν στα τελευταία δεν υπάρχουν πελάτες. Υπήρχε μάλιστα και η περίπτωση ενός εργοδότη ο οποίος, σύμφωνα με το Υπουργείο Επιχειρήσεων, Ενέργειας και Βιομηχανικής Στρατηγικής της Αγγλίας, δεν δίστασε να αποκαλύψει πως δεν πλήρωνε όπως θα έπρεπε την εργαζόμενή του καθώς όπως είπε χαρακτηριστικά «αυτή δεν αξίζει τον κατώτατο μισθό γιατί το μόνο που ξέρει να κάνει είναι να φτιάχνει τσάι και να καθαρίζει το πάτωμα».

Από τον Φεβρουάριο του 2013, η βρετανική κυβέρνηση έχει επιβάλλει πρόστιμα σε περίπου 700 εταιρείες, οι οποίες κακοπλήρωναν τους υπαλλήλους τους, αναγκάζοντάς τες μάλιστα να πληρώσουν εξίσου σε αντίτιμο 3,5 εκατ. λίρες για τους «χαμένους» μισθούς. Ωστόσο, Βρετανοί βουλευτές υποστήριξαν ότι το συγκεκριμένο σύστημα δεν είναι αρκετά «σκληρό» και πως οι εργαζόμενοι παραπονούνται συνεχώς ότι τα αφεντικά τους, τους εκμεταλλεύονται.

Η νέα καμπάνια θα διαφημίζεται σε όλα τα αστικά λεωφορεία και τους πίνακες ανακοινώσεων της Αγγλίας και θα αρχίζει τον επόμενο μήνα.

«Δεν υπάρχουν δικαιολογίες για το νόμιμο προσωπικό που πληρώνεται λιγότερο από τον κατώτατο μισθό» δήλωσε η Βρετανή υπουργός Επιχειρήσεων, Margot James. «Η εκστρατεία αυτή θα ευαισθητοποιήσει τα χαμηλότερο αμειβόμενα άτομα στην κοινωνία ώστε να είναι ενήμερα για το πόσα χρήματα δικαιούνται νόμιμα να λαμβάνουν και ούτως ώστε όποιος νομίζει ότι λαμβάνει λιγότερα να επικοινωνεί άμεσα με το Acas».

Μία εξίσου από τις πιο συχνές δικαιολογίες που άκουσαν από τους εργοδότες οι επιθεωρητές εργασίας ήταν ότι «ο εργαζόμενος δεν ήταν τόσο καλός ώστε να του καταβληθεί ο εθνικός κατώτατος μισθός καθώς και το ότι «νόμιζα ότι οι αλλοδαποί εργαζόμενοι μπορούν να πληρώνονται με λιγότερα χρήματα από όσα προβλέπει ο κατώτατος μισθός, δεδομένου ότι δεν είναι Βρετανοί πολίτες και ως εκ τούτου δεν έχουν τα ίδια δικαιώματα με αυτούς».

Ένα επίσης άλλο φαινόμενο που επισήμαναν οι επιθεωρητές εργασίας είναι οι κακοπληρωμές στους ηλιακά νεότερους υπαλλήλους: «Είναι στοιχείο της βρετανικής κουλτούρας να μην πληρώνονται επαρκώς οι νεαροί υπάλληλοι τουλάχιστον για τους τρεις πρώτους μήνες της συμμετοχής τους σε έναν νέο χώρο εργασίας, έτσι ώστε να αποδείξουν ότι αξίζουν», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι επιθεωρητές.

Δημοφιλή