Κυπριακό: Ασκήσεις επί χάρτου στη Γενεύη. Το εδαφικό στο επίκεντρο

Ασκήσεις επί χάρτου στη Γενεύη. Το εδαφικό στο επίκεντρο
Greek Cypriot President Nicos Anastasiades (L) and Special Adviser to the United Nations Secretary-General on Cyprus Espen Barth Eide, arrive for a new round of Cyprus Peace Talks, at the European headquarters of the United Nations, in Geneva, Switzerland, January 9, 2017. REUTERS/Salvatore Di Nolfi/Pool
Greek Cypriot President Nicos Anastasiades (L) and Special Adviser to the United Nations Secretary-General on Cyprus Espen Barth Eide, arrive for a new round of Cyprus Peace Talks, at the European headquarters of the United Nations, in Geneva, Switzerland, January 9, 2017. REUTERS/Salvatore Di Nolfi/Pool
POOL New / Reuters

Κρίσιμη και καθοριστική η σημερινή ημέρα για τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό, καθώς από την έκβασή τους θα διαφανεί εάν μπορεί να προκύψει εκείνη η δυναμική που θα επηρεάσει αναλόγως την αυριανή Διάσκεψη για την Κύπρο.

Όπως τονίζει σε ρεπορτάζ της η εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος», ζητούμενο από τις σημερινές διαπραγματεύσεις μεταξύ του Νίκου Αναστασιάδη και του Μουσταφά Ακιντζί δεν είναι άλλο από την παρουσίαση χαρτών. Χάρτες οι οποίοι, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες που έχουν κυκλοφορήσει τα τελευταία 24ωρα εδώ στη Γενεύη, δεν θα είναι οι τελικοί. Αυτό που αναμένεται να παραλάβει ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα από τους Νίκο Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακιντζί θα είναι η αρχική θέση των δύο πλευρών στο εδαφικό.

Η ελληνοκυπριακή πλευρά (θεωρείται δεδομένο ότι κάτι ανάλογο έπραξαν και οι Τουρκοκύπριοι) έχει ήδη επεξεργαστεί μια σειρά σεναρίων, γύρω στα 14, για το πώς διαμορφώνεται ο χάρτης σε κάθε μια περίπτωση ξεχωριστά. Η προεργασία αυτή είχε γίνει από τον περασμένο Νοέμβριο πριν από τις συνομιλίες στο Μοντ Πελεράν, προκειμένου η ε/κ πλευρά να είναι έτοιμη για όποια πρόταση κατατεθεί από τουρκικής πλευράς. Τα σενάρια περιλαμβάνουν όλες τις υπό συζήτηση περιοχές που θα περάσουν υπό ε/κ ή τ/κ διοίκηση και πώς βάσει αυτής της αλλαγής στο έδαφος επηρεάζεται και ο αριθμός των προσφύγων που επιστρέφουν.

Παράλληλα, στο πλαίσιο αυτό των σεναρίων υπάρχουν και διαφορετικές διατυπώσεις του ποσοστού που θα περάσει υπό τ/κ διοίκηση μετά τη λύση. Ξεκινώντας από το 28,2% που φαίνεται να είναι η αρχική θέση της ε/κ πλευράς και πηγαίνοντας μέχρι και το 29,2% που επιδιώκει η τ/κ πλευρά (χωρίς αυτό να σημαίνει υιοθέτηση των τουρκικών απαιτήσεων).

Ως προς τη σημερινή μέρα, πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν αναμένονται εκπλήξεις και οι δύο πλευρές θα καταθέσουν χάρτες με τις γνωστές τους απαιτήσεις, δηλαδή η ε/κ πλευρά θα προτείνει όπως η υπό τ/κ διοίκηση περιοχή είναι στο 28,2%. Αυτό που αναμένεται από τουρκικής πλευράς είναι ένας χάρτης με 29,2% υπό τ/κ διοίκηση. Αυτό όμως θα είναι η αρχή της συζήτησης, η οποία θα συνεχιστεί στο επόμενο διάστημα με στόχο να εξευρεθεί μια συμφωνία η οποία εκτιμάται πως θα είναι κάπου στο μέσο.

