Tι να κάνετε εάν έχετε γρίπη ή είστε κρυωμένοι (και να μην κάνετε παρά τα όσα έχετε ακούσει)

Tι να κάνετε εάν έχετε γρίπη ή είστε κρυωμένοι (και να μην κάνετε παρά τα όσα έχετε ακούσει)
shutterstock

Απλά κρυωμένοι ή «θύματα» της γρίπης; Στην πρώτη περίπτωση νοιώθετε απαίσια και στη δεύτερη τα συμπτώματα είναι πιο έντονα και πολύ πιθανό να σας στείλουν στο...κρεββάτι. Ο πυρετός είναι πολύ πιθανός και ενδεχομένως υψηλός ενώ αισθάνεστε εξαντλημένοι.

Οι συμβουλές για το πως να αντιμετωπίσουμε τη γρίπη δίνουν και παίρνουν αλλά η αλήθεια είναι πως όλα όσα ακούμε και διαβάζουμε δεν είναι πάντοτε επιστημονικά αποδεδειγμένο πως λειτουργούν.

Τι λειτουργεί λοιπόν και τι όχι;

Φαγητό με το ζόρι;

Συχνά λέγεται πως όταν είμαστε κρυωμένοι πρέπει να τρώμε καλά και όταν έχουμε πυρετό να ακολουθούμε μια πολύ λιτή διατροφή ή όπως λένε οι Άγγλοι feed a cold/starve a fever. Σύμφωνα όμως με τους ειδικούς στο Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ αυτή η ρήση δεν έχει και πολύ βάση και μάλλον σχετίζεται με το γεγονός πως όταν έχουμε πυρετό δεν έχουμε διάθεση για φαγητό. Η συμβουλή σε αυτή την περίπτωση είναι απλή: καλό θα ήταν να καταναλώσετε υγιεινές τροφές που θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε τις δυνάμεις σας αλλά εάν δεν έχετε διάθεση να φάτε δεν θα πρέπει να πιέσετε υπερβολικά τον εαυτό σας.

Όρθιος ή στο κρεββάτι;

Ακούστε το σώμα σας. Μην πιέζετε τον εαυτό σας και φροντίστε να ξεκουράζεστε. Το πόσο θα ξεκουραστείτε εξαρτάται από το πως αισθάνεστε. Σίγουρα ένα απλό κρυολόγημα πάντως δεν είναι λόγος για να καθηλωθείτε στο κρεββάτι.

Μέλι και λεμόνι ή αλκοολούχα αφεψήματα;

Κανένα από τα δύο δεν έχει αποδειχθεί πως πραγματικά βοηθάει αλλά το πρώτο ίσως είναι μια καλύτερη επιλογή κυρίως εάν δεν μπορείτε να περιοριστείτε στο ένα και μόνο αλκοολούχο ποτό. Σίγουρα, όπως συμβουλεύουν οι γιατροί, πρέπει να καταναλώνετε υγρά και κυρίως νερό ενώ βοηθά και το τσάι. Η κατανάλωση υγρών είναι πολύ σημαντική καθώς με το φτάρνισμα, τον βήχα, τον ιδρώτα μεγαλώνει η απώλεια των υγρών. Ωστόσο, δεν πρέπει να το παρακάνετε. Έρευνες έχουν αποδείξει πως η υπερβολική κατανάλωση υγρών είναι επικίνδυνη.

Ευκάλυπτος ή παραλλαγές vic's, λάδι menthol κλπ;

Δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία πως βοηθούν πραγματικά αλλά μπορούν να προσφέρουν μια προσωρινή ανακούφιση. Οι εισπνοές ή η επάλειψη στο στήθος μπορεί να βοηθήσει στην ρινική απόφραξη έστω για λίγο.

Βιταμίνη C;

Ήδη από τη δεκαετία του 1930 επιστήμονες επιχειρηματολόγησαν πως μπορεί να αποτελεί θεραπεία για λοιμώξεις του αναπνευστικού. Έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής στη δεκαετία του 1970, όταν ο βραβευμένος με Νόμπελ, Linus Pauling υποστήριξε πως σε μελέτες που συγκρίνουν τη χορήγηση βιταμίνης με ένα εικονικό φάρμακο (placebo) φαίνεται πως η βιταμίνη C αποτρέπει και ανακουφίζει τα κρυολογήματα. Όμως, μια πρόσφατη ανάλυση από την ομάδα Cochrane, η οποία αξιολογεί ιατρικά στοιχεία υπέρ και κατά διαφόρων θεραπειών, υποστηρίζει πως μάλλον η μεγαλύτερη κατανάλωση δεν βοηθά και και τόσο, αν όχι καθόλου. Βέβαια η βιταμίνη C είναι αρκετά αβλαβής αφού το σώμα αποβάλλει όση δεν χρειάζεται οπότε σε περιπτωση υπερβολών δεν κινδυνεύετε.

Αντιβιοτικά, το μεγάλο «όχι»:

Τα αντιβιοτικά δεν προσφέρουν θεραπεία για κρυώματα ή για τη γρίπη γιατί προκαλούνται από ιούς ενώ αντιβιοτικά λαμβάνουμε - πάντα με τη συμβουλή ιατρού- εφόσον έχει διαπιστωθεί μόλυνση.

Πηγή: BBC