Δεν σας αρέσει η μουσική; Μπορεί να έχετε κάποια νευρολογική διαταραχή

Δεν σας αρέσει η μουσική; Μπορεί να έχετε κάποια νευρολογική διαταραχή
Young man with casual white T-Shirt and heandphones making disapproving, bored face. Grey studio background.
Fentino via Getty Images
Young man with casual white T-Shirt and heandphones making disapproving, bored face. Grey studio background.

Οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν την μουσική ως μία από τις μεγαλύτερες απολαύσεις της ζωής. Κάποιοι άλλοι δεν διατηρούν τον ίδιο ενθουσιασμό.

Η απέχθεια για την μουσική φαίνεται όσο περίεργο είναι να μην αρέσουν σε κάποιον τα κουτάβια ή το παγωτό, αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν τρελαίνονται όλοι όταν ακούνε ένα ωραίο τραγούδι στο ραδιόφωνο. Για την ακρίβεια, η ανικανότητα να αντλήσει κάποιος ευχαρίστηση από την μουσική μπορεί να οφείλεται σε μία νευρολογική κατάσταση που ονομάζεται Μουσική Ανηδονία (specific musical anhedonia).

Όσοι πάσχουν από μουσική ανηδονία δεν έχουν τις τυπικές συναισθηματικές αντιδράσεις που έχουμε οι περισσότεροι όταν ακούμε ένα τραγούδι της Beyoncé ΄΄η των Beatles ή κάποιο άλλο είδος που μας αρέσει.

Μία νέα έρευνα ρίχνει φως στο τι προκαλεί αυτή την διαταραχή και αναφέρει ότι οφείλεται στις διαφορές που υπάρχουν στον τρόπο που επεξεργάζεται ο εγκέφαλος τα ακουστικά ερεθίσματα και στην σύνδεσή με τα κέντρα ανταμοιβής του εγκεφάλου. Οι εγκέφαλοι όσων πάσχουν από μουσική ανηδονία δείχνουν μικρότερη σύνδεση ανάμεσα σε αυτές τις δύο περιοχές, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό «Proceedings of the National Academy of Sciences».

Λόγω της έλλειψης της σύνδεσης ανάμεσα σε αυτές τις δύο περιοχές, κάποιος που πάσχει από μουσική ανηδονία μπορεί να ακούσει ένα εξαιρετικά φορτισμένο συναισθηματικά τραγούδι και να μην νιώσει απολύτως τίποτα, ακόμα κι αν δείχνουν συναίσθημα σε άλλες περιπτώσεις.

«Οι άνθρωποι που έχουν μουσική ανηδονία θα πουν “'Οχι, η μουσική δεν προκαλεί συναισθήματα” και “Όχι, δεν μου έρχεται ποτέ να χορέψω όταν ακούω μουσική”», αναφέρει ο Dr. Robert Zatorre, νευρολόγος στο McGill University και ένας από τους συγγραφείς στην έρευνα.

«Ανακαλύψαμε ότι υπάρχουν μερικοί τέτοιοι άνθρωποι. Δεν είναι πολλοί, αλλά υπάρχουν. Είναι αδιάφοροι απέναντι στην μουσική», συμπλήρωσε.

Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε αρχικά στην αμερικάνικη έκδοση της HuffPost.