Με εκκρεμότητες στο φινάλε

Παρά τον προγραμματισμό που είχε γίνει, τελικά αυτό που κυριάρχησε στη χθεσινή συζήτηση ήταν το θέμα της διακυβέρνησης, το οποίο ξεκίνησαν να το συζητούν από τη Δευτέρα.

Στο επίκεντρο της όλης συζήτησης βρέθηκε το θέμα των αρμοδιοτήτων της κεντρικής κυβέρνησης (ήταν το βασικό που συζητήθηκε το απόγευμα) καθώς επίσης η συμμετοχή στα κυβερνητικά όργανα και η αναθεώρηση του συντάγματος. Σύμφωνα με πληροφορίες μας στα θέματα που αφορούν τις αρμοδιότητες της κεντρικής κυβέρνησης φαίνεται να υπάρχει κάποια πρόοδος, ενώ στα άλλα όχι.

Η συνάντηση των δύο ηγετών είναι προγραμματισμένη να αρχίσει στις 9 το πρωί (τοπική ώρα) ενώ μισή ώρα πιο πριν οι διαπραγματευτές (Μαρογιάννης-Ναμί) θα συζητήσουν περαιτέρω το θέμα των αρμοδιοτήτων. Κατά τη χθεσινή συνάντηση δεν πρόλαβαν να συζητήσουν το θέμα της διαχείρισης των ξένων υπηκόων μετά τη λύση. Κάτι που θα συζητηθεί σήμερα μαζί με άλλες εκκρεμότητες.

Σ’ ό,τι αφορά την εκ περιτροπής προεδρία μπαίνει κάτω από τις διαφωνίες, που επίσης θα απασχολήσουν τις δύο πλευρές. Κάτι που σημαίνει ότι το πότε θα προχωρήσουν στο εδαφικό παραμένει ακόμα άγνωστο με μεγάλο ενδεχόμενο να αφεθεί για αργά το απόγευμα.

Τι γράφουν οι ελληνοκυπριακές εφημερίδες

Οι διαπραγματεύσεις Αναστασιάδη-Ακιντζί, οι οποίες συνεχίστηκαν χθες για δεύτερη μέρα, στη Γενεύη, κυριαρχούν και σήμερα στα πρωτοσέλιδα και των υπόλοιπων ελληνοκυπριακών εφημερίδων.

Σύμφωνα με τη «Χαραυγή» όλα είναι «ανοικτά» με το βλέμμα στην διάσκεψη, η οποία θα αρχίσει αύριο. Σε άλλο θέμα αναφέρεται ότι «η ειρήνη και η επανένωση δεν μπορούν να εμποδιστούν».

Η «ΑΛΗΘΕΙΑ» γράφει για «οργή» του προέδρου Αναστασιάδη για τη διαρροή εγγράφου. Προστίθεται ότι χθες συζητήθηκε η διακυβέρνηση και σήμερα έχουν σειρά το εδαφικό και οι χάρτες.

Ο «ΠΟΛΙΤΗΣ» εκτιμά ότι σήμερα στη Γενεύη είναι «η μεγάλη παρτίδα» και μέρα των αποφάσεων για Αναστασιάδη - Ακιντζί.

Σύμφωνα με τη «ΣΗΜΕΡΙΝΗ» αναμένεται να «πέσουν» στο τραπέζι χάρτες» . Προστίθεται ότι δεν σημειώθηκε πρόοδος στη συζήτηση για τη διακυβέρνηση.

Η εβδομαδιαία «ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» κάνει λόγο για «φως» στα οικονομικά της λύσης.

Τέλος η αγγλόφωνη Cyprus Mail αναφέρεται στη δεύτερη μέρα των διαπραγματεύσεων στη Γενεύη, καθώς και στην απόφαση του προέδρου Αναστασιάδη να μην ξαναδώσει έγγραφα στα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου, μετά τη διαρροή εγγράφου.

Δημοφιλή